640 rozlicz.międzyokr.decyzji ze świadczeń
640 rozlicz.międzyokr.decyzji ze świadczeń
Witam
Czy ktoś księguje decyzje administracyjne na świadczenia rodzinne, pielęgnacyjne, alimentacyjne, okresowe itd na 640- rozliczenie okresowe ?
Wg Katowickiego Rio mamy księgować na 640/240 całą decyzję , następnie miesięcznie wyksięgowywać na minus 640 z Wn i na + \"4\"- zamiast comiesięcznego księgowania list wypłat.
Wszystko fajnie tylko ostatecznie uzgadniania konta 240 będzie koszmarem na koniec każdego kwartału nie mówiąc o zamknięciu roku, jeśli w odpowiednim czasie nie wpłynie do księgowości odpowiednia decyzja.
Czy ktoś księguje decyzje administracyjne na świadczenia rodzinne, pielęgnacyjne, alimentacyjne, okresowe itd na 640- rozliczenie okresowe ?
Wg Katowickiego Rio mamy księgować na 640/240 całą decyzję , następnie miesięcznie wyksięgowywać na minus 640 z Wn i na + \"4\"- zamiast comiesięcznego księgowania list wypłat.
Wszystko fajnie tylko ostatecznie uzgadniania konta 240 będzie koszmarem na koniec każdego kwartału nie mówiąc o zamknięciu roku, jeśli w odpowiednim czasie nie wpłynie do księgowości odpowiednia decyzja.
Re: 640 rozlicz.międzyokr.decyzji ze świadczeń
ja dałam na koniec III kw. do sprawozdań, to kazali mi wycofac (skarbnik), ale teraz poszłam z tym pismem z rio k-ce (ich korespondencja z MF) i na koniec roku mam to ujać, więc muszę zrobić korekte sprawozdań.
Skarbnik miał rację.
Wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczeń powoduje po stronie jednostki powstanie obowiązku świadczeń okresowych na rzecz osoby uprawnionej.
Każde świadczenie ma określoną kwotę i termin wypłaty. Wyplata świadczenia nastąpi pod warunkiem, że do terminu jego wypłaty nie zajdą określone w ustawie FA/SR zdarzenia.
Tak więc dopiero nie wystąpienie tych zdarzeń potwierdzi czy na jednostce ciąży obowiązek wypłaty świadczenia. Potwierdzenie obowiązku wyrażone zostaje przez sporządzenie listy wypłat i dopiero wówczas powstaje zobowiązanie które podlega ujęciu w księgach rachunkowych.
Powstały po wydaniu decyzji obowiązek wykonania świadczenia okresowego ma charakter warunkowy i do czasu uzyskania jego potwierdzenia nie jest ujmowany w bilansie oraz w rachunku zysków i strat.
Skąd więc pomysł stosowania międzyokresowego rozliczania kosztów?
--------------------------------------------
Polecam :
UoR art.3 ust.1 pkt. 28
KSR 2.5
MSR 37
Wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczeń powoduje po stronie jednostki powstanie obowiązku świadczeń okresowych na rzecz osoby uprawnionej.
Każde świadczenie ma określoną kwotę i termin wypłaty. Wyplata świadczenia nastąpi pod warunkiem, że do terminu jego wypłaty nie zajdą określone w ustawie FA/SR zdarzenia.
Tak więc dopiero nie wystąpienie tych zdarzeń potwierdzi czy na jednostce ciąży obowiązek wypłaty świadczenia. Potwierdzenie obowiązku wyrażone zostaje przez sporządzenie listy wypłat i dopiero wówczas powstaje zobowiązanie które podlega ujęciu w księgach rachunkowych.
Powstały po wydaniu decyzji obowiązek wykonania świadczenia okresowego ma charakter warunkowy i do czasu uzyskania jego potwierdzenia nie jest ujmowany w bilansie oraz w rachunku zysków i strat.
Skąd więc pomysł stosowania międzyokresowego rozliczania kosztów?
--------------------------------------------
Polecam :
UoR art.3 ust.1 pkt. 28
KSR 2.5
MSR 37
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
640 tutaj ??? to brak znajomości zasad rachunkowości , ale jak trzeba to trzeba
ania
Skarnik nie miał racji....tak jak nie ma jej BDMB
czyli rację ma Rio K-ce ... korespondują sobie już od jakiegoś czasu z MF i wygląda na to że nie ucieknę od księgowania decyzji na 640.. w końcu to oni przychodzą na kontrolę i będą tego ode mnie żądać wcześniej czy później ..
Właśnie zabrałam się za ustalanie zobowiązań z decyzji do 640 i trochę się przeraziłam:
np decyzje na zasiłki stałe 640/240, a skł.zdrow.od zas.st??tez powinnam zaksięgować w ten sposób czyli 640/229 ??
to samo dotyczy skł.zdr.od św.piel. i skł.społecznej ??
a rachunki czy faktury z DPS na 640/ 201??? ...
to jest jakaś kompletna masakra ...
np decyzje na zasiłki stałe 640/240, a skł.zdrow.od zas.st??tez powinnam zaksięgować w ten sposób czyli 640/229 ??
to samo dotyczy skł.zdr.od św.piel. i skł.społecznej ??
a rachunki czy faktury z DPS na 640/ 201??? ...
to jest jakaś kompletna masakra ...
Ja księguję tak:
409/240 i 640/490 przypis decyzji
490/640 miesięcznie
koniec roku saldo konta 490 należy przenieść na 860 tylko mam problem Ma czy Wn kto jeszcze tak księguje
409/240 i 640/490 przypis decyzji
490/640 miesięcznie
koniec roku saldo konta 490 należy przenieść na 860 tylko mam problem Ma czy Wn kto jeszcze tak księguje
a jak księgujecie w takim razie decyzje bezterminowe bo takie tez są
Oprócz 640 rozlicz.międzyokr.decyzji ze świadczeń - Księgowość przeczytaj również:
zwrot dotacji a zaangażowanie w sprawozdaniu Rb28s
usługi opiekuńcze
Opiekun prawny
Jeszcze raz sprawozdanie zzamówien publicznych
zus
sprawozdanie F-03
Zwrot św. rodzinnych - decyzją Marszałka Województwa
jak uzyskac kod i login do pzp?
Sprawozdanie z zamówień publicznych- instytucje kultury
wydatki niekwalifikowalne w pokl
fak
Sprzedaż środka trwałego