1000 zł dla pracowników pomocy społecznej z pominięciem świadczeń?? - Świadczenia rodzinne

Strona 48 z 142    [ Posty: 1418 ]

Napisano: 01 lip 2024, 12:48

Dziś na RMF akcja o bonach energetycznych - może warto zadać pytanie o nas i poruszyć temat wykluczenia z dodatków?
https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-podw ... rp_state=1

Poniżej moja wysłana treść - można korzystać i wysyłać na adres [email protected]

Bon energetyczny będzie już ósmym dodatkowym zadaniem w ostatnich 2 latach dla pracowników działów świadczeń w Ośrodkach Pomocy Społecznej. W poprzednich
zadaniach koszty obsługi wynosiły 2% i nie wystarczały nawet na zakup licencji
oprogramowania do ich realizacji – nie mówiąc o innych wydatkach albo kosztach
pracowniczych.
Bon energetyczny ma mieć 3% kosztów obsługi od wypłaconych bonów. Zatem najczęściej będzie to kwota od 9zł do 18zł (przy podstawowych bonach) – a dużo rzadziej kwoty od 18zł do 36zł (przy podwyższonych bonach), bo takich wniosków będzie zdecydowanie mniej. A zupełnie mniejsze kwoty będą przy wnioskach obliczanych metodą „złotówka za złotówkę”.
Dla porównania – wysyłka 1 listu za potwierdzeniem odbioru kosztuje 9,80 zł. A najwięcej pracy i kosztów
generują te wnioski, które są rozpatrywane negatywnie, bo w ich przypadku w prowadzonym postępowaniu występują co najmniej 2 listy za potwierdzeniem odbioru, natomiast z ich tytułu nie pojawiają się żadne koszty obsługi. Sama licencja na system dziedzinowy będzie kosztować ponad 1299zł. Do tego należy doliczyć inne ponoszone koszty, jak: przesyłki listowe, tonery, papier, koszulki, segregatory, nie mówiąc już o kosztach pracowniczych w związku z wykonywanymi obowiązkami.
W związku z tym pracownicy działów świadczeń wykonują takie zlecone zadania za darmo.
A jest to już ósme z kolei takie zadanie.

Proszę wierzyć, że pracując w ośrodkach pomocy – pracownicy chcą pomagać swoim mieszkańcom. Ale przy tak narzucanych dodatkowych zadaniach – równolegle ze swoimi dotychczasowymi obowiązkami – od ponad 2 lat jest to już bardzo demotywujące, zwłaszcza ta świadomość, że kolejne nowe świadczenia realizowane są w ramach darmowego wolontariatu, bo koszty obsługi są niewystarczające.

Proszę również wziąć pod uwagę, że wszystkie te kryteria dochodowe w kolejnych zadaniach są ustalane w oparciu o ustawę o świadczeniach rodzinnych. W związku z powyższym – trafiają niejako z automatu do pracowników działów świadczeń, mimo iż uzasadnienia do kolejnych ustaw zawierały informację, iż są to działania osłonowe dla najbardziej potrzebujących gospodarstw domowych, zagrożonych zjawiskiem ubóstwa energetycznego i mających trudności w pokrywaniu rachunków za energię. Wśród beneficjentów można wymienić m.in.: mniej zamożnych emerytów czy też klientów pomocy społecznej. Zatem jest to wsparcie kierowane do osób najbardziej potrzebujących – czyli z obszaru pomocy społecznej. Ale realizowane przez działy świadczeń.

I na koniec najlepsze:
Od kilkunastu dni obowiązują rządowe programy dofinansowania wynagrodzeń w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej. Ale zostały tak skonstruowane, że z dodatków do wynagrodzeń zostali wykluczeni pracownicy działów świadczeń.
Czyli po pierwsze – zostali wykluczeni, zdyskryminowani i nierówno potraktowani, mimo iż są tam tak samo zatrudnieni w tych jednostkach i realizują swoje zadania najlepiej jak potrafią.
Po drugie – to pracownicy działów świadczeń realizują od ponad 2 lat już siedem nowych i dużych zadań, aby wesprzeć mieszkańców w związku z Covidem, wojną na Ukrainie, inflacją.
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Napisano: 01 lip 2024, 12:48

c.d.

W związku z powyższym:
Tak jak Ministerstwo – pracownicy działów świadczeń chcą pomagać swoim mieszkańcom, ale niewystarczające koszty obsługi demotywują i powodują wypalenie zawodowe – czy zlecając kolejne nowe zadania Ministerstwo przejmuje się pracownikami, którzy w imieniu rządu takie zadania wykonują? Bo wychodzi na to, że chcąc pomóc jednej grupie obywateli, krzywdzi inną grupę.

Dlaczego zadania, które mają wspierać najbardziej potrzebujących, uzależnianie są od dochodu z ustawy o świadczeniach rodzinnych, a nie z ustawy o pomocy społecznej? Jest to kluczowe, bo warunkuje, do kogo trafi realizacja tych zadań.

Skoro pracownicy działów świadczeń odgrywają kluczową rolę w realizacji tych wszystkich zadań wspierających mieszkańców – to dlaczego zostali wykluczeni z programu dofinansowania wynagrodzeń? Dodatki dostaną dosłownie wszyscy pracownicy jednostek pomocy społecznej (również kierowcy, sprzątaczki, gońcy, itd. – nikomu nie umniejszając) – z wyjątkiem pracowników działów świadczeń...
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Napisano: 01 lip 2024, 12:52

Tom. pisze:
01 lip 2024, 11:06
to będziem pisać ponaglenia :twisted:
Tzw. monit
Ja111
Praktykant
Od: 27 cze 2024, 9:05
Zajmuję się: ZR/FA/DO/DW/BE/DE/DA

Napisano: 01 lip 2024, 13:08

u mnie w ośrodku też ja jedyna nie dostanę dodatku
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 01 lip 2024, 13:20

u mnie tak samo tylko ja nie dostanę
agejszen92
Starszy referent
Od: 25 paź 2018, 16:30
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 01 lip 2024, 13:24

ja też jako jedyna nie dostanę dodatku, jest to bardzo przykre :(
alak
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 01 lip 2024, 13:28

"Dla porównania – wysyłka 1 listu za potwierdzeniem odbioru kosztuje 9,80 zł."
List to już 11,80 kosztuje
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Napisano: 01 lip 2024, 13:30

to u was po niskich kosztach do ogarnięcia temat przez samorząd, u mnie to jest kwestia ok. 60 osób, SR, FA, DM i PFRON
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 01 lip 2024, 13:46

Tom. pisze:
01 lip 2024, 13:30
to u was po niskich kosztach do ogarnięcia temat przez samorząd, u mnie to jest kwestia ok. 60 osób, SR, FA, DM i PFRON
ech u mnie to na pewno kierownik nie da dodatku ze środków własnych, ciągle tylko słyszę, że pieniędzy nie ma
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 01 lip 2024, 13:47

Tom. pisze:
01 lip 2024, 13:30
Z drugiej strony większe miasto, większy budżet.
Legwanka
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 13:10
Zajmuję się: wszystko

Strona 48 z 142    [ Posty: 1418 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x