1/4 etatu na wychowawczym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 gru 2014, 8:34

Kobita przeszła na wychowawczy. Miała rodzinne więc od razu zakwalifikowała się do dodatku. Wykorzystała pełne 2 lata. Teraz się okazuje, że na wychowawczym praktycznie cały czas (23 mce z 24) pracowała (na wychowawczym pracodawca prawdopodobnie zmniejszył jej wymiar etatu z pełnego na 1/4 (pisze prawdopodobnie, bo nie mam jeszcze dokumentów i nie wiem, czy była to nowa umowa czy aneks do poprzedniej) w piekarni! Robilibyście NP z dodatku? Jestem w kropce....
elo

Napisano: 17 gru 2014, 10:58

Najpierw to warto ustalić czy owo zatrudnienie faktycznie uniemożliwiało sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem (skoro to piekarnia to jakoś kiepsko tą opiekę widzę ale nic nie jest wykluczone) Zastanawiam się tylko nad jednym: piszesz, że kobietka pobierała dodatek przez dwa lata i w tym czasie pracowała-moje pytanie brzmi: czy nie zastanowił Was fakt, że składając wnioski na kolejne okresy zasiłkowe przedstawiała Wam zaświadczenie z urzędu skarbowego, na którym jak mniemam wskazany był dochód (z tego właśnie zatrudnienia)? U mnie to jest tak, że jak przychodzi kobietka, która cały rok kalendarzowy poprzedzający okres zas. była na wychowawczym, a na jej skarbówce mam wskazany dochód- zawsze pytam o jego źródła (zazwyczaj to bony, talony i inne pierdoły ale zdarzyło się w ten sposób wyłapać kilka całkiem przedsiębiorczych mam, które to na urlopie pracowały zawzięcie...nie tylko na 1/4...;-)
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2014, 11:03

moim zdaniem jesli zmniejszyl jej wymiar to falszywie zaswiadczyl, ze udzielil jej urlopu (bo zmniejszyc wymiar pracodawca moze w okresie kiedy MOGLBY jej przyslugiwac urlop wychowawczy ale z niego nie korzysta - tak to przynajmniej zrozumialam kiedys:)) - a skoro nie bla na wychowawzcym to nie przyslugiwal jej dodatek...jesli pracowala na wychowawczym na podstawie drugiej umowy to trzeba ustalic czy zaprzestala w tym czasie sprawowania osobistej opieki - czyli jak dlugo pracowala, gdzie swiadczyla prace i takie tam, na podstawie czego bedziesz potrafil ustalic czy ta praca kolidowala z osobista opieka czy moze nie...do tego dojdzie dochod uzyskany z tej umowy..jesli uznasz ze kolidowalo - to tez nienalezne:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2014, 11:10

Napisz do zus czy osoba była zgłaszana w zusie z tytułu urlopu wychowawczego.
Gość

Napisano: 17 gru 2014, 11:20

no właśnie.... za 2012 rok dochód był niewielki, przeszła na wychowawczy w grudniu 2011, dochód w 2012 wzięłam to za zaległe wynagrodzenie za prace, bony, talony w 2011 i utraciłam... Teraz w 2013 r. znów wyszedł dochód przy całym roku na wychowawczym, napisałam do pracodawcy i taki zonk...
elo

Napisano: 17 gru 2014, 12:29

z jednej strony mogłaś zapytać i sprawa wyszłaby wcześniej ale jeśli dochód był mały to doskonale rozumiem, że mogłaś przyjąć opcje zaległych wynagrodzeń bonów etc... Jeśli chodzi o NP. przede wszystkim ustal co to była za praca i czy jej wykonywanie nie uniemożliwiało sprawowania osobistej opieki. Pamiętaj o tym, że kobietka składając wnioski o ZR i urlop, złożyła Ci oświadczenie że nie podjęła i nie kontynuuje zatrudnienia uniemożliwiającego sprawowania tejże opieki ( fraza z oświadczenia części II wniosku) więc choćby z tego powodu nie możesz na chwilę obecna robić NP ( bo nie masz ku temu podstaw).
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2014, 12:48

dzięki bardzo za odpowiedzi, wezwałam kobitkę, zobaczymy jak sprawa się rozwinie, kasa do zwrotu byłaby spora...
elo

Napisano: 17 gru 2014, 13:43

na wychowawczym mozna pracowac np na innej umowie, nie mozna jednak przekroczyc kryterium uprawniajacego do zasilku i nie mozna korzystac z calodobowej opeki nad dzieckiem wiecej niz 5 dni w tygodniu.
ania123

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x