a co z rodzinami wielodzietnymi? - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 31 sty 2012, 21:45

do ~Izy- czy to oznacza, że jeśli wielodzietna zawodowa nie przekształciła się w rdd, to przysługuje jej również świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania lokalu oraz może zwrócić się o zatrudnienie osoby do prac gospodarskich? (oczywiście jeśli ma pod opieką więcej niż 3 dzieci)
~AS

Napisano: 01 lut 2012, 13:02

Wg. mnie reguluje to ten zapis: \"istniejące obecnie niespokrewnione z dzieckiem zawodowe wielodzietne rodziny zastępcze będą mogły funkcjonować do czasu wygaśnięcia lub rozwiązania umowy zawartej na podstawie przepisów dotychczasowych, nie dłużej jednak niż przez okres 3 lat od dnia wejście w życie ustawy. Do tego czasu rodziny zastępcze będą działać na podstawie przepisów dotychczasowych tj. ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej, \"
skoro wcześniejsze przepisy nie przewidywały uprawnień o których mowa w obecnej ustawie, więc najpierw przekształcenie.Ale to MOJE ZDANIE, może powinni wypowiedzieć się FACHOWCY.
~Iza

Napisano: 01 lut 2012, 16:41

Ale art 234 ustęp 4 mówi, że wynagrodzenie, dodatki i świadczenia na pokrycie kosztów utrzymania są brane z nowej ustawy.

Pytanie tylko czy pomoc na utrzymanie lokalu, remont itp wlicza się do którejś kategorii z powyższych.

No i poruszana wyżej kwestia podpisania umowy z taką rodziną. Czy starosta musi czy może zawrzeć nową umowę.

~Ciapek

Napisano: 01 lut 2012, 18:24

art. 234 ust. 4 mówi o wysokości, czyli pomoc pien. , dodatek dla niepełospr. podnosimy do wysokości z nowej ustawy, nie maja uprawnień do niczego innego bo nie ma odpowiedników w starej ustawie. Co do umowy to zawiera, a wiec musi.
~deda

Napisano: 06 lut 2012, 21:50

~ren

Napisano: 07 lut 2012, 14:35

art.234 ust.4, wielodzietne mają to już zapewnione w ustawie bez konieczności komunikatu.
~Iza

Napisano: 07 lut 2012, 18:28

Iza nie wszyscy odczytywali na korzyść RZ jak Ty.Inni robili wszystko aby nie płacić od stycznia a od kwietnia.Podobnie będzie z przekształceniem z wielodzietnej na RDD Ty rozumiesz,że po złożeniu wniosku przez rodzinę starosta podpisuje tzn.,że ma obowiązek.A inni?
~karolcia

Napisano: 07 lut 2012, 19:58

z tego wynika że starosta ma obowiązek podpisać ,jak złożę wniosek o RDD, mam chwile zwątpienia czy iść do pracy i mieć wyłożone na tę łaskę , już wyczerpała mnie ta niemoc , tyle lat czekałam że będzie można żyć w miarę na poziomie, ostatnie 9 lat obniżyło mój poziom finansowy do minimum , to już zakrawa na dysfunkcje finansowa , za chwilę patologia finansowa a jeszcze karzą mi czekać 3 lata.
~ren

Napisano: 08 lut 2012, 16:50

https://wartowiedziec.org/index.php/pomoc-spoleczna
kontrowersyjna opinia resortu w sprawie umów z rodzinami zastępczymi
~borda

Napisano: 11 lut 2012, 17:42

witam mam pytanie odnośnie przekształecenia wielodzietnych rodzin zastępczych tzn. u nas rodzina wielodzietna złożyła wniosek zgodnie z art. 234 o przekształecenie w zawodową specjalistyczną na podstawie nowej ustawy gdyż tak się składa że wszystkie przebywajające w tej rodzinie dzieci mają orzeczenie o niepełnosprawności i w związku z tym moje pytanie: może ktoś posiada wzór takiej umowy i może się nim podzielić? z góry dziękuje za pomoc
~iwa

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x