decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 1 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 13 sty 2012, 22:02

proszę pomóżcie!
mam wydać decyzje rodzicom biologicznym od 01.01.2012, czy obojgu jedną decyzję o pełnej odpłatności, nawet jak mieszkają osobno? nie wiem jak się za to zabrać a prawnika nie mam
~Gosia

Napisano: 14 sty 2012, 13:56

a uchwałę macie już zatwierdzoną?
~**

Napisano: 14 sty 2012, 16:27

jeszcze nawet nie mamy projektu, ja mam napisać ale najpierw mam wydać wszystkim rodzicom decyzje o pełnej odpłatności
~Gosia

Napisano: 14 sty 2012, 16:37

a nie powinno być w odwrotnej kolejności? najpierw uchwała a później decyzje? Ja bym wydała decyzje solidarną zgodnie z art. 193 ust. 2 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
~**

Napisano: 14 sty 2012, 17:54

mnie powiedziano, że najpierw pełna odpłatność a potem dalsze postępowanie jeżeli rodzic odpowie na otrzymaną decyzję
~ napisz czy wg Ciebie- w jednej decyzji adresatów będzie dwóch - np. matka mieszkająca w Łodzi i ojciec mieszkający w Gdańsku?
~Gosia

Napisano: 14 sty 2012, 18:19

U mnie w takiej decyzji w nagłówku było Pani X i Pan Y bez adresu, a na odwrocie otrzymują:
1. Pani X
2. Pan Y
z adresami, jednakże w decyzji ojca nie podawałam adresu matki i odwrotnie, ze względu na ochronę danych.
~**

Napisano: 14 sty 2012, 19:41

Zgodnie z art. 194 ust. 2 ustawy Rada Powiatu określa szczegółowe warunki m.in. odstępowania od ustalenia odpłatności. Jeśli teraz wydasz wszystkim decyzje o pełnej odpłatności a w uchwale określisz zasady odstępowania od ustalenia odpłatności to co zrobisz z osobami, które spełniają te wymogi? Będziesz uchylać swoje decyzje o ustaleniu odpłatności? Jeśli wydasz teraz decyzję a ktoś się odwoła to myślisz, że SKO nie będzie chciało od Ciebie uchwały? A jeśli ktoś się zwróci z wnioskiem o umorzenie czy rozłożenie na raty to co zrobisz bez uchwały?
A na jakiej podstawie ustalasz odpłatność? Bez wywiadów środowiskowych?
Myślę, że wydawanie decyzji o odpłatności przed uchwaleniem uchwały mija się trochę z celem. Mając na uwadze fakt, że wiekszość rodziców ma taką sytuację życiową, że i tak nie będzie płacić może warto ustalić w uchwale zasady ustalania odpłatności i odstępowania od jej ustalania w taki sposób, żeby nie komplikować sobie pracy.
Mamy zamiar maksymalnie wykorzystać możliwości jakie stwarza art. 194 ust. 3 ustawy, który mówi o tym, że Starosta na wniosek lub z urzędu może m.in. odstąpić od ustalenia odpłatności.
Dla rodziców mieszkających oddzielnie wystawiam dwie odrębne decyzje. Jeśli wystawiasz jedną to powiedz mi jak ją realizujesz, jak wystawiasz upomnienia i tytuły wykonawcze? Jak zmieniasz decyzję, gdy np. jedna ze stron kwalifikuje się do odstąpienia, umorzenia itp. A jeśli w tej jednej określasz wysokość odpłatności dla każdego z nich oddzielnie to równie dobrze mogą być dwie decyzje. Zasada solidarności wyraża się raczej w sposobie ustalania odpłatności a nie w tym, że jest jedna decyzja.
~mada

Napisano: 14 sty 2012, 20:58

~ - dzięki za podpowiedź -szkoda że nie widzę tej decyzji

mada - ja to wszystko wiem, że będzie problem, ale moja kierowniczka tak mi to tłumaczyła jak napisałam. Ja też uważam, że po staremu lepiej byłoby przeprowadzić postępowanie a potem decyzja zgodnie z uchwałą.

Wysokość odpłatności to wysokość świadczenia na dziecko. np. mam rodzeństwo 6 dzieci w placówce - koszt około 3.000,- to rodzicom mam wystawić decyzje na każde dziecko, czyli w sumie 18.000,- miesięcznie - a rodzice nie pracują i co ja mam zrobić?
~Gosia

Napisano: 14 sty 2012, 21:21

Jeśli wystawisz im decyzję o ustaleniu odpłatności to widzę to tak: Doręczasz decyzję. Decyzja uprawamacnia się. Ludzie nie płacą, więc wystawiasz upomnienia a później tytuł wykonawczy. Jeśli ludzie nic nie mają i nie ma z czego ściągnąć to tytuł zostanie zwrócony jako niemożliwy do egzekucji. Masz podstawę do umorzenia z urzędu.
Albo ludzie występują z wnioskiem o umorzenie, więc wydajesz decyzję o umorzeniu.
Niestety w nowej ustawie nie widzę zapisu o zwolnieniu z ponoszenia odpłatności. Więc trzeba pomyśleć czy może nie wstrzymać się i nie odstąpić od ustalenia odpłatności. W uchwale możesz sobie także ustalić na podstawie czego wydajesz decyzję o odstąpieniu bądź ustaleniu odplatności czy umorzeniu. Ja zamierzam wpisać m.in. wywiad środowiskowy.
~mada

Napisano: 14 sty 2012, 21:47

mada to wszystko już przerabiałam na starych zasadach tytuły w skarbówce leżą do dzisiaj, ja myślę tak jak Ty, ale to nie ja decyduję
a co myślisz o BIG - dotyczy to spraw tylko nowych po roku, czy również wszystkich zaległości od zaraz?
~Gosia

Strona 1 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x