Witam, potrzebuję wsparcia odnośnie procedury udzielenia pomocy cudzoziemcom. Mam małżeństwo z Ukrainy, złożyli wniosek do Urzędu Wojewódzkiego o wydanie stosownych dokumentów (o pobyt, pozwolenie na pracę itp). Natomiast nie mając jeszcze żadnych decyzji z UW skończyła im się wiza, czyli nikt ich nie zatrudni, na chwilę obecną oszczędności im się kończą. No i pytanie co dalej?
Z tego co się orientuję w związku z tym ze nie maja tych decyzji, pozwoleń i kart pobytu itp, PCPR nie może nic z nimi zrobić? Gops tego sie trzyma że skoro nie mają dokumentów nie kwalifikują sie do udzielenia im pomocy!
Z chwilą kiedy dostaną te dokumenty co z ramienia PCPR powinno być formalnie zrobione?Czytałam o sporządzeniu z nimi indywidualnego programu. Wspomnę, że sami wynajęli sobie mieszkanie, poszli do pracy (jak mieli wizę), język znają, bardzo dobrze sobie radzą w środowisku lokalnym, nie zgłaszają potrzeby w zakresie kontaktu z lekarze, i gównie na chwile obecna potrzebuję pieniędzy. Po sporządzeniu tego planu proponujemy im pomoc z chwilą gdy spełniają kryteria wg ustawy o pomocy społecznej? czyli gdy dochód nie przekracza 514 zł na os. w rodzinie?
No teraz nie pracują , ale wiem że jeśli dostaną dokumenty dostana też pracę na umowę zlecenie, czyli co ja mogę z nimi zrobić?
Proszę o pomoc!!!