zwrot podatku w dochodzie DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 lip 2021, 14:03

Hej,
Czy od 1 lipca br do dochodu wliczać będziemy zwrot podatku?
MamboM
Praktykant
Od: 13 lip 2021, 14:00
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, stypendia szkolne, zasiłki szkolne.

Napisano: 14 lip 2021, 9:07

Cóż jeżeli mówisz o zwrocie podatku z tytułu ulgi na dzieci to tak powinno policzyć się to dochodów. Jest to wykazie dochodów nieopodatkowanych w ustawie o świadczeniach rodzinnych (konkretnie: kwoty otrzymane na podstawie art. 27f ust. 8-10 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych). Problem polega tylko na tym czy ktoś otrzymał ten zwrot w ciągu trzech miesięcy które liczymy do dochodów podczas rozpatrywania sprawy DM. Druga sprawa czy toś się przyzna? Niby mogę sprawdzić w urzędzie skarbowym czy ktoś taką ulgę miał ale tam podają tylko dane za konkretny rok podatkowy.

Zatem wracamy do początku. Jak ktoś ci się przyzna i zechce napisać stosowne oświadczenie. To licz.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 14 lip 2021, 9:17

Nie miałam na myśli ulgi na dzieci. Ulga na dzieci to wiem, że trzeba liczyć i będę pytać delikwentów czy czasem coś takiego się nie pojawiło w ich dochodach w ciągu ostatnich 3 miesięcy. :)
Chodziło mi o zwrot podatku (nadpłata). Emerytka otrzymała zwrot podatku w wysokości 90 zł w kwietniu i nie wiem właśnie czy "po nowemu" powinnam to wliczać.
MamboM
Praktykant
Od: 13 lip 2021, 14:00
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, stypendia szkolne, zasiłki szkolne.

Napisano: 14 lip 2021, 11:08

MamboM pisze:
14 lip 2021, 9:17
Nie miałam na myśli ulgi na dzieci. Ulga na dzieci to wiem, że trzeba liczyć i będę pytać delikwentów czy czasem coś takiego się nie pojawiło w ich dochodach w ciągu ostatnich 3 miesięcy. :)
Chodziło mi o zwrot podatku (nadpłata). Emerytka otrzymała zwrot podatku w wysokości 90 zł w kwietniu i nie wiem właśnie czy "po nowemu" powinnam to wliczać.
ogólnie podatku teraz do dochodu wcale nie liczymy...przy wynagrodzeniu jest przeciez przychód minus zus minus koszty uzyskania minus skladki zdrowotne i minus podatek...wydaje mi sie wiec,ze jezeli tu odejmujemy to i zwrot podatku nie jest dochodem....hmmm
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 lip 2021, 11:46

MamboM pisze:
14 lip 2021, 9:17
nie liczysz
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x