Zwrot świadczeń nienależnie pobranych bez decyzji Urzędu Wojewódzkiego. OPS nie ma decyzji, a UW twierdzi, że strona może wpłacić należność główną żeby nie rosły odsetki. Czy ktoś miał taką sytuację? Co zrobić z tą wpłatą główną? Czy można to przekazać do UW na dochody, czy przyjąć jako wpływy do wyjaśnienia i czekać na decyzję prawomocną z UW?
Trzymać na koncie do wyjaśnień i czekać na decyzję UW. W 2017 r było nawet pismo z Ministerstwa w tym temacie. Zaznaczam, że nie pracuję w księgowości tylko jestem merytoryczny.
Ja mam na koncie 245 i dodatkowo mam utworzony osobny rachunek bankowy - depozytowy, gdyż nie zawsze w danym roku wojewoda wydaje decyzję żądającą zwrotu. Kilka razy pieniądze przechodziły mi z roku na rok.
Trzymać na koncie do wyjaśnień i czekać na decyzję UW. W 2017 r było nawet pismo z Ministerstwa w tym temacie. Zaznaczam, że nie pracuję w księgowości tylko jestem merytoryczny.
masz gdzieś to wyjaśnienie z Ministerstwa? Opublikujesz scan to każdy sobie ściągnie?
masz gdzieś to wyjaśnienie z Ministerstwa? Opublikujesz scan to każdy sobie ściągnie?
Ja niestety nie znalazłem ksera tego pisma ale ma mi go moja księgowa odszukać to wrzucę albo poślę na priv
Ten dodatkowy rachunek bankowy księguję na 139 więc nie wchodzi do sprawozdań i pieniędzy tych nie przekazuję do Gminy. Wpłaty traktuję jako sumy depozytowe. W chwili otrzymania decyzji przekazuję z konta depozytowego na rachunek główny na dochody. Małopolski UW kazał te pieniądze trzymać u nas, do czasu wydania decyzji.