500 zł dla dzieci - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 49 ]

Napisano: 14 wrz 2015, 14:08

No ale totalne pozbycie się kryterium to też bez sensu, nie rozumiem czemu mam dokładać bogatym żeby byli jeszcze bardziej bogaci.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 14:13

Do Iks
A dlaczego bogaty ma nic nie dostać od Państwa za kare że sobie radzi. Wiecznie dostają Ci najubożsi ( z wyboru badź nie ) a Ci co sobie radzą to już nic najbardziej poszczodowani są ci co pracują , którym przekracza dochód do wszytskiego ale nie stac ich na kolejne dziecko a chcieliby mieć.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 14:16

Hmm pomyślmy,500 złotych,załóżmy że sie kwalifikuje,czyli zarabiam tysiac z groszami -kryterium,ii 500 złotych-1 dziecko.
1500? Jak z tego żyć przez miesiąc? same opłaty miesięczne to coś około 1000zł,hah a reszta na życie na 30 dni,ja cie kręce....
Nie dywaguje juz nad tym że druga osoba pracuje na czarno itd.,załóżmy że to rodzic samotny a takich jest wiele,trzeba chyba sie postarać oo może jeszcze dwójke?
Jak dadzą po 1000 na dziecko i to bez kryterium żeby można było bez obaw po urodzeniu pracować jak człowiek to gwarantuje że robie sobie jeszcze dwójke z pierwszymi lepszymi....
Tyle że wiekszości nie garnęło by sie wtedy do roboty......
pyzka

Napisano: 14 wrz 2015, 14:43

pyzka pisze:Hmm pomyślmy,500 złotych,załóżmy że sie kwalifikuje,czyli zarabiam tysiac z groszami -kryterium,ii 500 złotych-1 dziecko.
1500? Jak z tego żyć przez miesiąc? same opłaty miesięczne to coś około 1000zł,hah a reszta na życie na 30 dni,ja cie kręce....
Nie dywaguje juz nad tym że druga osoba pracuje na czarno itd.,załóżmy że to rodzic samotny a takich jest wiele,trzeba chyba sie postarać oo może jeszcze dwójke?
Jak dadzą po 1000 na dziecko i to bez kryterium żeby można było bez obaw po urodzeniu pracować jak człowiek to gwarantuje że robie sobie jeszcze dwójke z pierwszymi lepszymi....
Tyle że wiekszości nie garnęło by sie wtedy do roboty......
Proponowane kryterium to 800,00 zł na osobę. Najniższe wynagrodzenie to też nie tysiąc z groszami, tylko 1286 zł netto. Istotą jest zasada pomocniczości państwa, a nie przejmowanie przez nie kosztów utrzymania dziecka. Za 2300 zł z dwójką dzieci już idzie przeżyć, zwłaszcza porównując to z dzisiejszym systemem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 14:44

Dorcia82 pisze:A dlaczego bogaty ma nic nie dostać od Państwa
Bo mu niepotrzebne. Państwo ma dokładać tym biedniejszym żeby wyrównywać szanse, bogaty ma te szanse zapewnione we własnym zakresie, a dzięki wsparciu państwa kiedy on był dzieckiem (bezpłatne szkoły, bezpieczeństwo itd). To jest redystrybucja.
Dorcia82 pisze:najbardziej poszczodowani są ci co pracują , którym przekracza dochód do wszytskiego ale nie stac ich na kolejne dziecko a chcieliby mieć.

Oni nie są bogaci. Ja mówię o bogatych bogatych. Z dochodami od powiedzmy 100tys rocznie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 14:48

E no takich to chyba u mnie w gminie nie ma a za to duzo takich co im dochód do wszystkiego przekracza.Bardziej chodzi mi o takich średniozamożnych im trzeba pomóc żeby mieli wiecej dzieci.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 14:50

to nie jest redystrybucja tylko uczenie bezradności, roszczeniowości, cwaniactwa i wspierania patologii (zabieramy temu co pracuje, dajemy temu co mu się nie chce)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 14:55

Elmer pisze:to nie jest redystrybucja tylko uczenie bezradności, roszczeniowości, cwaniactwa i wspierania patologii (zabieramy temu co pracuje, dajemy temu co mu się nie chce)
Popieram Elmera
Człowiek chodzi do pracy , wstaje rano zarabia marne grosze ale dla Panstwa zbyt duże żeby dostać rodzinne czy inne świadczenia i Państwo zmaist takich wspierac to dołoży tym co nic nie robią i po zliczeniu ich przywilejów jakie daje im państwo żyją na tym samym poziomie co pracujący. Jak żyć Panie premierze jak żyć.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 15:04

Dorcia82 pisze:E no takich to chyba u mnie w gminie nie ma a za to duzo takich co im dochód do wszystkiego przekracza.Bardziej chodzi mi o takich średniozamożnych im trzeba pomóc żeby mieli wiecej dzieci.
Masz rację, nam się od kilku lat wmawia, że rodzina z dochodem 750,00 zł na osobę jest zbyt zamożna żeby liczyć na jakiekolwiek wsparcie od państwa. :)
No ale totalne pozbycie się kryterium to też bez sensu, nie rozumiem czemu mam dokładać bogatym żeby byli jeszcze bardziej bogaci.
Myślałem o braku kryterium w przypadku ubiegania się o kolejne dzieci w rodzinie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2015, 15:09

Elmer pisze:to nie jest redystrybucja tylko uczenie bezradności, roszczeniowości, cwaniactwa i wspierania patologii (zabieramy temu co pracuje, dajemy temu co mu się nie chce)
Elmer, nie jest uczeniem bezradności, roszczeniowości ani wspieraniem patologii wsparcie rodziny z dochodem 750 zł/osobę.
Nie jest uczeniem bezradności, roszczeniowości, cwaniactwa ani wspieraniem patologii pomaganie niepełnosprawnym i ludziom w kryzysie, także bezrobotnym.
Pytanie czy dziś pracownicy socjalni dysponują odpowiednimi narzędziami do walki z patologiami, względnie czy potrafią z nich odpowiednio korzystać.
Uważam za zasadne ograniczanie do minimum/odmowę pomocy długotrwale bezrobotnym, ale tylko przy właściwym rozeznaniu i odpowiednio prowadzonej pracy socjalnej.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 4 z 5    [ Posty: 49 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x