,,40 zł'' wątpliwości
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SW, SR, DW
- Kontakt:
,,40 zł'' wątpliwości
Witam, mam pytanko odnośnie przedłużania świadczenia za zapewnienie zakwaterowania i wyżywiania obywatelom Ukrainy powyżej 120 dni - mamy u nas małżonków, którzy mają ponad 70 lat i ciężką sytuację finansową, czy jest termin jak długo możemy przedłużać wypłatę www. świadczenie? Czy wnioskodawca może składać wnioski co dwa miesiące (z zachowaniem terminu miesiąca od ostatniego dnia objętego wnioskiem)? Z góry dzięki za odpowiedź.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: ,,40 zł'' wątpliwości
sory, że nie odp, bo nie robię tego
ale w rodzinnych macie 40 zł na UKR ?
ale w rodzinnych macie 40 zł na UKR ?
-
- Praktykant
- Kontakt:
tak, mamy świadczenia za zapewnienie zakwaterowania i wyżywiania obywatelom Ukrainy 

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
masakra, ale cóż....
w sumie to mnie to nie dziwi, u nas zasada jak nie wiadomo komu dać to idzie do mnie
w sumie to mnie to nie dziwi, u nas zasada jak nie wiadomo komu dać to idzie do mnie

- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie ma maksymalnego terminu. Jeżeli są spełnione warunki z rozporządzenia, a są, można płacić jak długo ich pobyt jest legalny i mają p[rzez wnioskodawcę zapewnione zakwaterowanie i wyżywienie.
Wnioski można składać z dowolną częstotliwością, ważne żeby zmieścić się w terminie miesiąca od ostatniego dnia okresu objętego wnioskiem.
Wnioski można składać z dowolną częstotliwością, ważne żeby zmieścić się w terminie miesiąca od ostatniego dnia okresu objętego wnioskiem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dziękuję za upewnienie mnie 

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja mam wątpliwość również w sprawie gdy Ukrainiec pójdzie do pracy nieźle zarabia a właściciel mieszkania wciąż przychodzi po 40+
weryfikujecie to jakoś ??? bo sami nie oświadczą że ich nie karmi
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Powyżej 120 dni Gmina może przyznać świadczenie, nie ma tam obligatoryjności. Jeśli w toku postępowania ustalisz, że rodzina/osoba zakwaterowana jest w stanie zaspokoić swoje potrzeby bez dodatkowego wsparcia, możesz pokusić się o odmowę przyznania tego świadczenia. Nie jest to decyzja, bo tryb administracyjny jest wyłączony, ale potem o ewentualnych uprawnieniach rozstrzygać będzie sąd, więc warto zadbać o opinię radcy w takich sprawach, bo pozywana będzie Gmina.ewa06 pisze: 20 lip 2023, 13:15 ja mam wątpliwość również w sprawie gdy Ukrainiec pójdzie do pracy nieźle zarabia a właściciel mieszkania wciąż przychodzi po 40+
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Oprócz ,,40 zł'' wątpliwości - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
potrzbuje wyrok o przyzniu różnicy miedzy emeryturą/rentą a świadczeniem pielęgnacyjnym
świadczenie pielęgnacyjne
TOM, Szarak i Inne Mądre Głowy forum
świadczenie rodzicielskie (czy pełna kwota)
CIEPŁE MIESZKANIE
becikowe
Jak rozwiązujecie problem diet i innych benefitów na umowie zleceniu
ukraina
Zasiłek pielęgnacyjny zmiana
ŚP na córke - córka chce rodzicielskie
błędnie przyznany okres świadczenia
pomóżcie
świadczenie pielęgnacyjne od kiedy
zasilek pielęgnacyjny dla osoby umieszczonej w ZOL
Ukrainka - dziecko z Polakiem
CZYSTE POWIETRZE A Śp