500+ do ZUS? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 25 z 33    [ Posty: 323 ]

Napisano: 28 maja 2021, 18:00

Ihuk pisze:
28 maja 2021, 15:38
no ale 1000 informacji pozytywnych od lutego przy swiadczeniu 500 + to nie jest jakos wybitnie duzo. 1000:60 dni roboczych = 16-17 dziennie, wiec wydac 2 informacje na godzine to na prawde nie jest problem.
Tak oczywiście jeszcze można wydawać 3 dni każdego miesiąca żywność z Banku żywności. Widać jesteśmy tylko ludźmi nie maszynami. W zus pewnie będzie płacił za wybitną pracę wibitnie dużą kasę hi hi.
tarzan123
Stażysta
Od: 11 lip 2017, 8:47
Zajmuję się: referent

Napisano: 28 maja 2021, 18:10

Zresztą szkoda czasu na te wyliczanki... Miałam na myśli tylko to że jak znieśli kryterium to przeczuwałam że to dopiero początek zmian.
tarzan123
Stażysta
Od: 11 lip 2017, 8:47
Zajmuję się: referent

Napisano: 28 maja 2021, 20:44

tarzan123 pisze:
28 maja 2021, 13:27
Nie oszukujmy się ale praca w 500+ jest tylko w okresie zasiłkowym. Później bieżące sprawy, informacje do wczytania z innych gmin albo do wojewody. Sprawozdanie co miesiąc ale robi się je w pół godziny. Koordynacja? Tu pracę ma wojewoda, my wprowadzamy wniosek i przekazujemy. Wiem, że zaraz mnie skrytykujecie bo są przecież nienależnie pobrane, plany, zapotrzebowania. Ja jestem sama od przyjęcia wniosku po wszystko inne. Od lutego wystawiłam już 1021 informacji + kilka decyzji odmawiających przyznania świadczenia + ok 100 postanowień o odmowie wszczęcia postępowania. Jeszcze kilka osób przyjdzie z wnioskiem i koniec szału i nuda. Dlatego od słynnej 5 Kaczyńskiego , tj. od ponad 2 lat błagałam szefa aby dodał mi do zakresu inne obowiązki bo bez weryfikacji dochodów nie ma już tyle pracy. I nie mówcie mi, że tak nie jest. Nowy Ład i te zmiany można było przewidzieć po zniesieniu kryterium…
Gratuluję odpowiedzialności.A zgłosiłaś/eś pracodawcy,żeby zmniejszył Ci etat? Właśnie przez takie osoby urzędnik uważany jest za darmozjada,machającego nogą,zarabiającego 5.000 zł i żyjæcego z podatnika Częstokroć takiego,który nie zapłacił złotówki podatku.Jak się nudziłaś/eś trzeba było szukać bardziej ambitnej pracy.Są jednak gminy ,gdzie na nic pracownicy czasu nie mają.
urzędnik20
Stażysta
Od: 21 maja 2021, 12:36
Zajmuję się: św/FA/śr

Napisano: 28 maja 2021, 20:56

MartaW pisze:
28 maja 2021, 14:52
Dobrze policzyliście wielkość gminy. Akurat mój pracodawca twierdzi, że robota przy fa, śr jest tyle co przy 500+ i 300+, czyli pół etatu i pół etatu. I dlatego rząd chce zabrać 500+ i 300+ i liczą, że znajdą takie "mrówki" w ZUS, które kosztem rodziny, życia prywatnego i wielu nadgodzin zrobią im zadanie prawie za darmo. To jest też dowód na to, że każdy samorząd ma inne podejście do systemu świadczeń rodzinnych w ujęciu globalnym. Niektórzy mają przerost zatrudnienia, a inni mają zbyt małą kadrę.
ZUS nie planuje ludzi do tego zadania - zero, null. Proces będzie automatyczny czyli:
if (rodzic dziecka = wnioskodawca)
{
(dej wnioskodawcy) pińcet+
}
else
{
(dej wnioskodawcy) odmowa/wezwanie i/lub pisz do płokułatuły
}

martwić się będą potem, a i odsetki wpadną do budżetu :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 31 maja 2021, 9:46

Witajcie!
Dziękuję za wypełnianie ankiety. :)
Ankieta zamknięta. Wysyłam wyniki.
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 31 maja 2021, 9:54

Eswuszka pisze:
31 maja 2021, 9:46
Witajcie!
Dziękuję za wypełnianie ankiety. :)
Ankieta zamknięta. Wysyłam wyniki.
Pozdrawiam ;)
Daj potem znać co i jak. Trzymam kciuki, choć...
marzenasaw
Referent
Od: 11 wrz 2019, 19:56
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 31 maja 2021, 10:00

choć nic to nie da .... niestety
wysłałam ankietę, żeby nie było
ZUS i tak dostanie 500plus
ale o samorządach i pracownikach zatrudnionych do tego zadania to raczej nikt nie pomyśli ....
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 31 maja 2021, 11:47

Niestety masz rację... Ale przynajmniej będzie, że się próbowało.
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Od: 30 cze 2018, 14:24
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300

Napisano: 31 maja 2021, 13:51

Eswuszka pisze:
23 maja 2021, 13:53
A jak myślicie kto będzie zajmował się wypłatą nowego świadczenia opiekuńczy kapitał rodzicielski?
I co z tymi stypendiami socjalnymi z uczelni? Wrzucą nam w zamian za 500+ i 300+ czy już mamy szukać nowej pracy?
Napisałam e-maila do Pani poseł z mojego województwa co z pracownikami zatrudnionymi do obsługi programu Rodzina 500+. Odpisała, że pisze e-maila do Pani Minister Maląg, jak uzyska informacje, odpisze mi. Dam Wam znać.
Czy również mogę prosić o treść maila?
Evella
Praktykant
Od: 01 sie 2018, 18:54
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczenia wychowawczego

Napisano: 01 cze 2021, 21:26

Marta, a jak wygląda Twoje dłuższe wolne? Chodzisz na 2tygodniowy urlop? Ma Cię kto zastąpić? Ja przez jakiś czas siedziałam tak jak Ty we wszystkim - dla mnie to była porażka. Mój najdłuższy urlop trwał tydzień, a i po nim ciężko było się odkopać, człowiek już w pierwszy dzień po powrocie zapominał, że odpoczął (nie miał mnie kto zastąpić bo cały dział świadczeń to byłam ja). Nie wspominając już o tym, że wszystko jest pięknie dopóki nie pojawi się jakies przymusowe dluzsze chorobowe! Nie obraz się ale właśnie przez tak ambitnych jak Ty inni mają przerypane ,, bo tamten ma tyle i ogarnia,,. No ogarnia, tylko kończy się to tak, że wszystko kręci się zawsze wokół pracy. Poza tym jak ja siedziałam wlasnie za kogoś ogarnietego i nigdy nie narzekajacego to mogłam sama zobaczyć czy rzeczywiście wszystko tak pięknie idzie. Niestety wiele rzeczy nie było robionych od początku do końca jak powinno... Nie bylo decyzji odmownych, w szablonach nie było aktualizacji, sprawy z LUWu czekały na wysyłkę zbyt długo i wiele innych. Nie będę się tu rozpisywać. Mimo, że ambitnie i z uśmiechem na twarzy zawsze twierdził, że już wszystko zrobił. Braki wynikały moim zdaniem z braku czasu. Ja jestem jednak zdania, że lepiej aby w takim dziale były dwie osoby. Ma Cię kto zastąpić, mimo mniejszej ilosci wnioskow masz czas na doczytanie, poprawienie, masz z kim sprawę obgadać. Wiecej czasu mozesz poswiecic ludziom na wytlumaczenie wielu spraw itd. Nie wiem być może zostanę nazwana leniem, bo owszem mam mniej pracy ale mam też czas żeby wyłapać ewentualne nieprawidłowości u ludzi, na które przy natłoku roboty machnelabym ręka. Moge pójść na urlop jak czlowiek. I nigdy nie uwierze, ze ktos kto ma wszystko, w dokumentach ma perfect.. Można być ambitnym rok, dwa, trzy ale przyjdzie dzień kiedy pojawi sie poza praca wiele innych obowiązków i człowiek będzie chciał przyjść do pracy zwyczajnie i w spokoju wypić głupia kawę, a nie zapierdzielac jak mrówka! Szanujmy sie - tym bardziej teraz, kiedy widać,że dla góry nie znaczymy nic i można się nas pozbyć jak śmieci (pomijając juz nasze kiepskie pensje.. ) !
Magdalenaa24
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 20:53
Zajmuję się: ŚW ŚR FA

Strona 25 z 33    [ Posty: 323 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x