ŚP na córke - córka chce rodzicielskie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
SZK
Stażysta
Zajmuję się: śr
Kontakt:

ŚP na córke - córka chce rodzicielskie

Post autor: SZK »

Pani pobiera świadczenie pielęgnacyjne na 17 letnią córkę, córka urodziła dziecko matka stara się o opiekę prawną nad wnuczką, sprawa jest w toku. Czy 17 latka może złożyć wniosek na świadczenie rodzicielskie i pobierać je do momentu uznania matki za opiekuna prawnego?
Mag33
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/ŚR/PS/FA
Kontakt:

Re: ŚP na córke - córka chce rodzicielskie

Post autor: Mag33 »

Mam taką samą sytuacje i radca prawny powiedział, że córka składa wniosek na świadczenie rodzicielskie sama na swoje dziecko tylko matka może jeszcze napisać oświadczenie, że wyraża zgodę na złożenie takiego wniosku jako opiekun.
SZK
Stażysta
Zajmuję się: śr
Kontakt:

Post autor: SZK »

A co w przypadku kiedy przyznam jej świadczenie rodzicielskie wypłacę np. sierpień z datą 22 sierpnia a matka nieletniej przyniesie mi 25 sierpnia postanowienie o ustanowieniu opiekunem prawnym dziecka, wtedy młodej już nie płacę a co z tymi kilkoma dniami sierpnia będą nienależnie pobrane?
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

Post autor: Karolin@ »

Może córka złożyć wniosek na ŚR natomiast matka musi napisać oświadczenie o zgodzie na pobieranie przez córkę w/w świadczenia. Natomiast ja też zastanowiłabym się nad pobieraniem dalszego ŚP. Matka pobiera śP na córkę która sprawuje opiekę nad swoja córką ? Lub jak matka będzie opiekunem prawnym i będzie chciała się ubiegać o ŚR na wnuczkę to musi zrezygnować z ŚP na córkę - musi wybrać jedno ze świadczeń.
ODPOWIEDZ