zwrot z ZUS
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
zwrot z ZUS
Bardzo , bardzo proszę o pomoc
Na pewno większość z was już to przerabiała,
Dopiero teraz ZUS zwrócił nam 50 % składek ZUS za m-c maj 2020 w związku z tarczą.
Przekazaliśmy zwrot na dochody do UG jako środki własne.
Pan Skarbnik twierdzi, że powinniśmy przekazane środki podzielić na własne, zlecone i dofinansowanie Roz. 85219.
Czy też robiliście taki podział????
Dodam jeszcze, że zwrot za III i IV 2020 otrzymaliśmy z ZUS w 2020 roku i przekazaliśmy wszystko na dochody własne do UG zgodnie z zaleceniami urzędującej wówczas P. Skarbnik. Jak teraz zrobić korektę za 2020 rok????.
Na pewno większość z was już to przerabiała,
Dopiero teraz ZUS zwrócił nam 50 % składek ZUS za m-c maj 2020 w związku z tarczą.
Przekazaliśmy zwrot na dochody do UG jako środki własne.
Pan Skarbnik twierdzi, że powinniśmy przekazane środki podzielić na własne, zlecone i dofinansowanie Roz. 85219.
Czy też robiliście taki podział????
Dodam jeszcze, że zwrot za III i IV 2020 otrzymaliśmy z ZUS w 2020 roku i przekazaliśmy wszystko na dochody własne do UG zgodnie z zaleceniami urzędującej wówczas P. Skarbnik. Jak teraz zrobić korektę za 2020 rok????.
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Re: zwrot z ZUS
Też miałam zwrot ale w tamtym roku i oddałam na dochody z podziałem na własne, zlecone, dofinansowane do gminy a gmina do urzędu wojewódzkiego. Zwrot z Zusu miałam we wrześniu i odrazu odprowadziłam jako dochody. A w tym roku pod koniec stycznia dostałam pismo z urzędu wojewódzkiego co to za dochody bo to powinno być jako zwrot dotacji. A więc musiałam zrobić Pk i dużo przeksięgowań aby zamknąć rok 2020. To była dla mnie masakra ale jakoś poszło.
-
- Referent
- Kontakt:
To co Pani dostała zrobiłabym na zwrot dotacji i już odprowadziła z podziałem na własne , zlecone i dofinansowane. A jak będzie miała Pani kontrole i będą sprawdzali 2020 to odrazu to znajdą i będą kazali zwrócić bo nie można tego przyjąć tylko na własne- teraz miała tak koleżanka z innego opsu.
-
- Referent
- Kontakt:
2020rok ma pani zamknięty jak będzie kontrola to wtedy zwrócicie. Po to są kontrole;-)
-
- Stażysta
- Kontakt:
Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedż.
Może ktoś jeszcze się wypowie. proszę.
Może ktoś jeszcze się wypowie. proszę.
-
- Referent
- Kontakt:
To dotyczy województwa lubelskiego bo zauważyłam że też zależy w której części Polski się mieszka:-) Połowa robi tak a druga połowa inaczej z czego to wynika nie wiem
-
- Stażysta
- Kontakt:
Mmm2018 bardzo dziękuję za odpowiedż.
Czy mógłby ktoś z woj. mazowieckiego napisać jak to zrobił w swojej jednostce.
Proszę.
Czy mógłby ktoś z woj. mazowieckiego napisać jak to zrobił w swojej jednostce.
Proszę.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/SW/FA
- Kontakt:
Jestem z województwa mazowieckiego .
U nas w uzgodnieniu z panią skarbnik cały zwrot przekazaliśmy do UG jako środki własne. Pani skarbnik powiedziała, że dlaczego mamy odsyłać coś do budżetu państwa skoro jest to nasza pomoc publiczna. Gdyby odesłała coś do budżetu państwa to wtedy pomoc publiczna by się pomniejszyła.
Przecież zgodnie z pismem otrzymanym z ZUS w odpowiedzi na wniosek o zwolnieniu z opłacania należności z tytułu składek została udzielona pomoc publiczna w formie zwolnienia z opłacania należności. Więc dlaczego mamy coś zwracać do wojewody???
U nas w uzgodnieniu z panią skarbnik cały zwrot przekazaliśmy do UG jako środki własne. Pani skarbnik powiedziała, że dlaczego mamy odsyłać coś do budżetu państwa skoro jest to nasza pomoc publiczna. Gdyby odesłała coś do budżetu państwa to wtedy pomoc publiczna by się pomniejszyła.
Przecież zgodnie z pismem otrzymanym z ZUS w odpowiedzi na wniosek o zwolnieniu z opłacania należności z tytułu składek została udzielona pomoc publiczna w formie zwolnienia z opłacania należności. Więc dlaczego mamy coś zwracać do wojewody???
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
my dokładnie tak samo zrobiliśmy.
-
- Referent
- Kontakt:
u mojej koleżanki była kontrola z urzędu wojewódzkiego i to wyhaczyli ze przyjęli to tylko na własne i musieli zwrócić te składki zus jako dotację
Oprócz zwrot z ZUS - Księgowość przeczytaj również:
Specjalistyczne usługi opiekuńcze
Projekt budżetu na 2022
500+ do zus
opłaciłam źle
odpłatność za pobyt w schronisku
dotacja na utrzymanie OPS
ksiegowanie listywypłat
Budżet na 2022
czy tak można
fa
Wyjazd integracyjny
Potrącenie z zasiłku na schronisko
Zmiany w 500plus...czy będzie bezrobocie w OPS?
Rozliczenie dotacji 250
Nota księgowa SUO
podpisy na fakturach