zwrot zasiłku pielęgnacyjnego z ZUS-u
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zwrot zasiłku pielęgnacyjnego z ZUS-u
Jak postępujecie odnośnie zwrotu zasiłku pielęgnacyjnego? My uchylamy decyzję (po otrzymaniu informacji z ZUS-u o przyznanym dodatku pielęgnacyjnym) a potem pismo do ZUS-u z prośbą o potrącenie kwoty nienależnie pobranego zasiłku.
Teraz jednak zastanawiam się, że skoro jest to nienależnie pobrany zasiłek nie powinnam pierw wydać decyzję o uznaniu za nienależnie pobranym zasiłku i nie pisać o zwrocie - tylko poinformować, że będzie potracone ze świadczeń emerytalno-rentowych ZUS. Miałoby to znaczenie wtedy, że jeśli osoba będzie miała duży zwrot mogłaby ubiegać się o jakieś ulgi (np. umorzenie z uwagi na trudną sytuację lub odwołać się) a jak wyśle tylko do ZUS-u - nie ma możliwości. Czy dotychczas robiłam dobrze? Czy nie powinnam tego zmienić?
Teraz jednak zastanawiam się, że skoro jest to nienależnie pobrany zasiłek nie powinnam pierw wydać decyzję o uznaniu za nienależnie pobranym zasiłku i nie pisać o zwrocie - tylko poinformować, że będzie potracone ze świadczeń emerytalno-rentowych ZUS. Miałoby to znaczenie wtedy, że jeśli osoba będzie miała duży zwrot mogłaby ubiegać się o jakieś ulgi (np. umorzenie z uwagi na trudną sytuację lub odwołać się) a jak wyśle tylko do ZUS-u - nie ma możliwości. Czy dotychczas robiłam dobrze? Czy nie powinnam tego zmienić?

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: zwrot zasiłku pielęgnacyjnego z ZUS-u
się już nie zastanawiaj.... żadnych decyzji NP a o raty / umorzenie tak czy owak mogą składać
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dziękuję za wyjaśnienie
a o umorzenie mogą składać do nas po otrzymaniu pisma które wysyłam do ZUS-u? Zastanawiam się czy jak wyślę pismo do wiadomości do klienta że zwracamy się z prośbą do ZUS o zajęcie potrąceń czy poczekać zanim wyślę do do ZUS-u bo ZUS ostatnio bardzo szybko potrącił.... jak to robicie od tej strony?
a o umorzenie mogą składać do nas po otrzymaniu pisma które wysyłam do ZUS-u? Zastanawiam się czy jak wyślę pismo do wiadomości do klienta że zwracamy się z prośbą do ZUS o zajęcie potrąceń czy poczekać zanim wyślę do do ZUS-u bo ZUS ostatnio bardzo szybko potrącił.... jak to robicie od tej strony?

- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
u nas są jednocześnie wysyłane
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śR
- Kontakt:
Tom, jeśli masz jakiś pomysł na taką sytuacje: Pani ma do zwrotu ZP około 12 tys.. Napisałam do Zus żeby potrącali i zaczęli potrącać i wtedy Pani zawnioskowała żeby raty były mniejsze bo brali jej ponad tysiąc złotych a ona może 500 zł. Napisałam, że ZUS żeby potrącali jej po te 500zł. No i potrącali jej tak 2 miesiące. Teraz dzwonią z ZUS, że tak być nie może bo oni nie mają technicznej możliwości takich indywidualnych potrąceń i właśnie piszą do nas pismo w tej sprawie. Pani z Zus uważa, że najlepiej żebyśmy wycofali sprawę z Zus i sami weszli z Panią w taki układ ratalny. Czy to w ogóle jest możliwe?. Jak wyjść z tej sytuacji?
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
problemy techniczne ZUS nas nie interesują, miliardy mają wydane na komputeryzację to niech ogarniają 

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Albo niech podadzą podstawę prawną do takiego działania. @Raszka ty masz przepis mówiący że ZUS ma potrącać a oni co mają ? Nie bo co ?Tom. pisze: 10 sty 2025, 8:16 problemy techniczne ZUS nas nie interesują, miliardy mają wydane na komputeryzację to niech ogarniają![]()
- Tom.
- Administrator
- Kontakt:
pewnie jak z moją małżowinką
- ona: nie
- ja: dlaczego
- ona: bo nie

-
- Stażysta
- Zajmuję się: śR
- Kontakt:
Dziś dostałam pismo z Zus z tej sprawie. Piszą, że od lutego będą potrącać ponad 1300 zł miesięcznie. Cyt:"Wyjaśniamy, że zgodnie z art. 140 ust. 4 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych kwoty nienależnie pobranych zasiłków pielęgnacyjnych nie mogą przekraczać 50 % miesięcznego świadczenia. W związku z powyższym nie mamy możliwości realizować potrącenia zgodnie z Państwa umówionym układem ratalnym."
Co mogę zrobić? Jak pomóc kobiecie żeby jednak mogła spłacać po te 500zł?
Co mogę zrobić? Jak pomóc kobiecie żeby jednak mogła spłacać po te 500zł?
Oprócz zwrot zasiłku pielęgnacyjnego z ZUS-u - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
trudne sprawy
Uchylenie świadczenia rodzicielskiego Ukraina
Świadczenie wspierające, czy uzysk?
świadczenie pielęgnacyjne na "starych zasadach"
Informacja do komornika
Okręgowy ośrodek wychowawczy
spłata NP rodzinne, rozliczenie wpłat
za życiem
utrata/uzyk 3 miesiące u tego samego pracodawcy
przedłużenie ŚP wygała decyzja
śp nowe zasady
ŚP