,,40 zł'' wątpliwości

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Pracownikopskn
Praktykant
Zajmuję się: SW, SR, DW
Kontakt:

,,40 zł'' wątpliwości

Post autor: Pracownikopskn »

Witam, mam pytanko odnośnie przedłużania świadczenia za zapewnienie zakwaterowania i wyżywiania obywatelom Ukrainy powyżej 120 dni - mamy u nas małżonków, którzy mają ponad 70 lat i ciężką sytuację finansową, czy jest termin jak długo możemy przedłużać wypłatę www. świadczenie? Czy wnioskodawca może składać wnioski co dwa miesiące (z zachowaniem terminu miesiąca od ostatniego dnia objętego wnioskiem)? Z góry dzięki za odpowiedź.
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Re: ,,40 zł'' wątpliwości

Post autor: jasiak »

sory, że nie odp, bo nie robię tego
ale w rodzinnych macie 40 zł na UKR ?
Pracownikopskn
Praktykant
Kontakt:

tak, mamy świadczenia za zapewnienie zakwaterowania i wyżywiania obywatelom Ukrainy :)
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

masakra, ale cóż....
w sumie to mnie to nie dziwi, u nas zasada jak nie wiadomo komu dać to idzie do mnie :D
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Nie ma maksymalnego terminu. Jeżeli są spełnione warunki z rozporządzenia, a są, można płacić jak długo ich pobyt jest legalny i mają p[rzez wnioskodawcę zapewnione zakwaterowanie i wyżywienie.
Wnioski można składać z dowolną częstotliwością, ważne żeby zmieścić się w terminie miesiąca od ostatniego dnia okresu objętego wnioskiem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Pracownikopskn
Praktykant
Kontakt:

Dziękuję za upewnienie mnie :)
ewa06
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewa06 »

ja mam wątpliwość również w sprawie gdy Ukrainiec pójdzie do pracy nieźle zarabia a właściciel mieszkania wciąż przychodzi po 40+
weryfikujecie to jakoś ??? bo sami nie oświadczą że ich nie karmi
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

ewa06 pisze: 20 lip 2023, 13:15 ja mam wątpliwość również w sprawie gdy Ukrainiec pójdzie do pracy nieźle zarabia a właściciel mieszkania wciąż przychodzi po 40+
weryfikujecie to jakoś ??? bo sami nie oświadczą że ich nie karmi
Powyżej 120 dni Gmina może przyznać świadczenie, nie ma tam obligatoryjności. Jeśli w toku postępowania ustalisz, że rodzina/osoba zakwaterowana jest w stanie zaspokoić swoje potrzeby bez dodatkowego wsparcia, możesz pokusić się o odmowę przyznania tego świadczenia. Nie jest to decyzja, bo tryb administracyjny jest wyłączony, ale potem o ewentualnych uprawnieniach rozstrzygać będzie sąd, więc warto zadbać o opinię radcy w takich sprawach, bo pozywana będzie Gmina.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ODPOWIEDZ