nienaleznie pobrane świadczenie rodzina zastępcza - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 28 gru 2015, 12:53

Witam, widziałam kilka postów na ten temat ale żaden nie rozwiązał mojego. Mam taką sytuację :
-dnia 26 rodzina zastępcza się rozwiązała i na miesiąc bieżący świadczenie zostało wypłacone 10. została wydana decyzja uchylająca od 1 następnego miesiąca
- za dni od 27 do 31 zostało wszczęte postępowanie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia. Wszystko zgodnie z ustawą o pieczy. Ma kilka pytań raczej wątpliwości czy powinnam w decyzji naliczającej nienależnie pobrane świadczeni wpisać termin i sposób zwrotu świadczenia i czy powinnam w decyzji uwzględnić odsetki. Proszę o podpowiedź i może ktoś posiada wzór takiej decyzji o zwrocie zgodnie z art 92 ustawy o pieczy?
natalia22

Napisano: 28 gru 2015, 13:13

Czemu uchyliłaś decyzję dopiero od 1 następnego miesiąca? Powinnaś uchylić decyzję z dniem odejścia dziecka czyli 26 a za pozostałe dni żądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
We wspomnianym przez Ciebie art. jest mowa, iż odsetki od kwot nienależnie pobranych świadczeń pieniężnych, naliczane są od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty nienależnie pobranych świadczeń pieniężnych do dnia spłaty. W związku z powyższym pisząc decyzję nie wiesz kiedy rodzinna odda kasę, może się zmieści w terminie i odsetek nie będzie, może odda w następnym miesiącu a może za 5 lat, dlatego nie powinnaś określać daty zwrotu (bo nie wiesz kiedy), decyzja powinna zawierać informację o tym jak są naliczane odsetki i ewentualną wysokość odsetek ustawowych na dzień wystawiania decyzji.
Żorżu

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x