kiedys miałam odrzucone sprawozdanie rzeczowo-finansowe za 4 kwartał, ponieważ wpisałam wysokość dotacji równą wykonaniu i 3% od tego wykonania. Kazali poprawić, żeby było od OTRZYMANEJ dotacji
Jak mozna planowac wydatki oddając na koniec jakieś bagatelne kwoty. Przecież z tego że sie planowało za dużo trzeba się wytłumaczyć. Nie ma więc opcji fikcyjnej zwięszonej dotacji by 3% było jak najwięcej. 3% otrzymanej i na koniec roku nie oddajemy. na marginesie mój UW powiedział że faktycznie taka jest interpretacja MF ale ich jest taka by oddać cześć wynikającą z niewypłaconych świadczeń. I bądź tu mądry....
to ja nie rozumię tego \'od dotacji,\' ponieważ na dany m-c pisaliśmy zapotrzebowanie np. 300 000,00 na świadczenia i i 3% więc 9000.00 a więc otrzymaliśmy dotację na 85212 309 000,00 i co od tego jest jeszcze 3%?
Otrzymałaś dotację 309 000,00 a więc 3% od niej masz prawo zaliczyć w koszty obsługi a więc 9 270,00, natomiast pozostała kwota czyli 309000,00 - 9270,00 = 299730,00 idzie na wypłatę świadczeń rodzinnych, alimentacyjnych i ubezpieczenia społecznego od świadczeń.
czy na koniec roku dokładna proporcja 3% od otrzymanej dotacji musi być zachowana?- nie zdążę już nanieść zmian a różnica między SR,FA i ZUS wynosi 700,00 zł
Odpowiedź ministra pracy i polityki społecznej
na interpelację nr 15597
w sprawie zwiększenia środków na obsługę świadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego
Odpowiadając na pismo Pana Marszałka z dnia 15 kwietnia br., znak: SPS-023-15597/10, dotyczące interpelacji poseł Anny Sobeckiej w sprawie zwiększenia środków na obsługę świadczeń rodzinnych i świadczeń z funduszu alimentacyjnego, uprzejmie wyjaśniam.
Realizacja zarówno zadań wynikających z przepisów ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.), jak i zadań wynikających z przepisów ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2009 r. Nr 1, poz. 7, z późn. zm.) finansowana jest z tych samych źródeł, tj. tej samej dotacji celowej z budżetu państwa, ujętej we wspólnym rozdziale 85212 klasyfikacji budżetowej: Świadczenia rodzinne, świadczenia z funduszu alimentacyjnego oraz składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe z ubezpieczenia społecznego. W obu ustawach określono, że na koszty obsługi przeznaczone jest 3% otrzymanej dotacji, przekazanej gminom w rozdziale 85212 klasyfikacji budżetowej. Odpis na koszty obsługi nalicza się od otrzymanej dotacji, co oznacza, że zwrot niewykorzystanych środków na wypłaty świadczeń z końcem roku budżetowego, jak też zwrot nienależnie pobranych świadczeń nie pomniejszają tego odpisu.
W przypadku ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów dodatkowym źródłem finansowania podejmowanych działań wobec dłużników alimentacyjnych oraz innych kosztów związanych z realizacją tej ustawy mogą być - zgodnie z art. 27 ust. 4 i ust. 6 ustawy - dochody uzyskane przez organy właściwe z tytułu zwrotów przez dłużników alimentacyjnych wydatków na świadczenia z funduszu alimentacyjnego, wypłacone w zastępstwie niewyegzekwowanych alimentów. Co najmniej 20% kwot zwróconych przez dłużników z tytułu wydatków poniesionych przez budżet państwa na wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego stanowi dochód własny gmin wypłacających świadczenia, a w przypadku, gdy gmina wierzyciela jest jednocześnie gminą dłużnika alimentacyjnego, aż 40% zwróconych środków przez dłużnika stanowi dochód własny gminy. Jednakże od wyboru gminy zależy, czy tak uzyskane dochody własne zostaną przeznaczone na dofinansowanie realizacji ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
Na koszty obsługi zadań związanych z realizacją ustawy o świadczeniach rodzinnych i ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów gminy otrzymały w 2009 r. ogółem ok. 247 mln zł. Dodatkowoz tytułu zwrotu przez dłużników alimentacyjnych wydatków na świadczenia z funduszu alimentacyjnego, wynoszącego w 2009 r. ogółem ok. 135 mln zł, dochody własne gmin zasiliła kwota ok. 51 mln zł. Z tej kwoty zaledwie ok. 16 mln zł zostało przeznaczonych przez gminy na dofinansowanie wydatków na koszty obsługi zadań związanych z realizacją ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.
Dane sprawozdawcze z poszczególnych gmin wskazują na bardzo zróżnicowaną sytuację w zakresie wydatków na koszty obsługi obu omawianych ustaw. Relatywnie wyższe wydatki na obsługę tych zadań poniosły największe gminy-miasta, ale też w gminach tych stopień obciążenia spraw w przeliczeniu na jednego zatrudnionego był relatywnie niższy niż w gminach mniejszych. Dlatego ocena ekonomicznej racjonalności różnic w ponoszonych wydatkach na obsługę zadań wykonywanych przez poszczególne gminy jest utrudniona. W Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej prowadzona jest aktualnie pogłębiona analiza w tym zakresie. Napływają dane dotyczące sprawozdawczości za I kwartał 2010 r. W toku analizy uwzględniona zostanie zmieniona sytuacja co do ogółu środków budżetowych na świadczenia rodzinne i świadczenia z funduszu alimentacyjnego w 2010 r., w porównaniu z 2009 r., w związku ze zwiększoną kwotą wydatków na świadczenia rodzinne (od tej kwoty naliczany jest 3-procentowy odpis na obsługę), wynikającą z:
1) ustawowej weryfikacji, od 1 listopada 2009 r., kwot świadczeń rodzinnych (zwiększono o ponad 40% kwoty zasiłku rodzinnego i o blisko 24% wysokość świadczenia pielęgnacyjnego);
2) rozszerzenia, od 1 stycznia 2010 r., zakresu uprawnionych do świadczenia pielęgnacyjnego (uniezależniono prawo do tego świadczenia od spełniania kryterium dochodowego).
Wzrost kwoty podstawy odpisu wydatków na koszty obsługi w 2010 r. ma bowiem istotne znaczenie dla oceny zasadności ewentualnych zmian w tym zakresie.
Aktualnie wydaje się, że już na gruncie obecnie obowiązujących rozwiązań można osiągnąć wzrost wysokości środków dla gmin na obsługę ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Z jednej strony poprzez wzmożenie przez jednostki samorządu terytorialnego szczebla gminnego prowadzenia działań wobec dłużników alimentacyjnych mających na celu wzrost egzekucji należnych świadczeń, co będzie sprzyjać zwiększeniu kwot zwracanych przez nich należności stanowiących w części dochód własny gmin. Z drugiej poprzez zwiększenie przez gminy odsetka środków przeznaczonych na finansowanie wydatków na realizację ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów spośród kwot dochodów własnych uzyskanych z tytułu zwrotów należności od dłużników alimentacyjnych, co umożliwia im art. 27 ust. 6 tej ustawy.
Minister
Jolanta Fedak
Warszawa, dnia 12 maja 2010 r.
Mam pytanie a co jeśli przekroczyliśmy 3% wydatków na obsługę świadczeń rodzinnych od otrzymanej dotacji i wyszło to dopiero po sprawozdaniach rocznych? Co nam za to grozi i co mamy z tym zrobić? Pomóżcie?!
Ja miałam w zeszłym roku przekroczenie o 1 zł. Źle zaokrągliłam te 3%. Zadzwonili do mnie z UW jakoś 30 albo 31 stycznia....szybciutko gmina oddała tę złotówkę a ja poprawiłam RB-28 (przeksięgowałam 1 zł na własne w 19-tnastce) i tyle. Jeżeli kwota przekroczenia nie jest wielka i oddawałaś jakieś srodki budżetowe,na które masz jeszcze plan, to jesteś uratowana