ŚP na córke - córka chce rodzicielskie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr
- Kontakt:
ŚP na córke - córka chce rodzicielskie
Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na 17 letnią córkę, córka urodziła dziecko matka stara się o opiekę prawną nad wnuczką, sprawa jest w toku. Czy 17 latka może złożyć wniosek na świadczenie rodzicielskie i pobierać je do momentu uznania matki za opiekuna prawnego?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/PS/FA
- Kontakt:
Re: ŚP na córke - córka chce rodzicielskie
Mam taką samą sytuacje i radca prawny powiedział, że córka składa wniosek na świadczenie rodzicielskie sama na swoje dziecko tylko matka może jeszcze napisać oświadczenie, że wyraża zgodę na złożenie takiego wniosku jako opiekun.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr
- Kontakt:
A co w przypadku kiedy przyznam jej świadczenie rodzicielskie wypłacę np. sierpień z datą 22 sierpnia a matka nieletniej przyniesie mi 25 sierpnia postanowienie o ustanowieniu opiekunem prawnym dziecka, wtedy młodej już nie płacę a co z tymi kilkoma dniami sierpnia będą nienależnie pobrane?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
Może córka złożyć wniosek na ŚR natomiast matka musi napisać oświadczenie o zgodzie na pobieranie przez córkę w/w świadczenia. Natomiast ja też zastanowiłabym się nad pobieraniem dalszego ŚP. Matka pobiera śP na córkę która sprawuje opiekę nad swoja córką ? Lub jak matka będzie opiekunem prawnym i będzie chciała się ubiegać o ŚR na wnuczkę to musi zrezygnować z ŚP na córkę - musi wybrać jedno ze świadczeń.
Oprócz ŚP na córke - córka chce rodzicielskie - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
TOM, Szarak i Inne Mądre Głowy forum
świadczenie rodzicielskie (czy pełna kwota)
CIEPŁE MIESZKANIE
becikowe
Jak rozwiązujecie problem diet i innych benefitów na umowie zleceniu
ukraina
,,40 zł'' wątpliwości
Zasiłek pielęgnacyjny zmiana
błędnie przyznany okres świadczenia
pomóżcie
świadczenie pielęgnacyjne od kiedy
zasilek pielęgnacyjny dla osoby umieszczonej w ZOL
Ukrainka - dziecko z Polakiem
CZYSTE POWIETRZE A Śp