VAT w OPS - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 27 cze 2013, 14:49

Uchwała NSA w składzie siedmiu sędziów z 24 czerwca 2013 r. (sygn. I FPS 1/13) . Jednostka budżetowa nie jest podatnikiem podatku VAT . Podatnikiem jest Gmina .
Gmina jako podatnik podatku od towarów i usług (VAT) powinna uwzględniać zarówno VAT należny, jak i naliczony powstały w OPS-ach w swoich rozliczeniach gdyż OPS-y działają w tej własnie formie organizacyjnej .
Oznacza to , że jednostki systemu pomocy społecznej automatycznie będą zmuszone do stosowania postanowień zawartych w ustawie o podatku od towarów i usług , gdyż Gmina i jej jednostki budżetowe ( w tym jednostki systemu pomocy społecznej , oświaty i inne ) są jednym podatnikiem , z jedną deklaracją VAT-7 , a także będą zmuszone do zmodyfikowania swoich rozliczeń finansowo-księgowych .
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2013, 11:10

no i skarbniczka ma rację wyrok nie jest prawem
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2013, 12:20

A potem bedzie tak jak w tej uchwale i kiedy ja ten cały VAT opanuję . Jak zawsze spadnie to na mnie a czasu nie bedzie bo koniec roku i odkręcaj ten pasztet , koryguj zmienaj poprawiaj .
~janka

Napisano: 02 lip 2013, 13:17

Nic tylko czekać, a może nie bedzie tak żle jak zakłada uchwała nsa. Teraz czekamy na ruch po stronie MF.
~Anna

Napisano: 03 lip 2013, 12:58

Aga nie porównuj gminnej jednostki budżetowej z oddziałem np. spółki z o. o.
~franek

Napisano: 18 lip 2013, 16:43

Dzwoniłam na informację podatkową. W moim przypadku mamy tyko dochody z tytułu usług opiekuńczych. \\wg tego zgodnie z art. 16 ust 6 ustawy o vat, ponieważ jest to nasze zadanie - podstawowa działalność, nie podlega to ustawie. \\mówił też że skoro nie jesteśmy czynnym podatnikiem vat to nie musimy prowadzić rejestru faktur vat.
~Iza

Napisano: 20 lip 2013, 23:38

witam!
czy szefowi który jest vatowcem lepiej jest mie zatrudniać na normalna umowę o prace czy jako jednoosobowa firme.
~bbbaaa

Napisano: 20 lip 2013, 23:42

proszę o odpowiedz
~bbbaaa

Napisano: 22 lip 2013, 16:41

Renia zachowaj spokój wszystko jest OK. Nie traktuj poważnie tego co pisze TW. Nie zrozumiał o co chodzi i nie zrozumie. TW i franek tak już mają. Zawsze inaczej.

~BDMB

Napisano: 24 lip 2013, 0:37

Do franek
Poczytaj dobrze art.2 Ustawy o gospodarce komunalnej .
Dalej odróźnij zadania własne od pojęcia zadania o charakterze użyteczności publicznej . A na samym końcu zapoznaj się z definicjami działalności gospodarczej ( cechy ) .
~Renia

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x