Wpłata od komornika z FA na przełomie roku
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowością
- Kontakt:
Wpłata od komornika z FA na przełomie roku
Mam mały dylemat.. może ktoś pomoże. 2 stycznia wpłynęły mi się środki od komornika z funduszu alimentacyjnego. Na przelewie data transakcji jest 30.12.2022 natomiast data operacji i data księgowania 02.01.2023. Czy taka wpłatę zaksięgować do 2022 roku jako środki w drodze czy już do 2023 roku? Wiem że przy opisie sprawozdania Rb-27S jest od 2022 roku wprowadzana zmiana zgodnie z którą takie środki należy przyjąć jako środki w drodze i wykazać w sprawozdaniu za grudzień 2022r. Ale fundusz alimentacyjny wykazywany jest w sprawozdaniu RB-27ZZ j teraz mam dylemat do którego roku tą wpłatę przyjąć...
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: Wpłata od komornika z FA na przełomie roku
Naprawdę nikt z was nie miał takiej sytuacji... nawet na przełomie dwóch miesięcy?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
ja bym w ewidencji księgowej dała 02.01-tak jak na wyciągu bankowym, natomiast w programie merytorycznym musi być data grudniowa; żeby wszystko się zgadzało, to do programu merytorycznego wprowadzamy wpłatę zawsze po wysłaniu sprawozdań rzeczowo-finansowych z FA; taką zasadę stosuję jak są wpłaty właśnie na przełomie miesiąca, to konsekwentnie na koniec roku też bym tak zrobiła;gdyby to był dochód ze sprawozdania RB 27s, to musiałaby być środki w drodze.Ksiegowa55 pisze: 06 sty 2023, 0:16 Mam mały dylemat.. może ktoś pomoże. 2 stycznia wpłynęły mi się środki od komornika z funduszu alimentacyjnego. Na przelewie data transakcji jest 30.12.2022 natomiast data operacji i data księgowania 02.01.2023. Czy taka wpłatę zaksięgować do 2022 roku jako środki w drodze czy już do 2023 roku? Wiem że przy opisie sprawozdania Rb-27S jest od 2022 roku wprowadzana zmiana zgodnie z którą takie środki należy przyjąć jako środki w drodze i wykazać w sprawozdaniu za grudzień 2022r. Ale fundusz alimentacyjny wykazywany jest w sprawozdaniu RB-27ZZ j teraz mam dylemat do którego roku tą wpłatę przyjąć...
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Koleżanka, która merytorycznie rozlicza dłużników rozliczyła to pod 30.12.2023 natomiast ja w programie księgowym pod 02.01.2023 czyli dokładnie tak jak napisałaś. Dzwoniłam do RIO zanim odpisałaś na moje pytanie i otrzymałam dokładnie taka odpowiedź, że w przypadku wpłat od dotyczących zwrotów z FA należy postepować zgodnie z instrukcją wypełniania RB-27ZZ i tą wpłatę w programie księgowym przypisać zgodnie z wyciągiem bankowym czyli pod 02.01.2023 i wykazać w sprawozdaniu Rb-27ZZ za 2023 rok.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
ja też takie wpłaty wykazuję pod datą 02.01.2023. W opisie do sprawozdania rb27s jest wykazanie o jakie wpłaty chodzi ( w kolumnie "Dochody wykonane (wpływy minus zwroty)" wykazuje się dochody wykonane na podstawie ewidencji analitycznej do rachunku bieżącego - subkonto dochodów powiększone o środki w drodze, które nie wpłynęły na rachunek bieżący - subkonto dochodów do końca okresu sprawozdawczego, stanowiące wpłaty z tytułu dochodów dokonanych w kasie jednostki, w placówce pocztowej w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 1041, z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą - Prawo pocztowe", w biurze usług płatniczych, w instytucji płatniczej lub w instytucji pieniądza elektronicznego i zapłaconych kartą płatniczą oraz wpłaty przekazane do banków w ramach zastępczej obsługi kasowej) Ja nie wiem jakim sposobem to było wpłacone więc przyjmuję to pod datą wyciągu i tyle.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
Dziękuję za podzielenie się tą informacją, pozdrawiamKsiegowa55 pisze: 11 sty 2023, 23:55 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Koleżanka, która merytorycznie rozlicza dłużników rozliczyła to pod 30.12.2023 natomiast ja w programie księgowym pod 02.01.2023 czyli dokładnie tak jak napisałaś. Dzwoniłam do RIO zanim odpisałaś na moje pytanie i otrzymałam dokładnie taka odpowiedź, że w przypadku wpłat od dotyczących zwrotów z FA należy postepować zgodnie z instrukcją wypełniania RB-27ZZ i tą wpłatę w programie księgowym przypisać zgodnie z wyciągiem bankowym czyli pod 02.01.2023 i wykazać w sprawozdaniu Rb-27ZZ za 2023 rok.

Oprócz Wpłata od komornika z FA na przełomie roku - Księgowość przeczytaj również:
DODATEK ELEKTRYCZNY - rachunek bankowy
Odprawa emerytalna - jak obliczyć?
pit 11
3% od św.rodzinnych
projekt planu finansowego
Zwrot dod,. dla gospodarstw za 2022 jaki paragarf
PKZP
Rejestracja VAT nieruchomość
Trzynastka
Odliczenia od podstawy DWR ("13")
zwrot środków z dodatku węglowego!!!
Zmiana ustawy kosztyopieki koordynatora rodzinnej pieczy zastepczej