skład rodziny - POMOCY!!!! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 07 lis 2016, 14:57

Witam , mam taki problem, złozyła mi wniosek Pewna Pani z dwójką dzieci, która ma męża (z którym wzieła rozwód, ale na jednej rozprawie z alimentami, mąż się odwołał od alimentów, sprawa w toku), ma jedno dziecko z mężem, drugie z pewnym Panem (jest uznane ojcostwo) żyją w zwiazku pratnerskim. Ojeciec drugiego dziecka ma żonę i dziecko, nie mieszkają razem, ale rozwodu nie mają. Kogo do składu rodziny?? Pomoże ktoś??
aha22
Stażysta
Od: 31 maja 2016, 13:38
Zajmuję się:

Napisano: 07 lis 2016, 15:13

No chyba matka z dziećmi. Przy weryfikacji pesel i tak wyjdzie że partner jest żonaty, tak mi się wydaje. Jeżeli jest rozwód, to brak alimentów i tak nic nie wnosi. No nie wiem
mała miiiiiiiii

Napisano: 07 lis 2016, 20:56

Jeżeli pan ma inną rodzinę nie może go podać w składzie rodziny bo on należy do innej rodziny i tam był podany w składzie do wniosku na 500+. W takim wypadku ta pani nie może składać na wniosku w świadczeniach rodzinnych na to dziecko z partnerem bo nie ma alimentów a do składu nie może go wpisać. Jeśli będzie miała alimenty będzie mogła tylko na starsze składać w świadczeniach rodzinnych. Skład tej samej rodziny w 500+ i świadczeniach rodzinnych musi zawsze być taki sam nie może być inny. Zawsze my weryfikujemy czy się zgadza u nas skład z tym z świadczeń bo tam muszą podawać partnera bo ustawa tak nakazuje a w 500+ nie muszą a nie mogą tu nie podawać a tam podawać pilnujcie tego.
adlublin
Praktykant
Od: 07 paź 2016, 7:14
Zajmuję się:

Napisano: 07 lis 2016, 21:18

adlublin chyba masz jakąś inna ustawę...
1. w składzie rodziny Pani i jej obecny partner wraz z dwójką dzieci. Ona składa wniosek przyznajesz (jak spełnia warunki finansowe);
2. w tym wypadku skład rodziny i w 500 i w rodzinnym byłby taki sam;
3. adlublin co ty za herezje wypisujesz:
" W takim wypadku ta pani nie może składać na wniosku w świadczeniach rodzinnych na to dziecko z partnerem bo nie ma alimentów a do składu nie może go wpisać"
Ta Pani nie jest samotna by musiała mieć zasądzone alimenty.
"Jeśli będzie miała alimenty będzie mogła tylko na starsze składać w świadczeniach rodzinnych".
Bzdura na resorach, patrz wyżej.
"Skład tej samej rodziny w 500+ i świadczeniach rodzinnych musi zawsze być taki sam nie może być inny".
Definicja rodziny różni się w tych ustawach (tak samo jak jest różna między ZR, FA) i skład rodziny może być inny. Akurat w przypadku tej rodziny jest taki sam.
Przesłanki negatywne do przyznania ZR i 500 też się różnią.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd (zresztą po raz kolejny).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 8:03

wyraźnie pisze że ten partner jest mężem innej pani więc jeśli ona składała także wniosek to ta pani nie może wpisać partnera bo musiała tamta pani podać męża. Jak sobie to wyobrażasz jeden pan w składzie dwóch rodzin ?? Ijak sobie to wyobraższasz dwa sąsiednie pokoje jeden świadczenia rodzinne obok 500+ i różne składy rodzin a jeden kierownik podpisuje dwie różne decyzje z innym składem rodzin tych samych. Mieliśmy takie przypadki i wysyłaliśmy zapytania wyżej i potwierdzili. Bigami nie może być w składach rodzin między 500+ a rodzinnymi zastanów się na zdrowy rozsądek. Jeśli nie składa w rodzinnych może nie podawać w 500+ ale jeśli złoży na rodzinne to tam będzie musiała podać bo tak tamta ustawa wymaga więc jak może tu nie podać. Albo mieszka z nim albo nie.
adlublin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 8:35

ok, czyli uzależniasz skład rodziny od tego czy Pan jest w innym składzie rodziny (czyli czy jego żona złożyła wniosek). A jak ta jego żona składa wniosek w innym Ośrodku to już będzie ok?
Patrz na ustawę a nie na to co ci się wydaje.
Definicja rodziny w ZR i 500 jest inna, jeszcze inna jest w FA. Składy rodziny mogą być różne, ba nawet w niektórych wypadkach muszą być różne. W tym wypadku jednak skład rodziny zarówno w ZR jak i w 500 oraz FA jest taki sam. Bigamia byłaby wtedy, gdybyś do składu tej rodziny kazał wpisać jego żonę.

Kolejny raz zachęcam do przeczytania w końcu ustawy. "Albo mieszka z nim albo nie." Warunek zamieszkania nie dotyczy Pana a dzieci:
16) rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;

Pan jest w składzie rodziny bo jest: rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci,
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 10:08

mnie zaintrygowała sprawa rozwodu. czy ona ten rozwód dostała? bo zrozumiałam, że mąż złożył apelację i wyrok nie jest prawomocny. w takiej sytuacji mąż też powinien być w składzie rodziny.
ale może być tak, że wyrok jest prawomocny w części orzekającej o rozwodzie - warto by to sprawdzić i wziąć z sądu pieczęć z taką informacją.
tak czy inaczej zgadzam się, że nowy partner jak najbardziej powinien być w składzie rodziny, mimo, że żonaty. akurat jego stan cywilny niewiele nas interesuje.
anabelka

Napisano: 08 lis 2016, 18:26

nie ma prawomocnego wyroku rozwodowego, więc mąż - rogacz musi być w składzie rodziny, kochanek nie, dopiero jak wyrok będzie prawomocny można zmienić skład rodziny, matka wnioskuje, więc wszystkie dzieci są jej :P
Gość

Napisano: 08 lis 2016, 19:15

anabelka pisze:mnie zaintrygowała sprawa rozwodu. czy ona ten rozwód dostała? bo zrozumiałam, że mąż złożył apelację i wyrok nie jest prawomocny. w takiej sytuacji mąż też powinien być w składzie rodziny.
ale może być tak, że wyrok jest prawomocny w części orzekającej o rozwodzie - warto by to sprawdzić i wziąć z sądu pieczęć z taką informacją.
tak czy inaczej zgadzam się, że nowy partner jak najbardziej powinien być w składzie rodziny, mimo, że żonaty. akurat jego stan cywilny niewiele nas interesuje.
Jak sobie to wyobrażasz jeśli ten partner ma żonę to jeśli tamta jego żona składała także musiała go wpisać więc ważne jest to jaki ma stan cywilny bo nie może wystąpić w 2 rodzinach ten sam pan a skoro ma żonę to do tamtej należy i ta pani nie może go podać jeśli wystąpił w składzie innej rodziny jest to bardzo ważne i bez wyjaśnienia tego nie można podjąć decyzję dlatego co pisałem wyżej w postach które elmer podważa chyba nie do końca zrozumiał co piszę podtrzymuje miałem już 2 takie sytuacje i konsultowałem to z górą i podzielili moją opinię jak ja pisałem wyżej w postach.
adlublin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2016, 19:26

Nie konsultuj z górą tylko czytaj ustawą. Apeluje do ciebie po raz kolejny
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się: