500+ do ZUS? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 24 z 33    [ Posty: 323 ]

Napisano: 28 maja 2021, 10:38

zocha1234 pisze:
28 maja 2021, 10:34
A słyszał ktoś może o planach w świadczeniach rodzinnych aby dodatki do zasiłku rodzinnego były wypłacane procentowo a nie kwotowo. Byłoby to związane z płacą minimalną, która się stale zmienia? :shock: :shock:
To projekt lewicy i to też zapowiedzieli na swojej konwencji w zeszłą sobotę albo niedzielę. Raczej to nie przejdzie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 28 maja 2021, 10:47

irek6611 pisze:
28 maja 2021, 10:21
asz pisze:
28 maja 2021, 10:17
No co wy? List z podziękowaniami kiedyś był. Od Sz.P. Rafalskiej zdaje się :twisted:
Masz i aktualny:
https://www.gov.pl/web/rodzina/zyczenia ... torialnego

Wypadałoby zapytać Panią Minister, jak te podziękowania mają się do tego co planują, tzn. dostaniemy podziękowanie w formie wypowiedzenia pracy?
Dokładnie tak. Dziękujemy. Było fajnie ale już możecie sobie iść być bliżej obywateli. ;)
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Od: 30 cze 2018, 14:24
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300

Napisano: 28 maja 2021, 13:27

Nie oszukujmy się ale praca w 500+ jest tylko w okresie zasiłkowym. Później bieżące sprawy, informacje do wczytania z innych gmin albo do wojewody. Sprawozdanie co miesiąc ale robi się je w pół godziny. Koordynacja? Tu pracę ma wojewoda, my wprowadzamy wniosek i przekazujemy. Wiem, że zaraz mnie skrytykujecie bo są przecież nienależnie pobrane, plany, zapotrzebowania. Ja jestem sama od przyjęcia wniosku po wszystko inne. Od lutego wystawiłam już 1021 informacji + kilka decyzji odmawiających przyznania świadczenia + ok 100 postanowień o odmowie wszczęcia postępowania. Jeszcze kilka osób przyjdzie z wnioskiem i koniec szału i nuda. Dlatego od słynnej 5 Kaczyńskiego , tj. od ponad 2 lat błagałam szefa aby dodał mi do zakresu inne obowiązki bo bez weryfikacji dochodów nie ma już tyle pracy. I nie mówcie mi, że tak nie jest. Nowy Ład i te zmiany można było przewidzieć po zniesieniu kryterium…
tarzan123
Stażysta
Od: 11 lip 2017, 8:47
Zajmuję się: referent

Napisano: 28 maja 2021, 13:42

Aż się muszę odezwać. Ja od lutego zrobiłam tyle samo informacji o przyznaniu i podobnie tyle samo postanowień. Plus kilka decyzji o NP, dokładnie 5 sprawozdań i 5 monitoringów. I do tego drugie tyle zrobiłam z zakresu świadczeń rodzinnych, plus kilkadziesiąt decyzji do zasiłku rodzinnego, kilkanaście na becik, świadczenie pielęgnacyjne, funduszu alimentacyjny, do tego pełen pakiet nienależnie pobranych i decyzji uchylających prawo, bo zmieniła się komuś sytuacja, etc. Jeśli Twój pracodawca dał Ci tylko i wyłącznie 500+ i nie zajął Ci czasu w pozostałe miesiące roku,to znaczy, że jest bogaty i stać go na nieefektywne zarządzanie środkami z budżetu państwa. Za chwilę dostaniesz nagrodę, i twój etat zostanie zlikwidowany. :D
tarzan123 pisze:
28 maja 2021, 13:27
Nie oszukujmy się ale praca w 500+ jest tylko w okresie zasiłkowym. Później bieżące sprawy, informacje do wczytania z innych gmin albo do wojewody. Sprawozdanie co miesiąc ale robi się je w pół godziny. Koordynacja? Tu pracę ma wojewoda, my wprowadzamy wniosek i przekazujemy. Wiem, że zaraz mnie skrytykujecie bo są przecież nienależnie pobrane, plany, zapotrzebowania. Ja jestem sama od przyjęcia wniosku po wszystko inne. Od lutego wystawiłam już 1021 informacji + kilka decyzji odmawiających przyznania świadczenia + ok 100 postanowień o odmowie wszczęcia postępowania. Jeszcze kilka osób przyjdzie z wnioskiem i koniec szału i nuda. Dlatego od słynnej 5 Kaczyńskiego , tj. od ponad 2 lat błagałam szefa aby dodał mi do zakresu inne obowiązki bo bez weryfikacji dochodów nie ma już tyle pracy. I nie mówcie mi, że tak nie jest. Nowy Ład i te zmiany można było przewidzieć po zniesieniu kryterium…
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 28 maja 2021, 14:21

Coż ja mam stypendia i dodatki mieszkaniowe i to jest mój cały etat. 500+ w zakresie obowiązków bez dodatku. Jak brakowało kasy w 19- stce płacone miałam z ŚW.
tarzan123
Stażysta

Napisano: 28 maja 2021, 14:24

Pracuje w OPS od 2004 roku, przez 5 lat w rodzinnych i funduszu alimentacyjnym, później asytstent, pracownik socjalny, potem 500+. I na koniec stypendia i mieszkaniówka od 01.06.2021. Jak widać mój pracodawca bardzo efektownie zarządza finansami!!!
tarzan123
Stażysta

Napisano: 28 maja 2021, 14:29

MartaW pisze:
28 maja 2021, 13:42
Aż się muszę odezwać. Ja od lutego zrobiłam tyle samo informacji o przyznaniu i podobnie tyle samo postanowień. Plus kilka decyzji o NP, dokładnie 5 sprawozdań i 5 monitoringów. I do tego drugie tyle zrobiłam z zakresu świadczeń rodzinnych, plus kilkadziesiąt decyzji do zasiłku rodzinnego, kilkanaście na becik, świadczenie pielęgnacyjne, funduszu alimentacyjny, do tego pełen pakiet nienależnie pobranych i decyzji uchylających prawo, bo zmieniła się komuś sytuacja, etc. Jeśli Twój pracodawca dał Ci tylko i wyłącznie 500+ i nie zajął Ci czasu w pozostałe miesiące roku,to znaczy, że jest bogaty i stać go na nieefektywne zarządzanie środkami z budżetu państwa. Za chwilę dostaniesz nagrodę, i twój etat zostanie zlikwidowany. :D
tarzan123 pisze:
28 maja 2021, 13:27
Teraz ja muszę się wypowiedzieć. Jeżeli w tak sporej gminie (ponad 1000 informacji, czyli jakieś 8-10 tysięcy mieszkańców) ogarniasz 500, fundusz i śr to po prostu wielki szacun. Mam nadzieję, że zarabiasz również odpowiednio, bo skoro na jednym etacie przerabiasz dwa to wynagrodzenie powinno być na prawdę wysokie. Nie będę się tutaj wypowiadać na temat wykorzystywania pracowników bo to jest skandal moim zdaniem.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 28 maja 2021, 14:52

Dobrze policzyliście wielkość gminy. Akurat mój pracodawca twierdzi, że robota przy fa, śr jest tyle co przy 500+ i 300+, czyli pół etatu i pół etatu. I dlatego rząd chce zabrać 500+ i 300+ i liczą, że znajdą takie "mrówki" w ZUS, które kosztem rodziny, życia prywatnego i wielu nadgodzin zrobią im zadanie prawie za darmo. To jest też dowód na to, że każdy samorząd ma inne podejście do systemu świadczeń rodzinnych w ujęciu globalnym. Niektórzy mają przerost zatrudnienia, a inni mają zbyt małą kadrę.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 28 maja 2021, 15:17

Od początku 500+, czyli od 2016 r. jestem zatrudniona w urzędzie miasta tylko do obsługi tego programu i w roku 2018 doszedł mi dobry start. Z 500+ wpływa prawie 3000 wniosków i z dobrego startu ok. 2500. Jak był dochód to program obsługiwałyśmy we trzy. Od końca 2019 r. robię wszystko sama. Dziewczyny przeszły do innych wydziałów. A ja chyba zostałam teraz na lodzie... Trzeba będzie oglądać się za inną pracą, oby bardziej pożyteczną i sensowniejszą...
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Napisano: 28 maja 2021, 15:38

no ale 1000 informacji pozytywnych od lutego przy swiadczeniu 500 + to nie jest jakos wybitnie duzo. 1000:60 dni roboczych = 16-17 dziennie, wiec wydac 2 informacje na godzine to na prawde nie jest problem.
Ihuk
Praktykant
Od: 27 maja 2021, 15:20
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA

Strona 24 z 33    [ Posty: 323 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x