ZWROT PRAWA JAZDY - 1 dłużnik, ale 2 wierzycielki ... I co z tym fantem zrobić? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 lut 2014, 17:14

Koleżanki/Koledzy mam taki oto problem:

dłużnik złożył pismo do naszego OPS z prośbą o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Wiem, że teraz obowiązują nowe zasady, ok....

Problem polega na tym, że w tym przypadku występuje 1 dłużnik i przynależące do Niego 2 wierzycielki X i Y. We wniosku o zwrot prawa jazdy dłużnik nawiązuje tylko do dziecka wierzycielki X.

Występując do Komornika Sądowego (dodam, że jest dwóch różnych Komorników, bo są 2 wierzycielki) z zapytaniem czy dłużnik przez ostatnie 6 miesięcy w każdym miesięcy wywiązywał się ze zobowiązań alimentacyjnych [...], powinnam:
1) wystąpić do Komornika zarówno wierzycielki X jak i Y ?
2) wystąpić tylko do Komornika wierzycielki X, bo we wniosku dłużnik nawiązuje tylko do dziecka tej wierzycielki?
3) inne rozwiązanie - jakie?

Za wypowiedzi w w/w sprawie - mega ukłon! :-)
~Znak zapytania

Napisano: 18 lut 2014, 17:18

ad. 1 tak
masz zrobić tak jak w ustawie napisane
odpisz mu pismem jakie warunki musi spełnić i tyle
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2014, 17:24

eMGie - dzięki !
~Znak zapytania

Napisano: 18 lut 2014, 17:34

Według mnie najpierw muszę wystąpić do Komorników z zapytaniem czy ten dłużnik wywiązuje się ze zobowiązań alimentacyjnych, a dopiero potem odpisać dłużnikowi, czy Mu zostanie zwrócone prawo jazdy czy nie - dobrze myślć, co nie?
~Znak zapytania

Napisano: 19 lut 2014, 10:05

? ? ?
~Znak zapytania

Napisano: 19 lut 2014, 10:06

dokładnie tak,
możesz mu dać do wiadomości
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]