ale ja chyba nie rozumiem. skoro pani ma umowę najmu to dodatek się należy? czy jeśli otrzymuje te 40 zł na utrzymanie męża to się nie liczy go do składu rodziny?
Ja tez właśnie się zastanawiam. Te 40zł otrzymuje ta Pani na zakwaterowanie swojego męża.no ale to jest chyba jakiś absurd jak może dostawać na zakwaterowanie swojego męża. no i to jak ja mam go nie liczyc do składu rodziny. ech:-) pisze: ↑11 sty 2024, 12:27hmmm jesli ukrainiec ma umowe najmu i placi czynsz dla własciciela ...mieszka z rodziną...i nie przedstawia mi, że pobiera jeszcze 40 zł ...czy kto to ma pobierac? Wlasciciel lokalu czyli wynajmujący? i jezeli wynajmujacy pobiera 40 zł na zakwaterowanie tzn ze dodatek sie nie nalezy? no zglupialam z tym...nikt mi sie nie przyznal do tego ze pobieraNiech ktos wytlumaczy tak ...po prostu jak powinno byc
40 zł tez sie pobierało chyba tylko przez jakis czas...chyba 120 dni?![]()
jolasz pisze: ↑25 sty 2024, 17:03czytam ten wątek bo dostałam właśnie taki wniosek obywatelka Ukrainy - raz już Pani z Ukrainy miała przyznane od lipca do grudnia 2023r. Teraz składa ponownie-deklaruje dochody z września, października i listopada i pokazuje ,że dostała w październiku, listopadzie i grudniu kwoty takie jakie są równe wysokości czynszu , jaki ma płacić Wynajmującemu. Czyli ta pomoc tzw.40+ pokrywa kwoty z umowy najmu i co nie tylko nie liczymy tego do dochodu a jeszcze przyznajemy dodatek mieszkaniowy? To pomoc na zakwaterowanie, szczerze zastanawiam się nad odmową i niech się Pani odwołuje
Pani dostaje na siebie te 40+? czy osoba od której wynajmuje dostaje te kwotę?
Mogę pomóc - zajmuję się i 40 i dodatkami - przypadki miałam najróżniejsze - plusem tego jest to,że od razu weryfikuję bo mam cały dostęp - każdy przypadek jest indywidualnie rozpatrywany - niestety świadczenia ni mogą się dublować - one nawet się wykluczają- jak ktoś ktoś pobiera 40 nie może złożyć na dodatek mieszkaniowy - gdyż osoby, które kwateruje zgłasza do śmieci obowiązkowo na okres kwaterowania co za tym idzie potwierdza ich wspólne zamieszkanie i nie może od nich pobierać opłaty - to on musi zapewnić zakwaterowanie i wyżywienie bezpłatnie. Jak ma ująć niby ich w deklaracji w DM? skoro nie gospodarują razem ? - on ( kwaterujący) ich utrzymuje zatem wyklucza zamierzenie zapisu wspólnie gospodarujący w DM. Mało tego mają kasę, skoro utrzymują kogoś w rodzinie.:-) pisze: ↑11 sty 2024, 12:27hmmm jesli ukrainiec ma umowe najmu i placi czynsz dla własciciela ...mieszka z rodziną...i nie przedstawia mi, że pobiera jeszcze 40 zł ...czy kto to ma pobierac? Wlasciciel lokalu czyli wynajmujący? i jezeli wynajmujacy pobiera 40 zł na zakwaterowanie tzn ze dodatek sie nie nalezy? no zglupialam z tym...nikt mi sie nie przyznal do tego ze pobieraNiech ktos wytlumaczy tak ...po prostu jak powinno byc
R.M. pisze: ↑31 sty 2024, 8:56Mogę pomóc - zajmuję się i 40 i dodatkami - przypadki miałam najróżniejsze - plusem tego jest to,że od razu weryfikuję bo mam cały dostęp - każdy przypadek jest indywidualnie rozpatrywany - niestety świadczenia ni mogą się dublować - one nawet się wykluczają- jak ktoś ktoś pobiera 40 nie może złożyć na dodatek mieszkaniowy - gdyż osoby, które kwateruje zgłasza do śmieci obowiązkowo na okres kwaterowania co za tym idzie potwierdza ich wspólne zamieszkanie i nie może od nich pobierać opłaty - to on musi zapewnić zakwaterowanie i wyżywienie bezpłatnie. Jak ma ująć niby ich w deklaracji w DM? skoro nie gospodarują razem ? - on ( kwaterujący) ich utrzymuje zatem wyklucza zamierzenie zapisu wspólnie gospodarujący w DM. Mało tego mają kasę, skoro utrzymują kogoś w rodzinie.:-) pisze: ↑11 sty 2024, 12:27hmmm jesli ukrainiec ma umowe najmu i placi czynsz dla własciciela ...mieszka z rodziną...i nie przedstawia mi, że pobiera jeszcze 40 zł ...czy kto to ma pobierac? Wlasciciel lokalu czyli wynajmujący? i jezeli wynajmujacy pobiera 40 zł na zakwaterowanie tzn ze dodatek sie nie nalezy? no zglupialam z tym...nikt mi sie nie przyznal do tego ze pobieraNiech ktos wytlumaczy tak ...po prostu jak powinno byc
[/q
no to ja już nic nie rozumiem. Pani miała wcześniej dodatek mieszkaniowy w miedzy czasie przyjechał do niej mąż na którego pobiera 40+ to mogła mieć przyznane te 40? teraz sie jej skończył i złożyła ponownie. Z tym że w poprzednim wniosku tez miała męża podanego ale wtedy nie pobierała na niego tego 40+.
Gosia1979 pisze: ↑31 sty 2024, 9:38napisz do mnie na mail : [email protected]R.M. pisze: ↑31 sty 2024, 8:56Mogę pomóc - zajmuję się i 40 i dodatkami - przypadki miałam najróżniejsze - plusem tego jest to,że od razu weryfikuję bo mam cały dostęp - każdy przypadek jest indywidualnie rozpatrywany - niestety świadczenia ni mogą się dublować - one nawet się wykluczają- jak ktoś ktoś pobiera 40 nie może złożyć na dodatek mieszkaniowy - gdyż osoby, które kwateruje zgłasza do śmieci obowiązkowo na okres kwaterowania co za tym idzie potwierdza ich wspólne zamieszkanie i nie może od nich pobierać opłaty - to on musi zapewnić zakwaterowanie i wyżywienie bezpłatnie. Jak ma ująć niby ich w deklaracji w DM? skoro nie gospodarują razem ? - on ( kwaterujący) ich utrzymuje zatem wyklucza zamierzenie zapisu wspólnie gospodarujący w DM. Mało tego mają kasę, skoro utrzymują kogoś w rodzinie.:-) pisze: ↑11 sty 2024, 12:27hmmm jesli ukrainiec ma umowe najmu i placi czynsz dla własciciela ...mieszka z rodziną...i nie przedstawia mi, że pobiera jeszcze 40 zł ...czy kto to ma pobierac? Wlasciciel lokalu czyli wynajmujący? i jezeli wynajmujacy pobiera 40 zł na zakwaterowanie tzn ze dodatek sie nie nalezy? no zglupialam z tym...nikt mi sie nie przyznal do tego ze pobieraNiech ktos wytlumaczy tak ...po prostu jak powinno byc
[/q
no to ja już nic nie rozumiem. Pani miała wcześniej dodatek mieszkaniowy w miedzy czasie przyjechał do niej mąż na którego pobiera 40+ to mogła mieć przyznane te 40? teraz sie jej skończył i złożyła ponownie. Z tym że w poprzednim wniosku tez miała męża podanego ale wtedy nie pobierała na niego tego 40+.