adoptowane dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 paź 2008, 13:10

Czy na dziecko, które zostało adoptowane przysługuje becik? jakie ewentualnie dokumenty musiałabym przedstawić?
~ola

Napisano: 20 paź 2008, 13:23

to wszystko zalezy od kogo adoptowała czy z domu dziecka czy w inny sposób .Ja miałam taki przypadek i przyznałam bo dziecko było adoptowane prosto z porodówki. więc musisz to sptawdzić
~ww

Napisano: 20 paź 2008, 13:49

akt urodzenia i dowód osobisty
~m

Napisano: 20 paź 2008, 13:51

nie ważne od kogo adoptowała - akt urodzenia NICZYM się nie różni od pozostałych aktów urodzenia,
~m

Napisano: 20 paź 2008, 15:21

nieprawda są przypadki że adoptuje jak dziecko ma np rok i wydaną decyzję że becikowe pobrała i co wtedy wypłacasz drugi raz jak wiesz kazdy przypadek jest inny
~ww

Napisano: 23 paź 2008, 14:35

a ja przed chwilą przeczytałam, że becik należy się rodzicom adopcyjnym bez względu na to czy matka biologiczna brała becokowe czy nie. Dziecko adoptowane to całkiem nowa osoba. Becikowe, jak mówi ustawa, przysługuje rodzicom adopcyjnym. Rodzic adopcyjny nie może pobrać becikowego 2 razy na to samo dziecko. Tylko tyle mówią przepisy.
~zofia

Napisano: 23 paź 2008, 14:46

Ja w tej chwili mam inny problem. Otóż w MOPS w Kłodzku zażądano ode mnie orzeczenia sądu o przysposobieniu lub aktu urodzenia dziecka zupełnego. Pojechaliśmy z mężem do W-cha do USC i fakt wydano nam akt urodzenia ale nie ma tam na nim wzmianki na jakiej podstawie dokonano jego zmiany. No i słusznie bo zgodnie z prawem o aktach stanu cywilnego obowiązuje tzw.tajemnica przysposobienia. No ale pani z z MOPS się uparła. Pojechalismy więc do sądu. Babeczki z sekretariatu sądu rodzinnego zrobiły wielkie oczy, że MOPS zyczy sobie orzeczenia do becikowego i stwierdziły że nie mają prawa wydania nam tego dokumentu dla celów MOPS bo orzeczenie o przysposobieniu zawiera dane wrazliwe podlegające ochronie danych osobowych. No i bądź tu mądry.
Powiedzcie proszę jakie dokumenty wy składaliście w przypadku becikowego na dziecko przysposobione.
~zofia

Napisano: 07 lis 2008, 15:21

oczywiście że mops nie może żądać takich dokumentów, my nie żądamy nie mamy do tego podstaw, a nawet nie możemy.
~mopsik-opsik

Napisano: 16 lis 2008, 15:30

przy dziecku adoptowanym w mopsie powinno wystarczyć:
- nowy akt urodzenia dziecka
- nowy pesel dziecka o ile występowaliście o nowy
- zaświadczenie ze stosownego Ośrodka Adopcyjnego o przysposobieniu dziecka
- ewentualnie zaświadczenie o meldunku
i tyle absolutnie nie potrzebna jest decyzja sądu o przysposobieniu
~aa

Napisano: 01 gru 2008, 13:37

becikowe sie nalezy tylko jesli dziecko adoptowane nie ma wiecej niz rok, prawda?
DIABOLO
Praktykant
Od: 20 paź 2008, 11:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x