dziewczyna ma zasiłek macierzyński z zusu po utracie zatrudnienia i moje pytanie jest takie: czy teraz przy tym rocznym macierzyńskim można z niego zrezygnować czy trzeba wykorzystać rok ???
bo ja tak trochę kombinuję bo szkoda mi dziewczynki
jest na zasiłku macierzyńskim, mogłaby składać o śp ?? a jak tak to od kiedy ? jak zrezygnuję z macierzyńskiego czy mogę wyrównać śp od stycznia ??
niech pyta w ZUS co z rezygnacją i zwrotem macierzyńskiego od stycznia, bo mamy już kwiecień; przyznanie śp od stycznia zależy od załatwieia sprawy w ZUs oraz daty złożenia wniosku na komisję ( orzeczenie)
ewalu - najlepiej dopytaj u zrodla - zadzwon do ZUS czy ona moze zrezygnowac z przyznanego juz zasilku macierzynskiego... na ten rodzicielski to moze moze nie isc wcale, ale rezygnacja z macierzynskiego wydaje mi sie jakas taka....
poza tym jak chcesz bardzo (pomoc) to uznaj,ze zrezygnowala z zatrudnienia z dniem rozwiazania umowy o prace i teraz jej nie podejmuje nie dlatego,ze ma macierzynski tylko,ze dzieckiem niepelnosprawnym musi sie opiekowac:) troche to odwazne,ale moze masz tyle odwagi:) a jak troche mniej to przyjmij wniosek z tym macierzynskim, odmow i namow na odwolanie - mze akurat...
a tak swoja droga SP jest korzystniejsze niz macierzynski?