500 na pierwsze dziecko obietnice - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 13 z 36    [ Posty: 357 ]

Napisano: 01 mar 2019, 12:25

Korowiow pisze:
ludek pisze:
Korowiow pisze:@MartwaW - jak nie? Masz perfekcyjną wiedzę jak kombinować i dostawać wszelkie świadczenia :mrgreen:
Dlaczego zaraz kombinować? Wziąć to co Ci się "po prostu NALEŻY" :D
Należy to mi się 100 milionów i to od dobrych paru lat, młody wtedy byłem ale sam słyszałem jak mi taki jeden obiecał :mrgreen:
Zadłużenie uległo przedawnieniu :D
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2019, 17:38

Przede wszystkim to te 100 mln było przed denominacja, więc rozmawiamy raptem o 10 tys.
A nikt nie mówił czy i jak to będzie ozusowane i opodatkowane, więc uważaj, żebyś nie musiał dopłacać. :mrgreen:
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 9:23

iwonaj@ pisze:miła zajmujesz się tylko 500 + czy rodzinnymi też ?
Mam 500+ i 300+. Od SR, FA, Za życiem, Pielęgnacyjnych, SZO jest druga osoba.
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 13:16

Skoro teraz nie będziemy brać pod uwagę dochodów, to co stoi na przeszkodzie żeby wnioski przyjmować wcześniej? Przecież można by było je przyjmować od kwietnia lub maja. I spokojnie wtedy można by pójść na urlop w wakacje, wszystko by się rozłożyło w czasie.
Qcyk
Stażysta
Od: 14 lip 2017, 11:39
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 04 mar 2019, 13:39

Qcyk pisze:Skoro teraz nie będziemy brać pod uwagę dochodów, to co stoi na przeszkodzie żeby wnioski przyjmować wcześniej? Przecież można by było je przyjmować od kwietnia lub maja. I spokojnie wtedy można by pójść na urlop w wakacje, wszystko by się rozłożyło w czasie.
Co stoi na przeszkodzie? Wyłączne wola polityczna. Jeśli dochody nie będą miały wpływu na prawo do świadczeń, logicznym ruchem byłaby właśnie zmiana dat w okresach świadczeniowych.
Postulat taki pojawił się już wcześniej w odniesieniu do świadczeń na drugie i kolejne dziecko (też można było te sprawy załatwić np. w okresie kwiecień-czerwiec), ale nie spotkał się z przychylnością MRPiPS. Mamy zatem kumulację zasiłków rodzinnych, świadczeń z funduszu alimentacyjnego, świadczeń wychowawczych i dobrego startu. A teraz dojdzie jeszcze znacząca ilość wniosków o świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko, będące jednocześnie jedynym dzieckiem w rodzinie.
Zobaczymy jak zorganizują kwestię kosztów obsługi, terminów składania wniosków, terminów załatwienia sprawy, formy rozstrzygnięcia i związanych z tym kosztami doręczeń. Diabeł tkwi w szczegółach.
Gdyby np. wliczono 500plus do dochodu, od którego uzależnione jest prawo do zasiłku rodzinnego, to to świadczenie zniknęłoby nam samoczynnie bez potrzeby zmiany ustawy. Tyle, że wiązałoby się jednocześnie z mniejszymi kosztami obsługi.
Wkrótce będziemy wiedzieć więcej. Pozostaje czekać.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 14:09

No właśnie, czekać i dowiedzieć się o wszystkim na ostatnią chwilę... A potem niech "góra" jeszcze wywiera na nas presję cotygodniowymi, albo lepiej codziennymi sprawozdaniami - bo to nas na pewno zmotywuje do pracy. Albo delikatna sugestia o dodatkowych punktach przyjmowania wniosków i wydłużeniu godzin pracy... Tak jakby cztery miesiące i możliwość składania elektronicznie to było mało na złożenie wniosku... U nas na szczęście kierownik nie dał się zwariować.
Ale nic, czekamy...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 mar 2019, 15:32

Qcyk pisze:Skoro teraz nie będziemy brać pod uwagę dochodów, to co stoi na przeszkodzie żeby wnioski przyjmować wcześniej? Przecież można by było je przyjmować od kwietnia lub maja. I spokojnie wtedy można by pójść na urlop w wakacje, wszystko by się rozłożyło w czasie.

Pewnie tez to stoi na przeszkodzie, że klient jak to niektórzy nazywają "to nasza świętość" i akurat Ci co pobierają świadczenia rodzinne nie będą przecież 2 razy biegać do OPS by złożyć w jednym terminie wniosek na 500+ a w drugim rodzinne i dobry start itd., bo po co ich tak męczyć.... Zatem osobiście uważam, że nie pójdą nam na rękę i nadal zostawią wszystko w jednych terminach :(
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Napisano: 05 mar 2019, 9:08

W związku z powyższym nie pozostaje nam nic innego jak strajk pracowników pomocy społecznej!

Ogólnopolski Komitet Protestacyjny Pracowników Pomocy Społecznej poinformował Prezesa Rady Ministrów o podjęciu decyzji o organizacji ogólnopolskiego strajku pracowników pomocy społecznej. W/w decyzja była podyktowana biernością Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w zakresie realizacji złożonych przez Komitet postulatów.

Jak informuje Komitet, strajk zostanie wdrożony nie wcześniej niż w drugiej połowie 2019 r. Tym samym przewidywany paraliż pomocy społecznej może nastąpić w okresie zarówno przyjmowania, jak również wypłacania najważniejszych świadczeń z punktu widzenia rodziny, czyli świadczenia wychowawczego, rodzinnego czy świadczenia z funduszu alimentacyjnego
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 05 mar 2019, 9:14

https://finanse.wp.pl/500-na-pierwsze-d ... 949901953a

Nie nadążam za tymi jakże ciekawymi artykułami :lol: :shock:
Gopsgops2017
Stażysta
Od: 14 kwie 2017, 9:14
Zajmuję się: ŚW. ŚR.

Napisano: 05 mar 2019, 11:01

Do mnie wczoraj przyszła Pani po wniosek na pierwsze dziecko, bo w telewizji "mówili" że będzie dla wszystkich pierwszych dzieci i ona chce wniosek!!!
Wyszła bardzo oburzona, kiedy jej powiedziałam, że jeszcze nic konkretnie nie wiadomo. Nasłuchałam się ... oczywiście pretensje do mnie.
Tak więc zaczyna się... :(
ryba1
Praktykant
Od: 12 lip 2016, 13:11
Zajmuję się: DM/DE/ST/DS/ŚW

Strona 13 z 36    [ Posty: 357 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x