3% od św.rodzinnych

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
ola1987!
Praktykant
Zajmuję się: księgowanie pomocy społecznej, FA, świadczeń rodzinnych
Kontakt:

3% od św.rodzinnych

Post autor: ola1987! »

Witam, czy mógłby ktoś jeszcze raz napisać jak rozlicza 3%?
monia77
Podinspektor
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
Kontakt:

Re: 3% od św.rodzinnych

Post autor: monia77 »

Ja biorę wypłacone śR, FA, za życiem + składki na ubezp. społ. świadczeniobiorców= to co wychodzi mnożę x 3 % i to przeznaczam na koszty obsługi
Daisy
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: Daisy »

wypłacone ZR,FA,ZŻ,SKŁ.SPOŁ = 97% dotacji
czyli jak otrzymujesz 1000zł dotacji 85502/2010 to 970zł (par311 i par411) a 30zł koszty obsługi.
justys_1
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: justys_1 »

3% od otrzymanej dotacji ogółem (jestem po kontroli z UW i tak liczą)
ola1987!
Praktykant
Zajmuję się: księgowanie pomocy społecznej, FA, świadczeń rodzinnych
Kontakt:

Post autor: ola1987! »

właśnie ja licze od otrzymanej dotacji odejmuje św.rodzicielskie i wtedy licze 3% i dodatej jeszcze koszty obsługi od św.rodzicielskich i odddzielnie za zyciem
madzix
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: madzix »

justys_1 pisze: 10 sty 2023, 12:10 3% od otrzymanej dotacji ogółem (jestem po kontroli z UW i tak liczą)
jakie województwo ?
Ksiegowa55
Praktykant
Zajmuję się: Księgowością
Kontakt:

Post autor: Ksiegowa55 »

Woj.świętokrzyskie w zeszłym roku otrzymało z UW pismo jak wylicza się 3%. I wygląda to tak:
otrzymana kwota dotacji minus świadczenie rodzicielskie minus koszty obsługi od świadczenia rodzicielskiego i tą kwotę która wam wyjdzie mnozymy 3% i dodajemy do tego koszty obsługi od świadczenia rodzicielskiego.
Jak ktoś wypłacił świadczenie "za życiem" to musi tą kwotę z kosztami obsługi odjąć od otrzymanej kwoty dotacji.
W zeszłym roku miałam koszty obsługi sprawdzane przez UW i było ok.
lila1111
Praktykant
Zajmuję się: ks
Kontakt:

Post autor: lila1111 »

Ksiegowa55 pisze: 12 sty 2023, 2:14 Woj.świętokrzyskie w zeszłym roku otrzymało z UW pismo jak wylicza się 3%. I wygląda to tak:
otrzymana kwota dotacji minus świadczenie rodzicielskie minus koszty obsługi od świadczenia rodzicielskiego i tą kwotę która wam wyjdzie mnozymy 3% i dodajemy do tego koszty obsługi od świadczenia rodzicielskiego.
Jak ktoś wypłacił świadczenie "za życiem" to musi tą kwotę z kosztami obsługi odjąć od otrzymanej kwoty dotacji.
W zeszłym roku miałam koszty obsługi sprawdzane przez UW i było ok.
Jak wyżej otrzymaliśmy pismo o treści:
Na podstawie art. 33 ust. 2a pkt.1 i 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych, koszty obsługi od świadczeń rodzinnych (zasiłek rodzinny oraz dodatki, świadczenia opiekuńcze, jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka) finansowane są w formie dotacji z budżetu państwa i wynoszą 3% otrzymanej dotacji na świadczenia rodzinne oraz składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z ubezpieczenia społecznego, nie mniej jednak niż 6 000 zł rocznie oraz 30 zł od wydania decyzji administracyjnej w sprawie świadczenia rodzicielskiego. Przy obliczaniu kosztów obsługi można posłużyć się następującym wzorem:
(((A - (B + (30 * C))) / 100) * 3) + (30*C)
gdzie:
A-otrzymana dotacja w rozdziale 85502 2010
B- Wydatki poniesione na wypłatę świadczenia rodzicielskiego
C- liczna wydanych decyzji w sprawie świadczenia rodzicielskiego.

Ja opieram się na tym wzorze przed zwrotem do UW niewykorzystanej dotacji.
ODPOWIEDZ