Moi drodzy bardzo proszę o informację, jesteśmy jednostka która również co jakoś czas zajmuje się wydawaniem żywności (makarony,konserwy,mleka). Produkty sa do nas przywozone i wydajemy osobom dla ktorych zostaly przyznane decyzje. Czy musimy mieć wobec tego miec jakieś dodatkowe księgowania co do orzyjetych i wydanych produktów???? Jestem od nie dawna i teraz tak sobie myślę że pracownicy socjalni nie przekazywali mi żadnego rozliczenia do księgowości w 2024 a wydawaliśmy 2 razy tego typu żywność. Co w takiej sytuacji mam zrobić?
Nie wiem jak u was ale u nas to "wydaje" PCK, czyli my płacimy za transport czyli dowóz żywności z banku żywności na nasz teren, paleciaka lub wózek widłowy do rozładowania, kupujemy dla wydających obiad itp. A całą śmietankę spija PCK i jeszcze na tym zarabia bo przecież są od tego pieniądze i nie małe a my nie mamy nic i jeszcze wieeelkie oczekiwania z ich strony - porażka. Żadnych księgowań żywności nie robię
My od kilku lat wydajemy żywność z CARITAS. Przywożą nam produkty, my je rozdajemy. Nic nie księgujemy. Nie ponosimy żadnych kosztów z tym związanych więc nie ma co księgować.
My w poprzednich latach mieliśmy produkty z POPŻ, to dostawaliśmy WZ z wartością towaru i księgowałam, natomiast od 2024 jest CARITAS i oni nie dali, tylko ilościowo, ale jak się ich poprosi, to przyślą odpowiednie dane z wartością produktów i można zaksięgować.