5-latek w DPS! - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 06 mar 2012, 17:16

Decyzję o odpłatności możesz wydać już po umieszczeniu go w dps. DPS po otrzymaniu decyzji o odpłatności co miesiąc wystawie noty obciążeniowe, a mamusia jak ma płacić to na wasze konto.
~mikka

Napisano: 07 mar 2012, 13:05

Zgadzam się z Tessą Muszą wyczerpać inne możliwości(szkoła specjalna, indywidualne kształcenie a na końcu DPS)
~Iwona

Napisano: 07 mar 2012, 14:44

Są usługi specjalistyczne, szkoły,a że matka nie chce:ma prawa rodzicielskie to nie ma lekko.
~Asia

Napisano: 07 mar 2012, 14:48

tak,specjalistyczne usługi opiekuńcze dla dzieci:matkę można odciążyć od obowiązków, a nie wywalać od razu dziecko. jak go nie chciala to mogła od razu go oddać jeszcze w szpitalu,a nie teraz po 5 latach. Jakoś przez te 5 lat musiała dawać radę.
ja miałam klientów-rodziców, co nie dawali radę, 6 letnie dziecko dostało się do szkoły specjalnej:gmina pokrywa koszty dojazdów jak jest dalej, a po południu 3 razy w tygodniu terapeutka miała specjalistyczne usługi opiekuńcze:rodzice zachwyceni:syn teraz ma 12 i rodzina funkcjonuje.
~teresa

Napisano: 16 mar 2012, 17:03

Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Proszę o jeszcze jedno.
W podaniu jest o pokrycie kosztów pobytu w DPS, dziecko jeszcze w domu. Daję odmowną decyzję .Odmawiam ponoszenia odpłatności czy skierowania do DPS?Czy jednego i drugiego?
~Kaśka

Napisano: 03 kwie 2012, 15:25

Przepraszam, że zawracam wam głowę ale klientka dostała odmowę i się odwołała. Nie wiem jak podejdzie do tego SKO.
Podpowiedzcie co mogę jeszcze zrobić i napisać aby SKO utrzymało w mocy decyzję?
~Kaśka

Napisano: 05 kwie 2012, 10:42

Dziewczyny podpowiedzcie mi coś, proszę!
~Kaśka

Napisano: 19 kwie 2012, 11:31

W decyzji należało napisać że jesteście w stanie zapewnic jej opiekę w formie opiekunki środowiskowej. Przynajmniej u mnie to działa. Dla dzieci i młodzieży są dpsy ale wg ustawy tylko dla niepełnosprawnych intelektualnie, jeśli inna niepełnosprawność to ją dyskwalifikuje bo takich typów placówek nie ma. Wszystko to powinno znaleźć się w uzasadnieniu decyzji bo to jej bedzie dotyczyło postepowanie sko.Jak dobrze uzasadniłaś to ci nie uwalą.
~prawy

Napisano: 25 kwie 2012, 10:24

matka ma prawo wnioskować o umieszczenie swojego dziecka w dps - z różnych powodów. Jeśli ma zachowaną pełną władzę rodzicielską nie potrzebuje zgody sądu. Nie wiem czy dziecka z Zespołem Down\'a może być zupełnie sprawne intelektualnie....
~~~

Napisano: 26 kwie 2012, 12:51

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, SKO utrzymało w mocy naszą decyzję!
~Kaśka

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x