Jeżeli kobieta pobrała świadczenia nienależnie to teraz należy zrobić decyzję o uznaniu za nienależnie pobrane a potem decyzje o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń Wiem że niektóre ośrodki robią wszczęcie przed każdą decyzją my chyba też tak będziemy robić
Ja bym zrobiła tak:
1) wszczęcie postępowania w sprawie uchylenia decyzji.
2) decyzja uchylająca od bieżącego miesiąca (czyli takiego, z którego nie robiłaś wypłaty jeszcze - nie uchylać wstecz)
3) jeśli trzeba to wszczęcie postępowania w sprawie nienależnie pobranych świadczeń
4) decyzja o uznaniu za nienależnie pobrane
5) po uprawomocnieniu powyższej decyzja o zwrocie
Do czego chcesz dawać odmowę?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Ja zrobiłam tak: wszczęcie, decyzja uchylająca od miesiąca w którym jej się nie należało, teraz ponownie wszczęcie i decyzję o nienależnie pobranych i do zwrotu w jednej. Nie wiem czy dobrze , ale wiem że się odwołają.
To niedobrze. Znaczy zawsze niedobrze, ale jak się odwołają to szczególnie źle. Trzeba robić 3 decyzje (osobno NP i zobowiązanie do zwrotu) i wszczęcie oczywiście odpowiednio.
Iks pisze:To niedobrze. Znaczy zawsze niedobrze, ale jak się odwołają to szczególnie źle. Trzeba robić 3 decyzje (osobno NP i zobowiązanie do zwrotu) i wszczęcie oczywiście odpowiednio.
Od lat robię tak:
1. wszczęcie w sprawie uchylenia
2. uchylenie decyzji
3. wszczęcie w sprawie NP
4. decyzja NP wraz z zobowiązaniem do zwrotu w terminie 14 dni od dnia uprawomocnienia się decyzji
Kontroli ful i nikt nie zakwestionował, że robię źle
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań