500 na pierwsze dziecko obietnice - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 36    [ Posty: 357 ]

Napisano: 25 lut 2019, 8:48

Anka25 pisze:Świetnie wymyślili, w jednym okresie będziemy mieć nawał wniosków z 500+ o 300+ a później bezrobocie, bo na pewno nie będzie stanowiska pracy jeśli nic nie trzeba w międzyczasie weryfikować tylko robić listy wypłat co miesiąc.
Poza tym zamiast dawać 500 na każde dziecko, powinni podwyższyć kryterium dochodowe np. do 1200 zł i do 1600 i wtedy dostaliby Ci co naprawdę potrzebują.
A tak są osoby które zarabiają miliony i biorą pięćsetkę bo im się należy. To jest chore, jak długo będą rozdawać nasze pieniądze bez jakiejkolwiek kontroli? Wybory idą to chcą przekupić, a otumaniony naród zagłosuje bo kasa im z nieba leci...
a my pracujemy za najniższe krajowe....
E tam nie będzie co robić, dzieci się będzie rodzić na potęgę skoro taki socjal rozdają, a ktoś wniosek przyjąć musi i kasę wypłacić ;)
A tak serio to niestety wcale mnie ta wiadomość nie ucieszyła, bo to zwiastuje tylko kłopoty....mam tylko nadzieję, że opamiętają się i to nie przejdzie.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 lut 2019, 8:51

GOPS219 pisze:Zaraz się znacznie ,,Pani bo w telewizji powiedzieli, że na pierwsze też się należy" i najlepiej z szuflady od razu wyciągnąć i dać... Będzie wesoło
uwielbiam takie sytuacje, teraz się zacznie...
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 25 lut 2019, 8:54

pomału. Będzie mniej pracy jak zlikwidują okresy zasiłkowe. A tego mogą nie zrobić. Mam wątpliwości, czy będziemy przyznawać świadczenia od razu do 18 roku życia.
A jak będziemy to na pewno dadzą nam jakieś głupoty do robienia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2019, 9:11

de Charette pisze:pomału. Będzie mniej pracy jak zlikwidują okresy zasiłkowe. A tego mogą nie zrobić. Mam wątpliwości, czy będziemy przyznawać świadczenia od razu do 18 roku życia.
A jak będziemy to na pewno dadzą nam jakieś głupoty do robienia.
Chociażby koordynacja nadal zostanie a będzie jej wtedy znacznie więcej. Tak samo uważam, że okresów zasiłkowych nie zlikwidują bo musi być jakaś weryfikacja. Poza tym ile osób zapomniało złożyć wniosek i nie dostawali. Pożyjemy zobaczymy. Mnie tylko martwi ta zapowiedziana wypłata świadczeń już od lipca tego roku - zgodnie z tym co powiedziała Pani minister.
Tak na marginesie już dostałem na maila ofertę szkolenia z Panią Mlonką temat rewolucja w świadczeniach 500+.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 lut 2019, 9:29

de Charette pisze: A jak będziemy to na pewno dadzą nam jakieś głupoty do robienia.
Moja kierownica już stwierdziła, że "będzie mniej pracy", a ja jej na to, że przecież to 1000 wniosków więcej circa ebałt, więc i telefonów więcej i wizyt więcej i klientów więcej i czynności więcej, ale no nie trafia to jakoś... Dobijemy w tym roku pewnie do 8 tysięcy decyzji na 3 osoby merytoryczne, koszty obsługi wzrosną pewnie o kilkaset tysięcy, no ale przecież "zakres obowiązków jest bez zmian", więc "jaka podwyżka, jakie dodatki"? :lol:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2019, 10:02

O planowanych zmianach w programie 500 plus mówiła minister pracy, rodziny i polityki społecznej Elżbieta Rafalska. W ich świetle uzyskiwanie świadczenia 500 plus miałoby być łatwiejsze dla samotnych rodziców. Zmienić również ma się również kryterium dochodowe. Co zawiera projekt zmian? wzrost kryterium dochodowego, uprawniającego do świadczenia na pierwsze dziecko, wprowadzenie trzymiesięcznego terminu na złożenie wniosku o 500+ w przypadku noworodka, wprowadzenie regulacji pozwalających zachować ciągłość świadczenia 500+ w przypadku śmierci rodzica, który je otrzymał, ograniczenie obowiązku ustalania alimentów przez osobę samotnie wychowującą dziecko, do wniosków o 500+ na pierwsze dziecko.

To raczej wróży więcej pracy a nie mniej.... Tu nie było mowy, że na każde dziecko tylko, że na "pierwsze" dziecko
michmasz
Stażysta
Od: 29 sty 2019, 21:01
Zajmuję się: FA, ŚW, DS

Napisano: 25 lut 2019, 10:10

https://www.money.pl/gospodarka/500-na- ... 1361a.html

Z tego co tu piszą o wypowiedziach Minister to wygląda, że na każde.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 lut 2019, 10:17

michmasz pisze:O planowanych zmianach w programie 500 plus mówiła minister pracy, rodziny i polityki społecznej Elżbieta Rafalska. W ich świetle uzyskiwanie świadczenia 500 plus miałoby być łatwiejsze dla samotnych rodziców. Zmienić również ma się również kryterium dochodowe. Co zawiera projekt zmian? wzrost kryterium dochodowego, uprawniającego do świadczenia na pierwsze dziecko, wprowadzenie trzymiesięcznego terminu na złożenie wniosku o 500+ w przypadku noworodka, wprowadzenie regulacji pozwalających zachować ciągłość świadczenia 500+ w przypadku śmierci rodzica, który je otrzymał, ograniczenie obowiązku ustalania alimentów przez osobę samotnie wychowującą dziecko, do wniosków o 500+ na pierwsze dziecko.

To raczej wróży więcej pracy a nie mniej.... Tu nie było mowy, że na każde dziecko tylko, że na "pierwsze" dziecko
to już jest nie aktualne, teraz 500+ będzie tak jak z 300+ czyli bez kryterium dochodowego
irek6611
Praktykant
Od: 24 lut 2019, 21:03
Zajmuję się: ŚW, SR

Napisano: 25 lut 2019, 10:23

nikt ci nie obieca tyle ile polityk przed wyborami.
Pożyjemy zobaczymy. Diabeł tkwi w szczegółach. Podatków też mieli nie podnosić
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2019, 10:35

Jak prezes coś obiecał to będzie, choćby się waliło i paliło :lol:
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15