500+ a spółka - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lis 2016, 22:55

witam, mam pytanie a mianowicie co musi dostarczyć osoba, która weszła w skład spółki? sytuacja wygląda tak: rodzina pobiera świadczenie wychowawcze również na pierwsze dziecko, od listopada weszła w skład spółki:on jako członek zarządu i będzie uzyskiwać dochód, ona jako współwłaścicielem, nie będzie miała żadnego dochodu. Nie będą uzyskiwać żadnych dochodów (miesięcznych, kwartalnych itp.), jedynie w każdym roku w grudniu dochód(jaki uzyska spółka) będzie dzielony na ilość członków zarządu. Co w takiej sytuacji rodzina musi dostarczyć?
będę wdzięczna za pomoc, gdyż to mój pierwszy taki przypadek.
zagubiona
Referent
Od: 26 kwie 2016, 21:13
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 9:37

czy ktoś się wypowie? będę bardzo wdzięczna, bo nie wiem co Panu powiedzieć:(
zagubiona
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 9:41

jej nie liczysz bo nie masz co.
On jako członek zarządu podpisał jakąś umowę czy tylko został powołany?
Niezależnie od aktu powołania pomiędzy spółką a członkiem zarządu może (ale nie musi) zostać nawiązany drugi stosunek prawny na podstawie umowy. I tak członek zarządu w spółce kapitałowej może wykonywać swe obowiązki na podstawie:
umowy o pracę lub
umowy cywilnoprawnej (np. umowy zlecenia, umowy o świadczenie usług, kontraktu menadżerskiego czy innej umowy nienazwanej)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 10:10

reasumując: z samego "bycia" w zarządzie nie ma dochodu uzyskanego. dopiero jak ktoś podpisze umowę - wtedy standardowe dokumenty
anabelka

Napisano: 08 lis 2016, 11:42

z tego co się dowiedziałam jest to spółka cywilna, Pan został powołany (to spółka rodzinna) i nie ma żadnej umowy o pracę.
będę wdzięczna i z góry dziękuje
zagubiona
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 13:18

mam nowe fakty:Pan wchodząc w spółkę z dniem 1.11 rozpoczął działalność gospodarczą, i teraz czy dobrze myślę-powinien mi dostarczyć zaświadczenie/oświadczenie o dochodzie z tej działalności gospodarczej za m-c grudzień, ponieważ rozpoczynając np. działalność uzyskał dochód
proszę rozchwiać moje wątpliwości.....
zagubiona
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x