500+ do ZUS? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 23 z 33    [ Posty: 323 ]

Napisano: 27 maja 2021, 10:43

Przecież wprowadzenie kryterium dochodowego to ostatnie na co obecna władza się zdecyduje. Masz jednak rację, że my jesteśmy kozłem ofiarnym walki rządu i samorządów. Niestety, walka ta z góry jest przez nas przegrana. I jeszcze raz podkreślam, że jedyne co możemy zrobić, to wywalczyć sobie przepis szczególny mówiący o odprawie dla pracowników realizujących świadczenie wychowawcze i to bez względu na wymiar etatu. Bo niestety, w małych gminach większość będzie miała zredukowany etat do połowy i utrata wynagrodzenia będzie znaczna.

noteev pisze:
27 maja 2021, 9:42
Taka refleksja, że gdyby w tym wszystkim nie chodziło o polityczną walkę rządu z samorządami, tylko o oszczędności, to zamiast skomplikowanej operacji przejęcia realizacji świadczeń przez ZUS, wystarczyłoby ponownie wprowadzić kryterium dochodowe, co w prosty sposób wyeliminowałoby wypłatę świadczeń osobom, które przeznaczają je na kieszonkowe dla dzieci. Myślę, że 3,1 mld zł planowanych oszczędności w ciągu 10 lat osiągnęłoby się po pierwszym okresie zasiłkowym. Jedynie odejścia od corocznego składania wniosku nie dałoby się uniknąć. Wyborczo by się to nie spinało, ale finansowo na pewno.
Pozostałe zmiany, czyli elektroniczna forma składania wniosku, wypłata tylko na konto bankowe i wyeliminowanie koordynacji, spokojnie można by wprowadzić bez zmiany organu realizującego zadanie.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 27 maja 2021, 12:17

Niestety nasza walka jest z góry przegrana. Ona ma tylko polityczny wymiar właśnie żeby „ukarać” samorządy. Ale próbować trzeba... Każdego sposobu. ;)
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Od: 30 cze 2018, 14:24
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300

Napisano: 27 maja 2021, 13:20

Argument obniżenia kosztów obsługi to zagrywka polityczna i tyle. Jednak uważam, że aby coś zmieniać należałoby miec mocne argumenty, co nijak się ma do przedstawianych w mediach i mpips , nie pokazuja bowiem one rzeczywistych kosztów obsług. Wskazane koszty do 3,1 mld to średnia zawierająca poczatkowe koszty programu 3,0 % i kolejne zmniejszenia do obecnych 0,85% i do tych kosztów powinni sie odnieść. Uważam,że zmiany musza byc, ale konstruktywne i logiczne. Jest infrastruktura i kadra która kosztowała majatek i będzie kosztowała jeszcze wiecej przy zwolnieniach ponieważ odprawy beda się nalezały jako indywidulane zwolnienia pracownika z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. Uważam , że mogliby obniżyć koszty do 0,40% i odejda od ustalenia koordynacji, chcecie elektronicznie ok niech będzie ale jest mnustwo osób które sobie nie poradzą i na miejscu powinni mieć mozliwośc skorzystania z pomocy nie tylko w złożeniu wniosku (zmiana nr. rachunku , zamieszkania, ustalenie opieki itd.) Potrzebę taką pokazał program 300 +, ile osób złożyło elektronicznie - 80% czy 70%, a bon turystyczny tylko 40%. Co z dyscyplina finansów publicznych które bez weryfikacji i swiadomie w nadmiarze będa wydawane, kto będzie weryfikował fakt sprawowania opieki, odebrania dzieci itp. Bedzie bałagan. A odejscie od koordynacji, to też zmiana która spowoduje u wielu koniecznośc zwrotu zasiłku z zagranicy -co przerabialiśmy przy zniesieniu kryterium dochodowego, gdy była całosc przyznana w Polsce od lipca 2019 na pierwsze dziecko a zasiłek np. w Niemczech w całosci również wypłacany, będzie ciekawe dla dobra obywatela oczywiście.
To takie ogólne przemyslenia, chociaz oczywiście już wszystko przyklepane i nawet ta ankieta potwierdza ze związki sa za zmianą. Nic tylko się cieszyc....
AniaBaj
Praktykant
Od: 13 lut 2020, 10:47
Zajmuję się: ops 500+

Napisano: 27 maja 2021, 14:13

Ja już nie łudzę się, że 500 zostanie tak jak było. Pracuje od początku świadczenia, nie przerzucą mnie nigdzie indziej, po prostu zlikwidują etat. Na cześć etatu w rodzinnych nie ma szans. W związku z tym, że już się mentalnie szykuje na bezrobocie mam pytanie. Czy jeżeli przysługuje mi niewykorzystany wychowawczy to moge pójść na koniec roku na ten urlop i będę dalej zatrudniona na ten czas czy likwidacja etatu wiąże się z utrata tego? Czy obowiązuje nas 3 miesięczny okres wypowiedzenia?
gotek890
Praktykant
Od: 27 maja 2021, 14:08
Zajmuję się: SW

Napisano: 27 maja 2021, 14:50

gotek890 pisze:
27 maja 2021, 14:13
Ja już nie łudzę się, że 500 zostanie tak jak było. Pracuje od początku świadczenia, nie przerzucą mnie nigdzie indziej, po prostu zlikwidują etat. Na cześć etatu w rodzinnych nie ma szans. W związku z tym, że już się mentalnie szykuje na bezrobocie mam pytanie. Czy jeżeli przysługuje mi niewykorzystany wychowawczy to moge pójść na koniec roku na ten urlop i będę dalej zatrudniona na ten czas czy likwidacja etatu wiąże się z utrata tego? Czy obowiązuje nas 3 miesięczny okres wypowiedzenia?
Wydaje mi się, że jeśli pójdziesz na wychowawczy to:
1. pracodawca może zwolnić Cie jedynie w przypadku likwidacji Pracodawcy lub ogłoszenia jego upadłości albo zwolnienie dyscyplinarne (bez wypowiedzenia z twojej winy),
2. za zgodą pracodawcy możesz podjąć zatrudnienie u innego Pracodawcy.
To jest chyba w miarę dobre wyjście, idziesz na wychowawczy, ogarniasz w tym czasie ogłoszenia o pracę, a jak coś znajdziesz zawsze możesz poprosić o zgodę na podjęcie zatrudnienia i odbyć okres próbny. A jak już będziesz wiedziała czy Ci praca pasuje i czy nadal chcą zatrudnić składasz wypowiedzenie i do widzenia.

Albo wracasz po wychowawczym, dostajesz odprawę (okres wypowiedzenia zależny od długości zatrudnienia - 3 mce gdy byłaś zatrudniona min. 3 lata), idziesz do PUP i ogarniasz temat zatrudnienia.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 28 maja 2021, 8:50

kosztem rodziny i przez niezapłacone nadgodziny się robiło a teraz murzyn zrobił swoje i może odejść... :evil:
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 maja 2021, 9:53

Kochana władza zawsze doceni zaangażowanie tych na samym dole ;/
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 28 maja 2021, 10:17

No co wy? List z podziękowaniami kiedyś był. Od Sz.P. Rafalskiej zdaje się :twisted:
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Napisano: 28 maja 2021, 10:21

asz pisze:
28 maja 2021, 10:17
No co wy? List z podziękowaniami kiedyś był. Od Sz.P. Rafalskiej zdaje się :twisted:
Masz i aktualny:
https://www.gov.pl/web/rodzina/zyczenia ... torialnego

Wypadałoby zapytać Panią Minister, jak te podziękowania mają się do tego co planują, tzn. dostaniemy podziękowanie w formie wypowiedzenia pracy?
irek6611
Praktykant
Od: 24 lut 2019, 21:03
Zajmuję się: ŚW, SR

Napisano: 28 maja 2021, 10:34

A słyszał ktoś może o planach w świadczeniach rodzinnych aby dodatki do zasiłku rodzinnego były wypłacane procentowo a nie kwotowo. Byłoby to związane z płacą minimalną, która się stale zmienia? :shock: :shock:
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Strona 23 z 33    [ Posty: 323 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x