2 dec przyznające a 1 uchylająca??? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 lut 2017, 10:50

Osoba w IV złożyła wniosek na drugie dziecko, wydano dec przyznającą, w maju utrata dochodu i w VI złożyła wniosek na drugie dziecko. Wprowadziłam wniosek w związku ze zm syt i zmieniłam dec, przyznając na pierwsze dziecko i dopisałam,że w pozostałej części decyzja (pierwsza) pozostaje bez zmian. Teraz otrzymałam pismo,że od 01-02-2017 zachodzi koordynacja i mam uchylić dec przyznaj., ale teraz nie wiem, czy uchylić 1 dec cz dwie??? Czy ktoś miał taką sytuację i potrafi mi pomóc??
DM1976

Napisano: 17 lut 2017, 10:59

A z której decyzji idą wypłaty? Ja jak wprowadzam wniosek w związku ze zmianą to to ta pierwsza zostaje zastąpiona tą drugą, i wypłaty idą z drugiej. I ja bym uchyliła tą drugą, ale nie wiem czy dobrze kombinuje
Gość

Napisano: 17 lut 2017, 11:02

Z drugiej, u mnie jest tak samo,że druga zastępuje pierwszą, w planie wypłat drugiej dec jest na dwoje dzieci.
DM1976

Napisano: 17 lut 2017, 11:06

Ja bym uchylił dwie decyzje. Bo pierwsza była na jedno dziecko, a druga na drugie...wiec uchylił bym obie decyzje w jednej uchylającej :)
Mateusz31
Praktykant
Od: 03 lut 2017, 12:55
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze

Napisano: 17 lut 2017, 11:09

co tam macie w kompuetrach to nieistotne:) zawsze uchyla sie decyzje pierwotna...wiec jesli cos zostalo przyznane jedna decyzje a potem te decyzje tylko zmieniliscie przyznajac cos jeszcze to nalezy uchylic te decyzje pierwotna ( zmieniona kiedys tam)...jesli byly dwie decyzje pierwotne 9a tak powinno byc) jedna na pierwszy wniosek i potem druga na drugie dziecko na drugi wniosek (przyznajaca ta druga a nie zmieniajaca pierwsza) to nalezy uchylic obie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2017, 11:12

kb, ale tam zmieniła sie sytuacja dochodowa, skład rodziny się nie zmienił, nie przybyło nowe dziecko!!!!
DM1976

Napisano: 17 lut 2017, 11:20

pierwsza decyzja przyznano swiadczenie na jedno dziecko i tylko w sprawie zmian w tym swiadczeniu moznaby zmienic decyzje, ona nie rozstrzygala zadnej kwestii dotyczacej drugiego dziecka - wiec nie ma czego w niej zmienic:) nowe postepowanie i nowa decyzja ...gdyby zmienila sie sytuacja dochodowa tak,ze mialaby wplyw na prawo do swiadczenia na to dziecko,ktore ma juz prawo do swiadczenia - wtedy bylaby decyzja zmieniajaca...ale ta zmiana dochodu nie miala wplywu na prawo do przyznanego swiadczenia, bo w tamtym postepowaniu wcale nie badales dochodu bo nie bylo takiej potrzeby i nadal dochod nie ma znaczenia w sprawie tego dziecka - wiec i nie bylo powodu do zmiany tej decyzji...ale nie przejmuj sie na pewno nie jestes osamotniona w takich zmianach;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2017, 11:22

kb, w takim razie, co Twoim zdaniem mam teraz zrobić? Ja przychylam sie do tej wersji, żeby w jednej decyzji uchylić obie, a Ty?
DM1976

Napisano: 17 lut 2017, 11:40

ale ty masz jedna decyzje:) ta pierwsza:) tylko tyle ze ja zmienilas i ona teraz mowi ze swiadczenia sa przyznane dla dwojki dzieci - wiec uchylasz te pierwotna decyzje, mozesz dodac ze uchylasz te decyzje, ktora byla zmieniona decyzja nr z dnia..
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2017, 11:58

kb pisze:ale ty masz jedna decyzje:) ta pierwsza:) tylko tyle ze ja zmienilas i ona teraz mowi ze swiadczenia sa przyznane dla dwojki dzieci - wiec uchylasz te pierwotna decyzje, mozesz dodac ze uchylasz te decyzje, ktora byla zmieniona decyzja nr z dnia..
kb ma w 100% rację, ja też uchyliłabym decyzję pierwotną dodając, że była zmieniona decyzją..... W systemie technicznie uchylisz decyzję z której idą wypłaty, bo ta pierwotna została zastąpiona tą zmieniającą i tyle w temacie.
amm

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem