3000 brutto dla asystenta rodziny

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Daisy
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

3000 brutto dla asystenta rodziny

Post autor: Daisy »

"Dofinansowanie ma mieć formę dodatku do wynagrodzenia dla asystentów rodziny w wysokości do 3 000 zł brutto na każdego asystenta rodziny w gminie (podstawa zatrudnienia: umowa o pracę lub umowa zlecenie) - proporcjonalnie do wymiaru etatu.
Podmiot wnioskujący o dofinansowanie powinien zabezpieczyć udział własny w wysokości minimum 20%."

Co wliczacie do 20% wkładu? kwotę brutto czy z kosztami pracodawcy?
monia77
Podinspektor
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
Kontakt:

Re: 3000 brutto dla asystenta rodziny

Post autor: monia77 »

No właśnie odwieczny problem, może jakieś wyjaśnienie jeszcze przyjdzie
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

Daisy pisze: 22 lis 2022, 10:26 "Dofinansowanie ma mieć formę dodatku do wynagrodzenia dla asystentów rodziny w wysokości do 3 000 zł brutto na każdego asystenta rodziny w gminie (podstawa zatrudnienia: umowa o pracę lub umowa zlecenie) - proporcjonalnie do wymiaru etatu.
Podmiot wnioskujący o dofinansowanie powinien zabezpieczyć udział własny w wysokości minimum 20%."

Co wliczacie do 20% wkładu? kwotę brutto czy z kosztami pracodawcy?
całe wypłacone przez nas wynagrodzenie dla asystenta wraz z pochodnymi i pochodne od dodatku
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mk1 »

czyli 3.000,00 wypłacamy asystentowi z dotacji a pochodne od tego płacimy z własnych środków
Ula1
Referent
Zajmuję się: Ksiegowość
Kontakt:

Post autor: Ula1 »

Dzień dobry. Jeśli nagroda będzie wypłacona w miesiącu grudniu 2022 r to myślę, że można rozliczyć tylko kwotę NETTO ponieważ pochodne to są ZUS i podatek będą dopiero zapłacone w styczniu 2023 r.
Co o tym myślicie??????
Ola_F
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Ola_F »

Dzwoniłam do Pani z Urzędu która się tym zajmuje. Powiedziała że jako wkład własny mam założyć wynagrodzenie brutto pracownika za listopad lub grudzień. Także ja zakładam brutto.
Ula1
Referent
Zajmuję się: Ksiegowość
Kontakt:

Post autor: Ula1 »

W wytycznych do Programu Asystent Rodziny jest zapis w pkt 11 środki finansowe zleceniobiorca zobowiązany jest wykorzystać do dnia 31.12.2022 (obowiązuje zasada kasowości) to jak to się ma do wypłat w grudniu (brutto?) jeśli z konta w grudniu zejdzie tylko kwota NETTO????????????
TomekM
Referent
Zajmuję się: Pfron
Kontakt:

Post autor: TomekM »

a czy do w przypadku wypłaty nagrody z tego Programu w XII do wkładu własnego wliczyć możemy składki od pracodawcy i wynagrodzenie za XII wraz ze składkami od pracodawcy? czy tutaj do wkładu własnego wykazuje się wynagrodzenie z całego roku, które płacimy asystentowi? Prosze o podpowiedź jest to mój pierwszy raz:)
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

Ola_F pisze: 22 lis 2022, 14:39 Dzwoniłam do Pani z Urzędu która się tym zajmuje. Powiedziała że jako wkład własny mam założyć wynagrodzenie brutto pracownika za listopad lub grudzień. Także ja zakładam brutto.
a który Urząd?
Ola_F
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Ola_F »

Ja rozmawiałam z Panią

Zastępca Kierownika
Oddziału Rodziny
Wydział Polityki Społecznej

Nie mówiła o kwocie brutto brutto tylko o kwocie brutto. Ona powiedziała że to nie ma aż takiego znaczenia. Mówiła żeby tylko nie zakładać śmiesznego wkładu własnego w postaci 600zł tylko żeby właśnie wpisać całe wynagrodzenie brutto. Jeśli macie wątpliwości to dzwońcie do Pani od której dostaliście maila, ja tak zrobiłam.
ODPOWIEDZ