13-tka a zwolnienie lekarskie - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 09 sty 2017, 12:55

Kod: Zaznacz cały
witam, mam pytanie odnośnie 13-tki. mam umowę na czas nieokreślony od 2009 roku. w tym roku byłam na zwolnieniu lekarskim tydzień w maju i od 25 lipca jestem na zwolnieniu do końca roku, moje pytanie jest takie czy należy mi się 13-tka za ten okres kiedy pracowałam i czy w to wlicza sie równiez dodatek za zwiększenie obowiązków słuzbowych. moja szefowa twierdzi że nie będe miała 13-tki... ale ja nie jestem tak tego bardzo pewna, z góry dziękuję
agula123456

Napisano: 09 sty 2017, 15:03

"Trzynastka tylko za rok przepracowany efektywnie?
Nabycie prawa do dodatkowego wynagrodzenia rocznego uzależnione jest od przepracowania całego roku kalendarzowego u danego pracodawcy (art. 2 ust. 1 u.d.w.r.). Kwestią problematyczną jest jednak rozumienie pojęcia „przepracowania” wyznaczonego okresu. Zgodnie z poglądem znajdującym odzwierciedlenie w orzecznictwie, „przepracowanie”, o którym mowa w art. 2 ust. 1 u.d.w.r., oznacza faktyczne (efektywne) wykonywanie pracy, a nie tylko pozostawanie w stosunku pracy (uchwały Sądu Najwyższego z: 25 lipca 2003 r., sygn. akt III PZP 7/03, OSNP nr 2/2004, poz. 26; 13 grudnia 2005 r., sygn. akt II PZP 9/05, OSNP nr 7-8/2006, poz. 109; 7 lipca 2011 r., sygn. akt III PZP 3/11, OSNP nr 1-2/2012, poz. 3). W rezultacie, decydujące znaczenie – z punktu widzenia uzyskania prawa do "trzynastki" ma nie tyle fakt pozostawania w stosunku pracy, co rzeczywiste świadczenie pracy przez daną osobę w całym roku kalendarzowym."
Kinia01

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x