Pomóżcie!!! SKO uchyliło decyzję i przekazało do ponownego rozpatrzenia. Facet wpisał do składu rodziny dziecko z pierwszego małżeństwa. Okazało się, że to dziecko nie mieszka z nim tylko z matką. Uchyliliśmy decyzję z dniem 1.04.2016 r. Wydaliśmy decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu. Był przeprowadzony wywiad z MOPS. Sprawdziliśmy że dziecko nie chodzi do szkoły w jego miejscu zamieszkania. Jest oświadczenie matki że mieszka z nią dziecko. SKO uwaliło.Nakazało ustalić czy w sprawie rzeczywiście mamy do czynienia ze świadczeniem nienależnie pobranym o którym mowa w art. 25 ust. 2 pkt. 2. Powinniśmy mieć na względzie to że w orzecznictwie sądów administr. ugruntowany jest pogląd że od nienależnie pobranego świadczenia należy odróżnić świadczenie nienależne. W orzecznictwie zauważa się że nie można uznać pobranych świadczeń za nienależne, jeżeli strona przyjmowała je bez świadomości, że jej się nie należały. Co mam teraz napisać bo zgłupiałam, jak mam udowodnić że są one nienależnie pobrane.