zwrot za piluchomajtki
zwrot za piluchomajtki
zgłosiłam się do PCPR o zwrot za pieluchomajtki za mojego tata.Dostarczyłam dokumenty które są wymagane i mam pytanie, czy data wydanie decyzji o stopniu niepełnosprawności jest ważne do zwrotu, czy okres od kiedy jest inwalidztwo. W PCPR powiedziano że od kiedy decyzja.
Re: zwrot za piluchomajtki
Ważna jest kiedy wydano dycyzję. Nie wolno refundować rzeczy zakupionych przed datą wydania dycyzji.
Zgadza się. W tej kwestii nie decyduje data powstania niepełnosprawności, ale uznania osoby za niepełnosprawną - wydania orzeczenia. Przyznawane przez PCPR dofinansowanie ze środków PFRON do zaopatrzenia w środki pomocnicze (np. pieluchomajtki) może dotyczyć wyłącznie wyrobów nabytych przez osobę niepełnosprawną po uzyskaniu orzeczenia o niepełnosprawności. Zakupione przed uzyskaniem dofinansowania nie podlegają dofinansowaniu. Zobacz na stronie internetowej Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych wyjaśnienia (przy najczęściej zadawanych pytaniach).
Oczywiście w przedostatnim zdaniu chodziło o: \"Zakupione przed uzyskaniem orzeczenia ...\"
Oprócz zwrot za piluchomajtki - Stare tematy przeczytaj również:
wniosek na turnus do 10 dnia miesiaca rozpocz. kwartał
Bariery architektoniczne
Jakie szkolenia?
waloryzacja podstawy
pomoc
orzeczeniewychowanka rodziny zastepczej
koniec nauki - wygaszenie decyzji?
rodziny zstępcze
Osiagnięcie pełnoletności w rodz. zastępczej
prosze o szybką odp.
przekroczenie dochodu a pomoc na kontynuację nauki