skąd się biorą różne interpretacje dotyczące naliczania kosztów obsługi 3% od 85295 par.2010? Przecież przepisy mówią jasno, że 3% naliczamy tak jak w przypadku ŚR i FA, czyli od otrzymanej dotacji, a nie od wypłaconych świadczeń.
zawsze w sprawozdaniach nalicza się 3% od otrzymanej dotacji, jednak na koniec roku UW skrupulatnie przelicza żeby nie było wydane więcej niż 3% wydatków § 3110 ( a w ŚR dodatkowo § 4110 składki em-rent za podopiecznych) - jeżeli ktoś wyda więcej musi te środki zwrócić do UW z odsetkami
u nas w podlaskim liczą tak np wypłata 20 000 z tego 3%-600 i sami przekazują więcej 20 600 więc cała dotacja wynosi 20 600 i powiedzieli że tak ma być i koniec a że 3% na świadczenia liczy się inaczej od całej dotacji nie wiem dlaczego tak głupio to interpretują ale moja pani kierownik dzwoniła i wyjaśniała i tak ma być
Koszty obsługi na SR FA i dodatek wynosza 3% od otrzymanej fizycznie dotacji na konto. Zwroty niewykorzystanych środków na koniec roku nie pomniejszaja kosztów obsługi!!!. Były pisma i wyjasnienia do sprawozdań rzeczowych w tej sprawie. Jedynie blokada środków nałożona przez UW pomniejsza koszty obsługi
Ja zawsze na świadczenia na koniec roku liczyłam 3% od otrzymanej dotacji i nikt tego nie kwestionował (może nie sprawdzają). przecież wyrażnie pisze, że 3% od otrzymanej dotacji na świadczenia rodzinne i ubezpieczenie społeczne a cały rozdział 85212 tak się nazywa