15g korekty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
15g korekty
jak interpretujecie korekty po 11 sierpnia zgodnie z 15 g, np dopisali węgiel
po wywiadzie przyznajecie czy jednak nie ?
rózna jest interpretacja, skoro po wywiadzie przyznajemy bez wniosku , bez ceeb wszystko wszystkim to można odrzucić tych z korektą ? przejdzie taka odmowa w sko ?
po wywiadzie przyznajecie czy jednak nie ?
rózna jest interpretacja, skoro po wywiadzie przyznajemy bez wniosku , bez ceeb wszystko wszystkim to można odrzucić tych z korektą ? przejdzie taka odmowa w sko ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW/SR/FA
- Kontakt:
Re: 15g korekty
my dajemy odmowę jak jest korekta z drzewa na węgiel. Rozmawiałam dzisiaj z SKO i stoją na stanowisku że należy dać odmowę i utrzymują takie decyzje w mocy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatek węglowy
- Kontakt:
Mam całkiem odmienne doświadczenia. Przy założeniu, że SKO wam podtrzyma takie decyzje i ktoś się wam odwoła do WSA to macie pozamiatane, wg. opinii prawników w świetle obecnych przepisów dopisanie węgla do drewna w deklaracji CEEB nie jest wystarczającym powodem do odmowy przyznania dodatku węglowego.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
obecnie to nawet nie musi dopisać węgla. Wystarczy, że na wywiadzie pracownik potwierdzi, że pali węglem i pozamiatane
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
obecnie to już nikt nic nie musi
i nie można było tak od razu 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatek węglowy
- Kontakt:
Abstrahując już od samych przepisów, przez których mnogość i niejednoznaczność robi się zamieszanie i takie trudności interpretacyjne jak w przypadku korekt deklaracji CEEB, czasem brakuje po prostu logiki. Bo z jakiego powodu mielibyśmy odmawiać prawa do świadczenia ludziom dokonującym korekt w zakresie stosowanego paliwa w kotle na paliwo stałe (w którym przecież można palić i drewnem, i węglem), skoro obecnie sugeruje się, że nie trzeba już mieć deklaracji CEEB i nie jest ona warunkiem koniecznym do uzyskania dodatku węglowego. Przecież pomysł o wywiadach nie wziął się znikąd, chodzi o ustalenie stanu faktycznego w problematycznych przypadkach (patrząc nawet przez pryzmat art. 7 KPA). Poza tym jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy być może często obawiali się wpisać do deklaracji węgiel jako paliwo, bo wszyscy pamiętamy jaka była do niedawna nagonka na kopciuchy i palenie węglem. Należy mieć na uwadze również to, że nikt wtedy nie przewidywał wykorzystania CEEB-u do rozstrzygania prawa do DW. Raczej można było się spodziewać obciążeń i podatków nakładanych na opalających piece paliwami węglowymi.
P.S. Czasem to mam wrażenie, że co poniektórzy z nas rozstrzygają sprawy związane z przyznaniem świadczenia jakby płacili je z własnej kieszeni i szukają tylko powodu, by go komuś odmówić. Nikt wam nie zarzuci naruszenia dyscypliny finansów publicznych w przypadku o którym dyskutujemy. A ci co uparcie obstają przy odmowach to przekonają się do tego jak zaczną orzekać sądy administracyjne, bo ludzie naprawdę są w takich sytuacjach wk... i można mieć wtedy spory problem jak się uprą przy swoim.
P.S. Czasem to mam wrażenie, że co poniektórzy z nas rozstrzygają sprawy związane z przyznaniem świadczenia jakby płacili je z własnej kieszeni i szukają tylko powodu, by go komuś odmówić. Nikt wam nie zarzuci naruszenia dyscypliny finansów publicznych w przypadku o którym dyskutujemy. A ci co uparcie obstają przy odmowach to przekonają się do tego jak zaczną orzekać sądy administracyjne, bo ludzie naprawdę są w takich sytuacjach wk... i można mieć wtedy spory problem jak się uprą przy swoim.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
wężykiem, wężykiem....Moprna3 pisze: 17 lis 2022, 9:45 P.S. Czasem to mam wrażenie, że co poniektórzy z nas rozstrzygają sprawy związane z przyznaniem świadczenia jakby płacili je z własnej kieszeni i szukają tylko powodu, by go komuś odmówić. Nikt wam nie zarzuci naruszenia dyscypliny finansów publicznych w przypadku o którym dyskutujemy. A ci co uparcie obstają przy odmowach to przekonają się do tego jak zaczną orzekać sądy administracyjne, bo ludzie naprawdę są w takich sytuacjach wk... i można mieć wtedy spory problem jak się uprą przy swoim.
pal licho sądy administracyjne, ktoś kumaty się kiedyś wkurzy i pociśnie z 231KK to dopiero będzie jazda

-
- Praktykant
- Zajmuję się: AR
- Kontakt:
Witam! A ja mam pytanie odnośnie tego 15g. Czy jeśli była notatka zrobiona po wywiadzie i wszystko jest ok, a wniosek nie był bez rozpoznania i nie było wcześniej odmowy to wydaję decyzje przyznająca czy informacja?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
DecyzjaMarta833 pisze: 17 lis 2022, 11:01 Witam! A ja mam pytanie odnośnie tego 15g. Czy jeśli była notatka zrobiona po wywiadzie i wszystko jest ok, a wniosek nie był bez rozpoznania i nie było wcześniej odmowy to wydaję decyzje przyznająca czy informacja?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: AR
- Kontakt:
Właśnie mam wątpliwość, bo w tym artykule nie jest napisane, że decyzja a w 3d, i 15f jest wyraźnie to zaznaczone.I się zastanawiam....
Oprócz 15g korekty - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Kuchnia w szopie
burmistrz skałda wniosek
pani nie chce nadawać nr domu
Dodatek energetyczny
Dwa domy pod jednym adresem
nowy właściciel
wniosek o dodatek osłonowy przesłany z zakładu karnego
wywiad
co z wnioskami zostawionymi bez rozpoznania?
Zmiana wykorzystywanego paliwa
DW. Wezwanie do wyjasnień. Podstawa prawna.
interpretacja 3e
decyzja po wywiadzie
Wzór decyzji przyznającej DW po wywiadzie
DW wzór decyzji odmownej
Podsumowanie nowelizacji ustawy o dodatku węglowym