2 pytania.. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 22 lip 2014, 15:27

1. chłopak przychodzi po zaświadczenie dot. funduszu za okres 2012 i 2013r. (decyzje były wystawiane na matkę, bo on był wówczas niepełnoletni) wniosek o wydanie zaświadczenie wypisuje on (teraz osiągnął pełnoletniość) czy ona jako ówczesny wnioskodawca i adresat decyzji?
2. co w przypadku jeśli ten sam chłopak chce aby świadczenia przelewać mu już na jego konto (za sierpień i wrzesień). jako już osoba pełnoletnia składa wniosek/prośbe o przelewanie świadczeń na własne konto?
monika81

Napisano: 23 lip 2014, 8:26

ktoś podpowie?
monika81

Napisano: 23 lip 2014, 8:41

1. Wystawiłabym zaświadczenie o pobieraniu wierzycielki (imię i nazwisko matki) na osobę uprawnioną (imię i nazwisko chłopaka).
2. Zakończenie decyzji wydanej na matkę, złożenie ponownego wniosku przez chłopaka.
piciripci

Napisano: 23 lip 2014, 8:47

1. tak tez zrobię, ale kto ma sie podpisać na wniosku o wydanie takiego zaświadczenia? chyba matka skoro to ona była wówczas (rok 2012 i 2013) jego przedstawicielem?
2.u nas nie praktykujemy przyznawania FA do momentu ukończenia 18 rż... w momencie osiągniecia pełnoletności, osoba przychodzi z dowodem i składa oświadczenie że upoważnia matkę do reprezentowania go w sprawach dot. świadczen do konca okresu swiadczeniowego. tutaj, chlopak chce dostawac pieniądze juz na wlasne konto: wiec jak? wziac oswiadczenie i przelewac zgodnie z prośba?
monika81

Napisano: 23 lip 2014, 8:50

Ja też robię tak, że w momencie osiągnięcia pełnoletności osoba uprawniona upoważnia matkę i dopiero od nowego okresu świadczeniowego wniosek składa na siebie, ale na podstawie starej decyzji pieniądze przelewamy na konto matki.
Nie ma możliwości przelewania świadczenia na konto dziecka (bo nie jest odbiorcą decyzji), jedynie można to zrobić w sytuacji, gdy matka jest upoważniona do konta dziecka.
piciripci

Napisano: 23 lip 2014, 8:51

My od kilku lat nie bierzemy już wniosków o wydanie zaświadczenia, zaświadczenia wydajemy na ustną prośbę, więc tutaj nie pomogę.
piciripci

Napisano: 23 lip 2014, 8:57

może ktoś jeszcze sie wypowie?
monika81

Napisano: 23 lip 2014, 10:45

???
monika81

Napisano: 23 lip 2014, 12:40

U nas przyznającą decyzję wydajemy do miesiąca w którym osiąga pełnoletność, potem nowy wniosek i nowa dyspozycja przelewu.

Natomiast zmianę formy płatności lub zmianę rachunku bankowego wnioskodawca może zrobić w każdym momencie. Wypisuje dyspozycję co do wypłacanych świadczeń i od którego miesiąca i tak ma.

Ja bym wydała zaświadczenie temu chłopakowi - osobą uprawnioną był zawsze - tylko poprzednio matka go reprezentowała , a teraz jest już zdolny do czynności prawnych.
ONA99

Napisano: 23 lip 2014, 12:51

no tylko żę wnioskodawcą była matka.... właściwie dalej jest bo decyzja do IX.2014r. ja wiem, że świadczenie przysługuje osobie uprawnionej a nie matce ale nie chce żeby zrobił się kwas że on założy konto, złoży u mnie wniosek o zmiane rachunku na który mamy przelewać FA po czym mamusia sie tu zjawi i urządzi awanturę jak kasa jej nie wpłynie:)
monika81

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x