5-latek w DPS! - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 20 lut 2012, 15:13

Proszę o pomoc! Matka złożyła podanie o pokrycie kosztów pobytu w DPS swojego 5-letniego syna .Jeszcze tam nie przebywa.
Moim zdanie może ubiegać się o szkołę specjalną lub indywidualne nauczanie a nie DPS. Warunki mieszkaniowe ma dobre, oprócz tego ma jeszcze 3 dzieci. Z aktualnym mężem nie mają dzieci.
Jak mogę ją przekonać do zmiany decyzji, żal dziecka,ma zespół Downa, może funkcjonować w rodzinie. DPS to ostateczność.
Proszę podpowiedzcie mi co zrobić. Takie małe dziecko.
~Kaśka

Napisano: 21 lut 2012, 10:17

Co to za matka jeśli chce sama oddać dziecko do DPS. Nie ma chyba w niej uczuć macierzyńskich. Takie dzieci dobrze funkcjonują w środowisku.
~Ola

Napisano: 21 lut 2012, 13:13

Jeszcze raz bardzo proszę podpowiedzieć co mogę zrobić w tej sprawie. Sprawa pilna!
~Kaśka

Napisano: 21 lut 2012, 19:45

Coś to pogmatwane. \" złożyła podanie o pokrycie kosztów..... a kto skierował to dziecko do dps, a co z innymi formami pomocy?
~mikka

Napisano: 22 lut 2012, 10:16

Dziecko jest w domu, dopiero złożyła podanie, chce go oddać do DPS. To małe dziecko , do szkoły specjalnej może iść od września, może mieć indywidualne nauczanie ale matka nie chce. Ona chce go oddać do DPS. Dała zaświadczenie lekarskie. Z poradni piszą o szkole specjalnej a nie DPS. Warunki ma żeby się dzieckiem zajmować, dziecko chodzące, ubiera się samo, bawi się, biega, skacze, chodzi w pampersach. Matka pobiera na niego świadczenie pielęgnacyjne i inne dodatki. Moim zdaniem nie wymaga umieszczenia w DPS.
~Kaśka

Napisano: 22 lut 2012, 14:55

matka nie może decydować o umieszczeniu w dps niezbędne jest postanowienie sądu w tej sprawie
~Sit

Napisano: 22 lut 2012, 16:20

Dzięki dziewczyny, może jeszcze jakaś podpowiedż.
~Kaśka

Napisano: 22 lut 2012, 22:29

O ile pamiętam to kierownik opsu decyduje o formie pomocy jakiej należy czy można udzielić, a nie matka ona może wnioskować, ale myślę, że powinna mieć zgodę sądu. Przyglądajcie się uważnie tej mamie, aby dziecku nie działa się krzywda. Czasami najlepszym wyjściem jest dps lub ośrodek szkolno-wychowawczy.Powodzenia
~mikka

Napisano: 06 mar 2012, 11:09

Zgadzam się j/w skierowanie wydaje kierownik, i jeśli nie ma przesłanek do umieszczenia, ma warunki - odmowa skierowania.
Są inne możliwości które powinna wykorzystać. Wskazać je w decyzji, specjalny ośrodek, indywidualne nauczanie itp.
~Tessa

Napisano: 06 mar 2012, 13:15

Dzięki za podpowiedzi, jest jedna wątpliwość ponieważ klientka ubiega się o pokrycie kosztów pobytu w DPS ale dziecko tam jeszcze nie przebywa. Czy mam brać pod uwagę decyzję o skierowaniu a potem odpłatność? Już się pogubiłam
~Kaśka

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x