60/40 MIAŁO BYC NA ODSETKI A MI ROZLICZA TAK - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 7 z 11    [ Posty: 106 ]

Napisano: 23 wrz 2015, 14:20

kawa i ciasto pisze:Sygnity co z wydrukiem??????
Kiedy poprawicie na prawidłowy?
Tak, na wydruku zostanie sam znak %, bez liczby. Wersja 2-1.3.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 23 wrz 2015, 14:21

TAK WLASNIE TAKA WERSJE TYLKO DLACZEGO NIE ROBI POPRAWNIE???
Misiu

Napisano: 23 wrz 2015, 14:23

Misiu pisze:TAK WLASNIE TAKA WERSJE TYLKO DLACZEGO NIE ROBI POPRAWNIE???
Powinien robić, posprawdzaj proszę wszystko jeszcze raz, a jeśli nie, to proszę o zgłoszenie na serwis, to sprawdzimy co u Ciebie się dzieje, może jakiś szczególny przypadek.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 23 wrz 2015, 14:27

Sygnity nawet jeśli zostawicie tylko % to i tak będzie zły wydruk, bo na aktualnym widnieje opcja "gmina dłużnika". Zróbcie tak, żeby była tylko gmina wierzyciela, odsetki i BP. Moja księgowa i księgowa w gminie nie są w stanie tego skumać, jak mają dodatkowe opcje na wydruku, których nie powinno być.
kawa i ciasto

Napisano: 23 wrz 2015, 14:30

kawa i ciasto pisze:Sygnity nawet jeśli zostawicie tylko % to i tak będzie zły wydruk, bo na aktualnym widnieje opcja "gmina dłużnika". Zróbcie tak, żeby była tylko gmina wierzyciela, odsetki i BP. Moja księgowa i księgowa w gminie nie są w stanie tego skumać, jak mają dodatkowe opcje na wydruku, których nie powinno być.
poczekaj chwilę, skonsultuję z macherem od tego wydruku, dam Ci znać
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 23 wrz 2015, 14:43

SYGNITY pisze:
kawa i ciasto pisze:Sygnity nawet jeśli zostawicie tylko % to i tak będzie zły wydruk, bo na aktualnym widnieje opcja "gmina dłużnika". Zróbcie tak, żeby była tylko gmina wierzyciela, odsetki i BP. Moja księgowa i księgowa w gminie nie są w stanie tego skumać, jak mają dodatkowe opcje na wydruku, których nie powinno być.
poczekaj chwilę, skonsultuję z macherem od tego wydruku, dam Ci znać
pozdrawiam
Ok znaczek procentu też będzie usunięty.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 23 wrz 2015, 14:49

Nie, nie chodzi mi tylko o znacznik %.
Wydruk jest w tej chwili podzielony na 2 rubryki: stan zadłużenia z tyt. FA i wpłata na.
Wpłata na podzielona jest na:
należność ogółem, gm. wierzyciela 20%, gmina dłużnika 20%, czy gmina własna, BP 60%, odsetki i koszty upomnienia.
Po noweli powinno zostać tylko: należność ogółem, gmina wierzyciela (40%), BP (60%) i odsetki.
kawa i ciasto

Napisano: 23 wrz 2015, 15:14

kawa i ciasto pisze:Nie, nie chodzi mi tylko o znacznik %.
Wydruk jest w tej chwili podzielony na 2 rubryki: stan zadłużenia z tyt. FA i wpłata na.
Wpłata na podzielona jest na:
należność ogółem, gm. wierzyciela 20%, gmina dłużnika 20%, czy gmina własna, BP 60%, odsetki i koszty upomnienia.
Po noweli powinno zostać tylko: należność ogółem, gmina wierzyciela (40%), BP (60%) i odsetki.
Załączam wydruk zmieniony po informacji od Ciebie. Niestety podziału kolumn już nie zlikwidujemy na wersję 2-1.3, bo jeszcze by to opóźniło przekazanie tej wersji, a wszyscy czekają na nią. Tyle co widać na rysunku, czyli usunięcie 20% już mamy zrobione i to już nie opóźni terminu publikacji. Może Twoja Księgowa już prędzej zaakceptuje taki wygląd wydruku, a jak nie to zgłosisz nam do zmiany w kolejnych wersjach.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 23 wrz 2015, 20:10

bat21 pisze:Od 18 września obowiązuje nowy podział z art. 27 ust. 11 ustawy o fa i art. 27 ust. 4 ustawy o fa. Z uwagi na brak przepisów przejściowych oznacza to, że wszelkie kwoty od dłużników które oww rozlicza po 17 września, rozlicza na nowych przepisach czyli otrzymane kwoty zaliczane sa w pierwszej kolejności na odsetki od całości długu dłużnika, a dopiero to co ewentualnie zostanie po spłaceniu CAŁOŚCI ODSETEK zaliczane jest na zwrot należności (kwote główną). I z należności na kwotę główną(jak oczywiście coś zostało po zaliczeniu na odsetki) 40 procent jest oww a 60 procent budżetu państwa.
I żadnego znaczenia nie ma to ze kasa wpłynęła do oww przed 18 września, czy też komornik wyegzekwował to przed 18 września - ważne jest to ze nie dokonaliśmy rozliczenia przed 18 września na starych przepisach - nie zdarzylismy na starych to obowiazuja nowe. Dlaczego tak jest? Bo nie ma żadnych przepisów przejściowych i od 18 września bezwzględnie, bez żadnych wyjątków, wyłaczeń obowiązują nowe ww. przepisy.
Ja ma wątpliwości.
Po pierwsze jeśli dzielimy od teraz bezwzględnie 40/60 to jaki sens mają zapisy o umorzeniu należności przez organ właściwy dłużnika? (art. 30 ust. 1). Jakie należności miałby ten organ umarzać?
Po drugie art. 27 ust. 4 mówi o "40% kwot należności..." a art. 27 ust 11 o "kwotach otrzymanych z tytułu zwrotu należności". Moim zdaniem to jest różnica. Należności to to co naliczamy z dniem wypłaty świadczeń. I te kwoty dzielimy 40/60. A wcześniej dzieliliśmy 20/20/60. I takie podziały mamy w księgach. Na jakiej podstawie mamy teraz jako gmina wierzyciela przywłaszczyć sobie należności gminy dłużnika? Gdzie tu sens? Ja nie widzę.
Ja patrzę z punktu widzenia księgowego. Nie jestem prawnikiem. Ale niech ktoś uargumentuje swoje zdanie.
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 20:15

bat21 pisze:Co tu interpretować?
Mamy od 18 września nowe przepisy bezwzględnie obowiązujące? Mamy.
Są jakieś przepisy przejściowe pozwalające po 17 września stosować nieobowiązujące już przepisy? Nie ma.
To zasada legalizmu art. 6 kpa, a nie jakies pseudointerpretacje.
Naliczaliśmy gminie dłużnika 20% na podstawie obowiązującej ustawy? Naliczaliśmy.
Co mamy zrobić z tymi należnościami? Nie wiemy! :lol:
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Strona 7 z 11    [ Posty: 106 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x