Mam Panią, która poszła do pracy w lipcu, dochody przyniosła w listopadzie. W październiku nie powinna pobrać 500+ na pierwsze dziecko. Muszę jej umorzyć decyzję w części na pierwsze dziecko. Czy ktoś z was robił już coś takiego? Macie wzory decyzji o zwrocie należności i umarzającą w części? Pomocy!
Jeszcze do tego wszystkiego, mój system nie chce mi liczyć odsetek, jak na złość je odejmuje. Wrrr
Na podstawie art. 104, art. 107, art. 108, art. 130 § 3 i § 4, art. 155 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2016 r. poz. 23 ze zm), art. 2 pkt 11, art. 4, art. 5, art. 10 ust. 2, art. 18, art. 21, art. 25, art. 48 Ustawy dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2016 r. poz. 195z późn. zm. ), Rozporządzenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 lutego 2016 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenie wychowawcze (Dz. U. z 2016 r., poz. 214), art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 1518 ze zm.), Zarządzenia nr ...... Wójta Gminy ..... z dnia ..... w sprawie upoważnienia do prowadzenia postępowania i wydawania decyzji administracyjnych w sprawie świadczenia wychowawczego, na postawie oświadczenia złożonego dnia .... przez Panią .....
ORZEKAM Uchylić........ w części decyzję .... z dnia ....., przyznającą świadczenie w formie:
1. świadczenie wychowawcze, przyznane na ....., w kwocie 500 zł, na okres od ...... do ......
2. pozostałe prawa wynikające z decyzji ...... pozostają bez zmian
Ustalić od ..... do ..... zwrot z decyzji ...... z dnia ..... w kwocie ..... plus odsetki ustawowe.
Powodem uchylenia przedmiotowej decyzji oraz ustalenia zwrotu z w/w decyzji jest poprawa warunków finansowych rodziny Pani .............
Zobowiązuje się Stronę do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń wychowawczych za w/w okres w łącznej kwocie ..... zł plus odsetki ustawowe. Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze należy zwrócić na wskazany Stronie rachunek bankowy do 14 dni. Kwotę nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego w wysokości .... zł należy wpłacić na konto ....., Nr: ..... w Banku ...... Natomiast odsetki ustawowe na konto ...............