rozliczenie dotacji - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 mar 2025, 10:01

Witam,
w marcu po sprawozdaniu merytorycznym z rozliczenia dotacji okazało się że została wykorzystana w nadmiernej wysokości w KDR. Musimy teraz dokonać zwrotu dotacji. Na koniec roku wyzerowaliśmy konto bankowe. Dotacja była przeznaczona na dodatki dla pracowników oraz na zakup materiałów biurowych. Jak teraz pokryć zwrot dotacji? z czego to zrobić? Mieliście kiedyś taką sytuację? Proszę o pomoc.
MagdalenaGops
Praktykant
Od: 21 paź 2024, 13:39
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 04 mar 2025, 10:23

U nas była taka sytuacja kilka lat temu. Pisaliśmy pismo do gminy o zwrot dotacji pobranej w nadmiernej wysokości wraz z odsetkami. Wpisywaliśmy jaka dotacja i kwota.
JSKsięg
Praktykant
Od: 24 maja 2021, 14:02
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 04 mar 2025, 10:28

A poprawialiście sprawozdania?
U mnie Gmina powiedziała że nie może oddać tego już jako zwrotu dotacji po jest po terminie. Chcą oddać jako nienależnie pobrane świadczenia i pracownicy najpierw mają zwrócić dodatki do GOPS a ja potem przekazać do Gminy jako dochody.
JSKsięg pisze:
04 mar 2025, 10:23
U nas była taka sytuacja kilka lat temu. Pisaliśmy pismo do gminy o zwrot dotacji pobranej w nadmiernej wysokości wraz z odsetkami. Wpisywaliśmy jaka dotacja i kwota.
MagdalenaGops
Praktykant

Napisano: 04 mar 2025, 11:03

o jakiej kwocie mówimy z KDR? oj ktoś chce być mocno upierdliwy teraz, że każą oddac dodatek... Kiedys też miałam taką sytuację tylko było to przed sprawozdaniami. w powyższym przypadku nasmarowałabym też pismo do gminy jaka dotacja jaka kwota o zwrot
xxx100
Referent
Od: 15 paź 2018, 9:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 mar 2025, 11:23

Dokładnie już nie pamiętam ale nie zwracali pracownicy dodatków-u nas też były wypłacone. U nas to wyszło zaraz początkiem lutego wiec chyba odsetek nie było bo kwota mała. Sprawozdań też nie korygowaliśmy.
JSKsięg
Praktykant
Od: 24 maja 2021, 14:02
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 04 mar 2025, 12:06

Chodzi o dokładnie 48 zł dotacji, także odsetek tez nie ma bo to mała kwota.
Mój pomysł jest taki żeby w tym roku z wydatków z 58219 pokryć ten zwrot dotacji. Ponieważ oprócz dodatku opłaciłam jeszcze właśnie zakup materiałów biurowych. Przecież jakby mi brakło w tamtym roku na papier i tak bym musiała go kupić z pieniędzy na utrzymanie ośrodka. Powiedzcie czy dobrze myślę i jest to do wyjaśnienia w razie kontroli.
Dziwi mnie jeszcze to że mam zwrócić środki nie jako zwrot dotacji a jako zwrot nienależnie pobranych świadczeń z par. 0690. Czy to co mówi Gmina jest dobrze i tak powinno się to odbywać?
xxx100 pisze:
04 mar 2025, 11:03
o jakiej kwocie mówimy z KDR? oj ktoś chce być mocno upierdliwy teraz, że każą oddac dodatek... Kiedys też miałam taką sytuację tylko było to przed sprawozdaniami. w powyższym przypadku nasmarowałabym też pismo do gminy jaka dotacja jaka kwota o zwrot
MagdalenaGops
Praktykant

Napisano: 04 mar 2025, 15:57

Oczywiście chodziło mi o rozdział 85219
MagdalenaGops pisze:
04 mar 2025, 12:06
Chodzi o dokładnie 48 zł dotacji, także odsetek tez nie ma bo to mała kwota.
Mój pomysł jest taki żeby w tym roku z wydatków z 58219 pokryć ten zwrot dotacji. Ponieważ oprócz dodatku opłaciłam jeszcze właśnie zakup materiałów biurowych. Przecież jakby mi brakło w tamtym roku na papier i tak bym musiała go kupić z pieniędzy na utrzymanie ośrodka. Powiedzcie czy dobrze myślę i jest to do wyjaśnienia w razie kontroli.
Dziwi mnie jeszcze to że mam zwrócić środki nie jako zwrot dotacji a jako zwrot nienależnie pobranych świadczeń z par. 0690. Czy to co mówi Gmina jest dobrze i tak powinno się to odbywać?
xxx100 pisze:
04 mar 2025, 11:03
MagdalenaGops
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x