500 na pierwsze dziecko obietnice - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 33 z 36    [ Posty: 357 ]

Napisano: 21 mar 2019, 19:51

Iks pisze:
kronos79 pisze: To już tylko z ciekawości dopytam. Jak u Was kształtuje się obecnie podział wniosków na dochodowe (pierwsze dziecko) i bezdochodowe (2+)?
~70% wniosków jest z dochodem.
u mnie tez gdzies 70-75 % ... ale jedno pocieszenie pani skarbnik powiedziała ze nie zwolnią mnei bo stanowisko musi być... najwyżej dołożą mi innej pracy :twisted:

a koleżanka z pomocy społecznej siedzi i się smieje bo narazie nie ma nic do pracy aby ocene zasobów i pare stały do weryfikacji w kwietniu :cry:
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 21 mar 2019, 20:51

A czy ktoś z Was pisał może juz kiedyś takie wypowiedzi ws konsultacji do projektu? Może ktoś wrzucic jakiś wzór....
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2019, 9:34

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/1 ... /komentarz

Można dodać własny komentarz do projektu ustawy o zmianie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci
św-pomoc
Referent
Od: 17 wrz 2017, 17:59
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 mar 2019, 9:53

U nas obecnie jest 550 dzieci które otrzymują po 500 zł.
Budżet na ten rok mamy 3.300.000 zł z tego 49.500 zł. na obsługę.
Od 1 lipca będzie 900 dzieci uprawnionych do 500+ (dane z ewidencji ludności)
czyli budżet na 2020 r. będzie wynosił 5.400.000 zł. z tego 45.900 zł. na obsługę.
BRAKUJE NA OBSŁUGĘ 3.600,00 zł. a więc nie będzie więcej pieniędzy na obsługę jak to mówi pani "minister" to są fakty, a nie teoria.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 22 mar 2019, 11:12

My jesteśmy całe szczęście na plusie tj. liczba dzieciaków wzrasta nam o ok 50% a zmiejszenie dotacji w dół mniej niż 50% więc jesteśmy z utrzymaniem odrobinę wyżej niż mieliśmy do tej pory.

Faktyczne zmniejszenie środków w niektórych gminach jest niewątpliwie problematyczne bo często może wiązać się z redukcją zatrudnienia /co wydaje się logiczne przy tak znacznym zmniejszeniu obciążenia zadaniem/ ale chyba takie są realia rynkowe i trudno mieć pretensje gdy spada ilość pracy do wykonania by utrzymywać zatrudnienie na tym samym poziomie.

Nie mogę się zgodzić, że jest to niewłaściwe tak jak i nie mogę się zgodzić, że nie będzie więcej pieniędzy na obsługę.
Pracuję w Ośrodku gdzie mamy odwierciedlenie sytuacji w kraju tj. ok. 50% dzieciaków objętych pomocą i gdyby obcięto % o połowę czyli do 0,75% wtedy wyszlibyśmy na to samo, ale przy zmiejszeniu do 0,85% faktycznie na obsługę w skali kraju będzie więcej.

PS. Nie jestem za tą ustawą - drażnią mnie jedynie pretensje o niesprawiedliwość i "obcięcie" dotacji, w mojej ocenie oderwane od rzeczywistości.
e-egoistka
Praktykant
Od: 22 mar 2019, 10:50
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 22 mar 2019, 11:38

statystyka to jedna z najbardziej zakłamanych części życia....
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2019, 11:39

e-egoistka pisze:My jesteśmy całe szczęście na plusie tj. liczba dzieciaków wzrasta nam o ok 50% a zmiejszenie dotacji w dół mniej niż 50% więc jesteśmy z utrzymaniem odrobinę wyżej niż mieliśmy do tej pory.

Faktyczne zmniejszenie środków w niektórych gminach jest niewątpliwie problematyczne bo często może wiązać się z redukcją zatrudnienia /co wydaje się logiczne przy tak znacznym zmniejszeniu obciążenia zadaniem/ ale chyba takie są realia rynkowe i trudno mieć pretensje gdy spada ilość pracy do wykonania by utrzymywać zatrudnienie na tym samym poziomie.

Nie mogę się zgodzić, że jest to niewłaściwe tak jak i nie mogę się zgodzić, że nie będzie więcej pieniędzy na obsługę.
Pracuję w Ośrodku gdzie mamy odwierciedlenie sytuacji w kraju tj. ok. 50% dzieciaków objętych pomocą i gdyby obcięto % o połowę czyli do 0,75% wtedy wyszlibyśmy na to samo, ale przy zmiejszeniu do 0,85% faktycznie na obsługę w skali kraju będzie więcej.

PS. Nie jestem za tą ustawą - drażnią mnie jedynie pretensje o niesprawiedliwość i "obcięcie" dotacji, w mojej ocenie oderwane od rzeczywistości.
Logiczne redukcja zatrudnienia z 1 do 0 bo nie jesteśmy w tak komfortowej sytuacji. Niezłe tok myślenia. Przykro się takie rzeczy czyta, brak zrozumienia dla małych gmin.
opeesik221
Praktykant
Od: 27 lip 2016, 13:04
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2019, 12:19

Dobra a ile osób napisało Komentarz do projektu ustawy? o tej dotacji, o tym żeby w dotacji sprecyzowano dodatkowo ile % jest na wynagrodzenie pracowników realizującym 500+. Jest możliwość link został podany wyżej ,dane można podać anonimowe. A ślad będzie w ministerstwie. Czy to coś pomoże??? Ale warto chwile poświęcić i napisać masowe postulaty.
krak
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 8:58
Zajmuję się: ŚW/Rodzinne

Napisano: 22 mar 2019, 12:57

krak pisze:Dobra a ile osób napisało Komentarz do projektu ustawy? o tej dotacji, o tym żeby w dotacji sprecyzowano dodatkowo ile % jest na wynagrodzenie pracowników realizującym 500+. Jest możliwość link został podany wyżej ,dane można podać anonimowe. A ślad będzie w ministerstwie. Czy to coś pomoże??? Ale warto chwile poświęcić i napisać masowe postulaty.
jestem za piszmy wszyscy
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2019, 13:01

82gocha pisze:
krak pisze:Dobra a ile osób napisało Komentarz do projektu ustawy? o tej dotacji, o tym żeby w dotacji sprecyzowano dodatkowo ile % jest na wynagrodzenie pracowników realizującym 500+. Jest możliwość link został podany wyżej ,dane można podać anonimowe. A ślad będzie w ministerstwie. Czy to coś pomoże??? Ale warto chwile poświęcić i napisać masowe postulaty.
jestem za piszmy wszyscy
tez jestem za !
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 33 z 36    [ Posty: 357 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x