robisz tak jak po staremu. Dodaj pomnienie. Duk upomnienia. I na tej zakładce masz wybór. Wybierasz wzór upomnienia 1 (stare) lub 2 (nowe). Wybór jest obok Podglądu.
zrobilam upomnienie zakładke ale nie widzę nic takiego jak dodaj upomnienie a jak wchodzę w druk upomnienia to toen po staremu i nie widze nigdzie gdzie tu wejść ....?????
jak masz wciśniętą ikonkę druk upomnienia rozwija się okienko o nazwie upomnienie. Na dole tego okienka masz tak zaczynając od prawej strony. Zamknij, Drukuj, Podgląd, i pasek z możliwością rozwinięcia wzór upomnienia 1 i wzór upomnienia 2. 2 to nowe upomnienia.
moim zdaniem brakuje tam dopisku, że
1. odsetki z tytułu zwłoki narastają w stosunku 13% w skali roku (art 4 pkt. 4b nowego rozporządzenia)
2. wezwania do wykonania obowiązku z ZAGROŻENIEM skierowania sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego po upływie 7 dni od dnia doręczenia upomnienia (art.4 pkt. 5)
3. art. 4 pkt. 6
Weszłam na Administratora w parametry upomnienia i edytowałam sobie tam treść która jest umieszczona pod tabelką, a wygląda ona tak:
„Należności te należy wpłacić w ciągu 7 dni, licząc od dnia doręczenia niniejszego upomnienia, do kasy …. Lub na rachunek…..
W przypadku nieuregulowania należności we wskazanym terminie - 7 dni, zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne w celu przymusowego ściągnięcia ww. należności w trybie egzekucji administracyjnej, co spowoduje dodatkowe obciążenie kosztami egzekucji, które zaspokajane są w pierwszej kolejności.”
co sądzicie?
Czy tam nalezy jeszcze dodać, ze "dsetki z tytułu zwłoki narastają w stosunku 13% w skali roku (art 4 pkt. 4b nowego rozporządzenia)" ?
wanie czy kto by mi mg wyjanic co konkretnie wymaga ten pkt 4b? czy zwrot "odsetki ustawowe" to jest rodzaj odsetek? czyli rodzaj i wysokosc by byly ok, tylko brakuje stawki odsetek, wedlug ktorej nalezy obliczyc dalsze odsetki, czyli to jest to co podales knz???
Przez rodzaj odsetek w tym przypadku rozumie się:
1. Odsetki za zwłokę (odsetki podatkowe)
2. Połowa odsetek za zwłokę (opłata prolongacyjna)
3. Odsetki ustawowe
W przypadku FA - odsetki ustawowe.
Stawka odsetek oznacza roczną stopę procentową odsetek danego rodzaju czyli dla FA czyli stopę procentową odsetek ustawowych.
Użycie jednak w upomnieniu zwrotu: "dalsze odsetki należy naliczyć wg stawki 13%" wg mnie nie jest zgodne z przepisami gdyż stawka odsetek może się zmienić do dnia wpłaty i wówczas dalsze odsetki należy naliczyć stosując odpowiednio np. dwie stawki odsetek. Stawkę odsetek określam pośrednio podając rodzaj odsetek: odsetki ustawowe czyli stawka wynika z właściwej dla odsetek ustawowych tabeli rocznych stóp procentowych.
Na dzień dzisiejszy stosuję nast. wzór upomnienia: