500 na pierwsze dziecko obietnice - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 34 z 36    [ Posty: 357 ]

Napisano: 22 mar 2019, 15:36

A o czym będziecie pisać?
O tym, że w 2020 r. przy 500+ praktycznie wcale nie będzie pracy, bo od lipca br 500 przyznamy do końca maja 2021 i dlatego nie zgadzamy się aby było mniej pieniędzy podatników na obsługę?
O tym, że przyznanie świadczeń od lipca br i na kolejny okres w 2021 r. będzie proste jak budowa cepa bo nie będzie praktycznie żadnej weryfikacji przy rozpatrywaniu wniosków ani w trakcie trwania okresu a jedyna robota to lista wypłat co miesiąc i trochę nowonarodzonych dzieci? (bo o jakichś mitycznych sprawach z koordynacji których będzie co kot napłakał to nawet nie ośmieszajcie się wspominać). Nawet decyzji nie trzeba będzie już wydawać.
Nie trzeba wielkiej filozofii żeby jasno sobie powiedzieć, że po zmianach redukacja zatrudnienia w gminach bo wiele osób będzie niepotrzebnych. Rynek pracy otwarty, postów tu setki jaka to jest marna praca, dużo roboty, straszne przepisy, wredni klienci, itp. więc wasz problem się rozwiąże
Koniec kropka.

Ale śmiało - piszcie
dobryniedobry
Praktykant
Od: 22 mar 2019, 15:10
Zajmuję się: Św

Napisano: 22 mar 2019, 15:52

dobryniedobry pisze:A o czym będziecie pisać?
O tym, że w 2020 r. przy 500+ praktycznie wcale nie będzie pracy, bo od lipca br 500 przyznamy do końca maja 2021 i dlatego nie zgadzamy się aby było mniej pieniędzy podatników na obsługę?
O tym, że przyznanie świadczeń od lipca br i na kolejny okres w 2021 r. będzie proste jak budowa cepa bo nie będzie praktycznie żadnej weryfikacji przy rozpatrywaniu wniosków ani w trakcie trwania okresu a jedyna robota to lista wypłat co miesiąc i trochę nowonarodzonych dzieci? (bo o jakichś mitycznych sprawach z koordynacji których będzie co kot napłakał to nawet nie ośmieszajcie się wspominać). Nawet decyzji nie trzeba będzie już wydawać.
Nie trzeba wielkiej filozofii żeby jasno sobie powiedzieć, że po zmianach redukacja zatrudnienia w gminach bo wiele osób będzie niepotrzebnych. Rynek pracy otwarty, postów tu setki jaka to jest marna praca, dużo roboty, straszne przepisy, wredni klienci, itp. więc wasz problem się rozwiąże
Koniec kropka.

Ale śmiało - piszcie
A ty co sam tworzyłeś tą ustawę, że uważasz ją za idealną.?
U nas koszty obsługi spadną, jednak to nie będzie tragedia bo co roku i tak oddajemy, jednak w powiecie jesteśmy jedyną gminą wiejską która faktycznie wydaje środki na pracowników działu i materiały wykorzystywane przez nas, więc nie dziw się, że jest problem z obniżeniem dotacji i taki nacisk aby był zapis o wynagrodzeniu pracowników merytorycznych (wiele ośrodków z tej dotacji pokrywa inne koszty/wynagrodzenia a nie powinny). Zapis analogiczny jak w 300+ mógłby częściowo wyeliminować koszty których w ogóle nie powinno być.
Hely0207
Stażysta
Od: 10 lip 2017, 21:03
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 22 mar 2019, 16:09

Hely0207 pisze:
dobryniedobry pisze:A o czym będziecie pisać?
Koniec kropka.

Ale śmiało - piszcie
A ty co sam tworzyłeś tą ustawę, że uważasz ją za idealną.?
U nas koszty obsługi spadną, jednak to nie będzie tragedia bo co roku i tak oddajemy, jednak w powiecie jesteśmy jedyną gminą wiejską która faktycznie wydaje środki na pracowników działu i materiały wykorzystywane przez nas, więc nie dziw się, że jest problem z obniżeniem dotacji i taki nacisk aby był zapis o wynagrodzeniu pracowników merytorycznych (wiele ośrodków z tej dotacji pokrywa inne koszty/wynagrodzenia a nie powinny). Zapis analogiczny jak w 300+ mógłby częściowo wyeliminować koszty których w ogóle nie powinno być.
Ustawa nie jest idealna,
ale "pracownik merytoryczny" nie jest jedyną osobą faktycznie realizującą ustawę i nie tylko jemu należą się środki finansowe z tego tytułu. Zgadzam się, że środki powinny trafaić na osoby FAKTYCZNIE realizujące ustawę ale nie jest to tylko pracownik merytoryczny.
Jest to też osoba "tylko przyjmująca wnioski", tylko informatyk, tylko księgowa, tylko kadrowa, tylko kierownik, tylko dyrektor, tylko sekretarka i nawet tylko sprzątaczka i inne obsługujące pośrednio czy bezpośrednio program - tylko dostawca papieru też otrzymuje zapłatę na transport choć może się wydawać że on przecież nie obsługuje ustawy...
Może w niektórych Waszych Ośrodkach istnieją jakieś patologie ale Wy też nie patrzcie wilkiem na to że ktoś coś dostał - każdy z nas realizuje ten program zgodnie ze swoim zakresem obowiązków i tylko do szefa można mieć pretensje, że tworzą się jakieś patologie.
e-egoistka
Praktykant
Od: 22 mar 2019, 10:50
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 25 mar 2019, 9:38

o tym, że nie będzie co robić w 2020 r. dobre sobie... tylko, że w mniejszych gminach niestety pracownicy mają wszystko (osobiście mam SR, SW, FA, dłużnicy, DM, DE, KDR, i jeszcze klub seniora i IOD jestem). i owszem będzie mniej roboty bo odejdzie część weryfikacji i informacje wydaje się szybciej niż decyzję, ale osobiście dużo bardziej wolę już pracę przy weryfikacji i wydawania decyzji bo to idzie sprawnie jeśli systemy działają. Przyjmowanie wniosków jest bardziej czasochłonne, być może u Was tak nie jest no ale niestety u mnie trzeba paluszkiem pokazać gdzie wpisać pesel a gdzie imię, bo uwaga " nie wiem gdzie wpisać, nie wiem jak uzupełnić " a odsyłanie z takimi wnioskami skutkuje tylko tym, że przyjmuje się osobę zamiast raz to 5 razy, i za każdym razem dobre 20 min zmarnowane.... chociaż rekord ile Pani mi składała wniosek to ponad 1 h, i to uwaga, podstawowe dane miała wypełnione :D
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 25 mar 2019, 9:45

poczatkujaca_91 pisze:chociaż rekord ile Pani mi składała wniosek to ponad 1 h, i to uwaga, podstawowe dane miała wypełnione :D
Też taką mam :D Jak mówię proszę wpisać imię, to zaraz pytanie "Czyje? moje?"
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 25 mar 2019, 10:32

Alalala pisze:
poczatkujaca_91 pisze:chociaż rekord ile Pani mi składała wniosek to ponad 1 h, i to uwaga, podstawowe dane miała wypełnione :D
Też taką mam :D Jak mówię proszę wpisać imię, to zaraz pytanie "Czyje? moje?"
Mnie pani rozwaliła jak kazałam wpisać jej datę urodzenia i zrozumiała mnie dosłownie i wpisała "data urodzenia" :lol:
amigi
Stażysta
Od: 23 mar 2016, 9:20
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2019, 10:47

i tak nie pobiją mojego petenta, który w rubrykę stan cywilny wpisał "mężaty" :P. haha ... spłakałam się ze śmiechu.
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2019, 10:55

albo stan cywilny wolna ....
tak z wypełnianiem wniosków u nas też koszmar, konta nie będą wpisywać bo się nie zmieniło, Pani sobie sprawdzi i najlepiej sama wpisze itp.
iwonaj@
Referent
Od: 31 mar 2017, 7:56
Zajmuję się: Ś.R. i Ś.W.

Napisano: 25 mar 2019, 11:13

vasaria pisze:i tak nie pobiją mojego petenta, który w rubrykę stan cywilny wpisał "mężaty" :P. haha ... spłakałam się ze śmiechu.
no to u mnie do pary, bo była pani "żonata" :D
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 25 mar 2019, 12:57

E tam. Ja mam "separatystkę" :D
asz
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: mydło i powidło

Strona 34 z 36    [ Posty: 357 ]