Zwroty świadczen nienależnie pobranych - czy ktoś ma jeszcze pozabudżetowo? - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 mar 2021, 14:37

Jak w temacie,
opinie na ten temat były różne, ale od jakiegoś czasu RIO stoi na stanowisku że zwroty świadczeń NP (np. rodzinnych), które w całości gmina oddaje do wojewody, powinny być ujęte w dochodach i wydatkach budżetu.

Czy ktoś z Was może robi to jeszcze "po staremu" pozabudżetowo?
Jak wtedy te środki wykazać w sprawozdaniu finansowym?
Nie wchodzą do sprawozdawczości budżetowej (Rb27,28s), ale salda są.

W trakcie roku przejęłam taki stan rzeczy i zastanawiam się jak pokazać te dane w ZZwF - jako zrealizowane dochody budżetowe?
Małgorzata36
Stażysta
Od: 14 sty 2021, 8:31
Zajmuję się: Główny księgowy

Napisano: 09 mar 2021, 17:02

u nas w OPS w dochodach, w urzędzie w wydatkach
pierwsze słyszę żeby kiedyś było pozabudżetowo
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 10 mar 2021, 9:32

Taki stan rzeczy zastałam w ubiegłym roku i tak muszę tamten rok zamknąć. W moim województwie jest jeszcze sporo jednostek, które robią to pozabudżetowo.
Od tego roku już mam dochody w budżecie, a UG ma plan wydatków.

Ale tamten rok muszę zamknąć.
Zwroty odzyskanych kwot do UG księgowałam 222/130 - więc na koniec roku przeksięgowałam na fundusz 800/222. Tym samym wykazałam tę kwotę w ZZwF jako zrealizowane dochody budżetowe, ale zastanawiam się czy na etapie agregacji bilansów jednostkowych w łączny na poziomie UG nie będzie "wyrzucało" błędu.
Zrealizowane dochody budżetowe powinny się przecież równać rb27s + rb27zz, a u mnie są wyższe.

OPS2020 co o tym myślisz? Widzę że masz ogromną wiedzę w temacie więc będę wdzięczna za jakąś opinię, chociaż wiem że idealnego rozwiązania teraz nie ma.
Małgorzata36
Stażysta
Od: 14 sty 2021, 8:31
Zajmuję się: Główny księgowy

Napisano: 10 mar 2021, 14:46

nie wiem, może lepiej tą kwotę wykazać w innych zmniejszeniach w ZZF a w informacji dodatkowej opisać co to za kwota i że w 2021 roku nienależnie pobrane świadczenia będą ujmowane w dochodach
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x