500 zł dodatek wychowawczy dla rodzin zastepczych - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 29 gru 2015, 16:41

czy słyszeliście, że w projekcie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci czyli tzw. Rodzina 500+ ujęto także zmiany w
w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej dla rodzin zastępczych, którym będzie będzie przysługiwał dodatek 500 zł tj. „Art. 81a. Rodzinie zastępczej oraz prowadzącemu rodzinny dom dziecka na dziecko, w wieku do ukończenia 18. roku życia, przysługuje dodatek wychowawczy w wysokości 500 zł miesięcznie.”. Wszystko płatne oczywiście z budżetu powiatu
lilo

Napisano: 30 gru 2015, 8:57

podaj proszę linka do tego ! :)
TOMASZ6

Napisano: 30 gru 2015, 10:25

pracy nam przybędzie ale czytając poniższy przepis wychodzi na to, że środki będą zabezpieczone z budżetu państwa więc powiaty nie upadną :P
4) w art. 181 w pkt 2 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 3 w brzmieniu:
„3) finansowanie dodatku, o którym mowa w art. 81a.”
TOMASZ6

Napisano: 30 gru 2015, 10:43

tyle dobrze :)
lilo

Napisano: 30 gru 2015, 15:35

pytanko może na wyrost :) ale jeżeli Rodzina 500 zł+ dotyczy ustawy o wspieraniu.. to co z rodzinami na tzw "starych zasadach " :)
lilo

Napisano: 18 sty 2016, 13:55

tak patrzę na najnowszy projekt i już nie widzę dodanego art. 81a :D rząd chyba zaczął kasę przeliczać :shock:
TOMASZ6

Napisano: 18 sty 2016, 18:54

Zdziwiła mnie informacja jakoby usunięto zapis art. 81a. Czy mogę prosić o wskazanie gdzie brak jest tego zapisu. Właśnie weszłam na stronę ministerstwa pracy i nadal jest zapis o wprowadzeniu art. 81a w ustawie o pieczy. Jest to projekt z 22 grudnia 2015 r. - czy jest jeszcze coś nowego?
syljon

Napisano: 19 sty 2016, 11:25

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... dpowiedzi/ tutaj jest napisane , że rodziny dostaną dodatek 500 zł ale z ustawy o wspieraniu, więc mi się wydaje że to nie pójdzie z tej ustawy tylko zmienią nam naszą
lilo

Napisano: 20 sty 2016, 14:53

Dzieciom, które znajdują się w tzw. pieczy zastępczej, 500 zł nie będzie przysługiwać.

Dla rodzin zastępczych kierowane jest odrębne wsparcie w oparciu o ustawę o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, w którym obok licznych dodatków podstawowe wsparcie kształtuje się na poziomie nie niższym niż 660 zł (rodziny spokrewnione) oraz 1.000 zł (rodziny niespokrewnione). Dodatkowe wsparcie w wysokości 500 zł otrzymają także rodziny zastępcze, na podstawie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.

to ze strony https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... dpowiedzi/

Dzieciom, które znajdują się w tzw. pieczy zastępczej, 500 zł nie będzie przysługiwać.

Dla rodzin zastępczych kierowane jest odrębne wsparcie w oparciu o ustawę o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, w którym obok licznych dodatków podstawowe wsparcie kształtuje się na poziomie nie niższym niż 660 zł (rodziny spokrewnione) oraz 1.000 zł (rodziny niespokrewnione).

ze strony
https://www.mpips.gov.pl/rodzina500plus
Justyna PCPR PCPR

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x