Pan otrzymał ZDO od lipca 2013 r. i ma na stałe. Krus wystąpił z wnioskiem czy Pan otrzymał ZDO odpisaliśmy tak , więc Pan przynosi nam decyzje KRUS że od 01.07.2013 r. ustaje obowiązek podlegania pod ubezp społ. rolników z mocy ustawy, zdrowotne ma przy żonie emeryturze, a społ. mówi że już ma okres składkowy tylko wieku nie ma. Teraz moje pytanie.
1. Czy mam wystąpić z wnioskiem do KRUS jaki ma okres składkowy
2. Czy mam go ubezpieczać w ZUS czy przyjąć oświadczenie Pana że nie chce ubez. społ bo ma ustalony okresy skła a KRUS .
1. No dobrze wystąpię do ZUS ale po co skoro Pan mówi że ma okres składkowy 25 lat.
2. Czy Zus będzie wiedział ile ma okresu składkowego skoro Pan całe życie płacił KRUS
1. Ale po co go sprawdzać czy konieczne jest wystąpienie do ZUS
2. Przecież ZUS mi nie odpisze ile on ma okresu składkowego bo nie ma informacji takiej bo Pan płacił KRUS.
3. To jest marnowanie kasy bo po co mam w ZUS płacić skoro w KRUS ma okresy składkowe
przyznajac zdo masz obowiazek oplacac skladke spoleczna za te osobe, jesli nie ma ona wymaganego okresu w ZUS albo nie posiada innego tytulu do ubezpieczen z mocy ustawy- a ta twoja nie ma, bo ubezpieczenie w krus sie nie liczy i odkad ja wyrejestrowali z ubez. z mocy ustawy nie ma innego tytulu..to ze nic jej z tego twojego ubezpieczenia nie przyjdzie nie ma nic do rzeczy
Tak płacić, to cóż, że pan ma ustalony okres składkowy w KRUS 25, ale prawa do emerytury o którą będzie się ubiegał za ileś tam lat nikt mu na ten czas nie ustali. A kto wie może za pięć lat będzie wymagany 30-letni okres składkowy.